
Byrådets møde den 30. april 2025
Slangerup - SL 1 rådssalen kl. 19.00
68Spørgsmål til Byrådet fra borgerne
Sagsfremstilling
Formål og rammer for Byrådets spørgetid i Frederikssund Kommune
Formål med spørgetiden
Formålet med Byrådets spørgetid er, at give borgerne mulighed for at få svar på spørgsmål af almen interesse om kommunale forhold. Der kan ikke stilles spørgsmål til personsager.
Spørgsmål, der ikke anses for at være af generel interesse og dermed ikke er egnet til besvarelse i et offentligt møde, vil blive besvaret af administrationen, og svaret sendes direkte til borgeren.
Byrådets møder er offentlige og livestreames. Dette gælder også spørgetiden.
Hvordan og hvornår afvikles spørgetiden
Byrådets spørgetid afvikles umiddelbart før Byrådets ordinære møder. Spørgetiden er højst 30 minutter.
I spørgetiden besvares de skriftlige spørgsmål først.
Hvis der er så mange spørgsmål, at de ikke kan besvares inden for spørgetiden, udsættes de sidst indkomne spørgsmål til næste spørgetid.
Er der ingen spørgsmål, eller bruges spørgetiden ikke helt, så begynder forhandlingerne om sagerne på dagsordenen. Når de politiske forhandlinger er begyndt, slutter spørgetiden.
Spørgsmål til Byrådet kan stilles af enhver borger i Frederikssund Kommune. Den der stiller spørgsmålet skal være til stede i byrådssalen. Borgmesteren afgør, hvem der skal besvare spørgsmålet.
Borgmesteren kan afvise spørgsmål, der genfremsættes i samme eller lignende form mindre end 6 måneder efter den seneste besvarelse.
Spørgetiden suspenderes i de sidste 4 ordinære møder i hver byrådsperiode. Der er ikke spørgetid forud for møder, hvor forslag til kommunens årsbudget behandles.
Præcisering omkring spørgsmålene
1. Spørgsmål kan stilles skriftligt forud for Byrådets møde, så spørgeren kan være sikker på at få et fyldestgørende svar. Spørgsmål kan også stilles mundtligt på selve mødet.
Skriftlige spørgsmål skal være modtaget på Rådhuset senest 8 dage før det byrådsmøde, hvor det ønskes besvaret. Spørgeren kan indsende spørgsmål via en formular på hjemmesiden, hvor der samtidig gives samtykke til, at spørgsmålet må offentliggøres.
2. Spørgsmål kan også sendes til: Frederikssund Kommune, Torvet 2, 3600 Frederikssund. Skriv på kuverten ”Til Byrådets spørgetid”. Der skal oplyses navn og adresse. Hvis spørgeren har brug for hjælp til formulering og nedskrivning af spørgsmålet, kan spørgeren henvende
sig på et af kommunens folkebiblioteker og få hjælp.
3. Det er Borgmesteren, der læser de skriftlige spørgsmål op, inden de besvares. Spørgeren får dernæst mulighed for kort at uddybe spørgsmålet.
4. Spørgeren kan også møde op i spørgetiden og stille sit spørgsmål mundtligt, når Borgmesteren giver spørgeren taletid. Inden spørgsmålet stilles, skal oplyses navn og adresse. Det er ikke sikkert, at spørgeren kan få svar på spørgsmålet med det samme, hvis noget skal undersøges nærmere – og spørgeren vil i så fald i stedet modtage et skriftligt svar fra administrationen efterfølgende.
5. Alle spørgsmål skal være korte og må normalt kun tage 1 minut at stille og 2 minutter at besvare. Herudover kan gives tid til kort replik og duplik.
6. Hver spørger kan højst stille 2 spørgsmål på et møde.
7. Spørgsmål skal være formuleret i en ordentlig tone, må ikke omtale navngivne medarbejdere eller have karakter af at være chikanerende, injurierende eller racistiske.
8. Spørgsmål vedrørende punkter der er optaget på dagsordenen på det pågældende møde, besvares under sagens behandling.
9. Har spørgeren stillet et spørgsmål til Byrådet, skal spørgeren være til stede ved besvarelsen, ellers bliver spørgsmålet ikke besvaret.
10. Spørgsmål, der er stillet skriftlig, vil – sammen med svaret – blive offentliggjort på kommunens hjemmeside efter Byrådets møde. Der er link hertil i referatet.
11. Spørgetiden ledes af Borgmesteren, der også afgør eventuelle tvivlsspørgsmål om reglerne for spørgetiden.
69Godkendelse af dagsorden
70Beslutning om regnskab 2024
Resume
I sagen præsenteres det endelige regnskabsresultat for 2024.
Indstilling
Administrationen indstiller, at Økonomiudvalget over for Byrådet anbefaler, at:
- Årsregnskabet for 2024 oversendes til revisionen.
- Afskrivninger for 2024 godkendes.
Historik
Beslutning fra Økonomiudvalget, 23. april 2025, pkt. 67:
Indstillingspunkt 1-2 anbefales.
Fraværende: Søren Weimann (B).
Sagsfremstilling
Økonomiudvalget skal aflægge kommunens samlede regnskab for 2024 til Byrådet, hvorefter Byrådet senest 1. maj 2025 skal oversende regnskabet til revisionen. Revisionen skal herefter inden 15. juni 2025 afgive beretning således, at Byrådet kan foretage endelig behandling af regnskabet inden udgangen af august måned.
Økonomisk resultat
I det følgende gennemgås regnskab 2024 nærmere. Resultatet er i gennemgangen primært holdt op i mod oprindeligt budget svarende til det vedtagne budget for 2024 fra oktober 2023. I det vedtagne budget er der ikke medregnet tillægsbevillinger givet i 2024 samt overførsler fra 2023 til 2024.
Årets resultat viser, at det er lykkedes at overholde Frederikssund Kommunes andel af såvel service- som anlægsrammen. I 2024 er der således inden for servicerammen et realiseret forbrug på 2.538,1 mio. kr., hvilket er et mindreforbrug i forhold til servicerammen på 0,6 mio. kr., mens anlægsrammen overholdes med et mindreforbrug på 0,6 mio. kr. Resultatet viser også, at det altovervejende har været muligt at udnytte såvel servicerammen som anlægsrammen i 2024.
Resultatet for 2024 udviser et overskud på den strukturelle driftsbalance (driftsoverskud eksklusive rente) på 212,1 mio. kr., hvilket er 27,3 mio. kr. bedre end oprindeligt budget.
Efter finansiering af årets anlægsudgifter samt renter, afdrag og øvrige finansforskydninger mv. er der opnået et overskud på 5,4 mio. kr. i 2024 i forhold til det samlede resultat. Dette er 65,8 mio. kr. bedre end oprindeligt budget.
Dette resultat kan overordnet henføres til en række modsatrettede bevægelser, herunder primært:
- Flere udgifter til serviceudgifter på 25,0 mio. kr., der primært skyldes merforbrug på de specialiserede områder, ældreområdet og dagtilbud. Omvendt ses et betydeligt mindreforbrug på energi. Merudgifterne på serviceudgifterne skal ses i lyset af, at kommunens serviceramme ved midtvejsreguleringen blev øget med 25,6 mio. kr. primært som følge af øget inflation og fordrevne ukrainere.
- Flere udgifter til overførselsudgifter på 19,2 mio. kr., der bl.a. kan henføres til øgede udgifter til førtidspension, løntilskud, forsikrede ledige og tabt arbejdsfortjeneste.
- Flere indtægter på den centrale refusionsordning på 8,4 mio. kr. En merindtægt, der skal ses i lyset af merudgifter på familie- og voksenhandicapområdet, hvor indtægterne fra ordningen primært henhører.
- Flere bruttoanlægsindtægter på 16,7 mio. kr.
- Flere indtægter fra skatter, tilskud og udligning på 63,5 mio. kr.
- Flere indtægter fra renter mv. på 18,9 mio. kr.
Indtægter fra skatter, tilskud og udligning
Det oprindelige budget vedrørende indtægter fra skatter, tilskud og udligning var på 3.545,1 mio. kr., mens regnskabet viser en indtægt på 3.608,6 mio. kr. Merindtægten på 63,5 millioner kan overordnet henføres til en række modsatrettede bevægelser, herunder blandt andet:
- En merindtægt på skatter på 10,0 mio. kr., der primært kan henføres til efterreguleringer vedrørende grundskyld for perioden 2021-2023.
- En merindtægt på tilskud og udligning på 53,5 mio. kr., der primært kan henføres til følgende:
- Kassehenlæggelse af 22,0 mio. kr. ud af pulje på 35,0 mio. kr. vedrørende overførselsudgifter på beskæftigelsesområdet. En kassehenlæggelse, der afspejler en tillægsbevilling på 22,0 mio. kr. på området.
- Merindtægt som følge af en positiv midtvejsregulering i 2024 på 27,5 mio. kr. hovedsageligt som følge af:
- 8,9 mio. kr. vedrørende stigende priser og lønninger.
- 7,0 mio. kr. vedrørende færre udgifter til overførselsudgifter på beskæftigelsesområdet.
- 6,8 mio. kr. vedrørende statslig kompensation af udgifter til fordrevne ukrainere.
- 5,6 mio. kr. vedrørende øvrige reguleringer - herunder ny lovgivning.
- Merindtægt på 4,1 mio. kr. vedrørende momsrefusion for perioden 2019-2023.
Drift
Serviceudgifter
I forhold til serviceudgifter var der i 2024 et merforbrug på 25,0 mio. kr. i forhold til det oprindelige budget. Dette merforbrug kan primært henføres til de specialiserede områder, ældreområdet samt dagtilbudsområdet. Merudgifterne modsvares af en stigning i kommunens serviceramme ved midtvejsreguleringen primært på grund af øget inflation, og fordrevne ukrainere.
Den korrigerede serviceramme for Frederikssund Kommune udgør 2.538,7 mio. kr. i 2024, og med et realiseret forbrug på 2.538,1 mio. kr. er der et mindreforbrug i forhold til servicerammen på 0,6 mio. kr.
Overførselsudgifter
På overførselsudgifterne var der i 2024 et merforbrug på 19,2 mio. kr. i forhold til oprindeligt budget, der primært kan henføres til overførselsudgifter på beskæftigelsesområdet og tabt arbejdsfortjeneste på familieområdet.
Den centrale refusionsordning
Den endelige refusionshjemtagelse har resulteret i en merindtægt på 8,4 mio. kr. i forhold til det oprindelige budget. Forøgelsen skal ses i sammenhæng med det øgede udgifter til dyre enkeltsager på familie- og voksenhandicapområdet under serviceudgifter.
Aktivitetsbestemt medfinansiering
På den aktivitetsbestemte medfinansiering var der i 2024 overensstemmelse mellem budget og regnskab.
Ældreboliger
I 2024 var der et mindreindtægter på 0,4 mio. kr. i forhold til oprindeligt budget, hvilket bl.a. kan henføres til øgede udgifter til tomgangsleje og rengøring.
Finansielle poster
Renter
I 2024 var der merindtægter på 18,9 mio. kr. i forhold til oprindeligt budget, der primært kan henføres til udbytter på kommunens kapitalforvaltning.
Finansforskydninger
Finansforskydningerne viser en samlet udgift (kassetræk) på 32,1 mio. kr. i 2024, hvilket er 6,2 mio. kr. mindre end oprindeligt budgetlagt. En mindreudgift, der primært kan henføres til en række modsatrettede forskydninger i både tilgodehavender og gældsposter samt diverse mellemregninger.
Optagne lån
I 2024 har kommunen ikke optaget lån.
Afdrag på lån
I 2024 har kommunen afdraget 67,2 mio. kr. svarende til det oprindelige budget.
Forsyningsområdet
Forsyningsområdet er brugerfinansieret og indeholder både drift og anlæg, hvor der over en årrække skal være balance mellem indtægter og udgifter.
Drift
På driften var der i 2024 et mindreforbrug på 2,3 mio. kr.
Anlæg
På anlæg var der i 2024 et mindreforbrug på 0,7 mio. kr.
Anlæg
Regnskabet for 2024 viser samlet set en nettoanlægsudgift på 123,5 mio. kr. på det skattefinansierede anlægsområde, hvoraf de realiserede bruttoanlægsudgifter udgør 156,0 mio. kr., mens bruttoanlægsindtægterne udgør 32,6 mio. kr. Samlet set er der et mindreforbrug på netto 17,3 mio. kr. målt forhold til det oprindelige budget fordelt med et mindreudgifter for 0,6 mio. kr. og merindtægter på 16,7 mio. kr.
Skattefinansierede bruttoanlægsudgifter
De realiserede bruttoanlægsudgifter i 2024 udgør 156,0 mio. kr. svarende til et mindreforbrug på 0,6 mio. kr. i forhold til det oprindelige budget – og dermed kommunens anlægsramme.
Skattefinansierede bruttoanlægsindtægter
De realiserede anlægsindtægter for 2024 udgør i alt 32,6 mio. kr. primært som følge af udstykning af parcelhusgrunde og salg af matrikel i Vinge.
Huslejefinansierede anlægsudgifter
Der er ikke afholdt udgifter i 2024, hvilket er et mindreforbrug på 3,1 mio. kr. i forhold til det korrigerede budget. Mindreforbruget skyldes, at købssummen ved kommunens overtagelse af Parkvej 12A udgøres af gældsovertagelse.
Likviditet
Fra 2023 til 2024 er den gennemsnitlige likviditet steget med 120 mio. kr. og udgør ultimo 2024 413,5 mio. kr. Stigningen i den gennemsnitlige likviditet fra 2023 til 2024 skyldes dels kassetilførslen i 2023 på 61 mio. kr., samt en ændret periodisering af indtægter og udgifter i 2024 sammenlignet med de historiske bevægelser.
Afskrivninger
Jævnfør kommunens principper for økonomistyring vedrørende ”Afskrivninger” skal Økonomiudvalget i forbindelse med behandling af regnskabet forelægges de afskrivninger over 25.000 kr. der er foretaget. Afskrivningerne over 25.000 kr. udgør samlet set 4,5 mio. kr. Der henvises endvidere til bilag "Notat afskrivninger 2024".
Inddragelse
Inddragelse er ikke vurderet relevant.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.
Bilag
71Beslutning om samlede overførsler
Resume
I nærværende sag redegøres for de samlede overførsler fra regnskab 2024 vedrørende drift og anlæg.
Indstilling
Skole, klub og SFO, Børn, familier og forebyggelse, Unge, fritid og idræt, Social og sundhed, Omsorg og ældre, Job, erhverv og kultur, Plan og teknik samt Klima, natur og energi har anbefalet overførselssagen for deres områder til Byrådets godkendelse.
Økonomiudvalgets overførselssag behandles på samme møde som den samlede overførselssag.
Administrationen indstiller, på baggrund af fagudvalgenes behandling af de enkelte områder, at Økonomiudvalget over for Byrådet anbefaler, at:
- Serviceudgifter: Der overføres i alt et merforbrug på 1,8 mio. kr. fordelt med 0,03 mio. kr. til 2025 og 1,8 mio. kr. til 2026. Det overførte merforbrug til 2025 udgør en tillægsbevilling (kassehenlæggelse) i 2025, mens overførslen til 2026 indarbejdes i oprindeligt budget for 2026.
- Skattefinansierede bruttoanlægsudgifter: Der overføres i alt et mindreforbrug på 32,2 mio. kr. Heraf overføres et mindreforbrug på 32,3 mio. kr. til 2025, og udgør dermed en tillægsbevilling i 2025. Endvidere overføres et merforbrug på 0,1 mio. kr. til 2026, der indarbejdes i oprindeligt budget for 2026.
- Skattefinansierede bruttoanlægsindtægter: Der overføres mindreindtægter på 14,9 mio. kr. til 2025.
- Brugerfinansierede anlægsudgifter: Der overføres mindreforbrug på 4,7 mio. kr. til 2025.
Historik
Beslutning fra Økonomiudvalget, 23. april 2025, pkt. 68:
Indstillingspunkt 1-4 anbefales.
Fraværende: Søren Weimann (B).
Sagsfremstilling
Administrationen har gennemgået regnskab 2024 med henblik på opgørelse af regnskabets konsekvenser for overførsler til efterfølgende år på serviceudgifter, skattefinansierede bruttoanlægsudgifter- og indtægter samt brugerfinansierede anlægsudgifter.
Indstillingen i forhold til overførslerne på driften er baseret på de retningslinjer, som Byrådet vedtog på møde den 2. marts 2022. I den forbindelse bemærkes det, at der med henvisning til den økonomiske bæredygtighed på tre fagområder indstilles ikke at overføre merforbrug på i alt 9,8 mio. kr. Konkret er der tale om følgende:
- 1,1 mio. kr. på de kommunale børnehuse. Grundet den netop indførte nye ledelsesstruktur på området indstilles merforbruget ikke overført til 2025 med henblik på, at de nye decentrale ledere ikke skal starte op med at skulle indhente et underskud genereret af den tidligere områdeledelse. Noget, der potentielt kunne true den økonomiske bæredygtighed på børnehusene.
- 2,8 mio. kr. på de kommunale omsorgscentre og driften af døgnplejen. Grundet den generelle økonomiske situation på ældreområdet indstilles merforbruget ikke overført til 2025, da det ikke vurderes foreneligt med den økonomiske bæredygtighed på området.
- 5,9 mio. kr. på hovedvedligeholdelse. Set i lyset af kommunens bygningers generelle stand indstilles merforbruget ikke overført til 2025, da en overførsel alt andet lige vil medgå til at udfordre den økonomiske bæredygtighed på området.
Det overordnede mål med overførselsreglerne er at skabe en incitamentsstruktur, der medgår til at sikre, at institutionerne agerer økonomisk og aktivitetsmæssigt rationelt i forhold til deres bevillinger.
Samlet set overføres der et mindreforbrug på 20,2 mio. kr. fordelt med et mindreforbrug på 22,0 mio. kr. til 2025 og et merforbrug på 1,9 mio. kr. til 2026.
Serviceudgifter
Der overføres i alt et merforbrug på 1,8 mio. kr. fordelt med 0,03 mio. kr. til 2025 og 1,8 mio. kr. til 2026.
Skattefinansierede bruttoanlægsudgifter
Der overføres i alt et mindreforbrug på 32,2 mio. kr. fordelt med et mindreforbrug på 32,3 mio. kr. til 2025 og et merforbrug på 0,1 mio. kr. til 2026.
Overførslen af mindreforbrug på 32,3 mio. kr. til 2025 er at betragte som en tillægsbevilling til det vedtagne budget i 2025, og vil derfor medgå til at udfordre bruttoanlægsrammeoverholdelse i 2025. Et forhold, der vil indgå i det løbende budgetopfølgningsarbejde i 2025.
Skattefinansierede bruttoanlægsindtægter
Der overføres i alt mindreindtægter på 14,9 mio. kr. til 2025.
Brugerfinansieret anlæg - ikke omfattet af anlægsramme
Der overføres i alt et mindreforbrug på 4,7 mio. kr. til 2025.
Inddragelse
Inddragelse ikke vurderet relevant.
Økonomi
Regnskabet for 2024 giver anledning til en samlet overførsel af mindreforbrug fra 2024 på 20,2 mio. kr. fordelt med et mindreforbrug på 22,0 mio. kr. til 2025 og et merforbrug på 1,9 mio. kr. til 2026. Det overførte mindreforbrug til 2025 indarbejdes som tillægsbevilling til det oprindelige budget for 2025, mens det overførte mindreforbrug til 2026 indarbejdes som en del af budget 2026-2029.
Bilag
72Beslutning om indsendelse af forslag til revision af Fingerplan 2019
Resume
Ministeren for byer og landdistrikter har på et møde med borgmestrene i hovedstadsområdet den 10. marts 2025 igangsat en revision af Fingerplan 2019 og inviteret kommunerne til at komme med ideer og forslag til planlægningen. Byrådet skal med denne sag beslutte, hvilke forslag der skal indsendes. I den forbindelse har ministeren indkaldt ideer og forslag, som skal være uploadet på Plan og Landdistriktsstyrelsens hjemmeside senest 2. juni 2025.
Indstilling
Administrationen indstiller, at Økonomiudvalget over for Byrådet anbefaler, at:
- Vedlagte forslag til Fingerplanrevision 2019 godkendes.
Historik
Beslutning fra Økonomiudvalget, 23. april 2025, pkt. 69:
Anbefales med de faldne bemærkninger.
Fraværende: Søren Weimann (B).
Sagsfremstilling
Det fremgår af ministerens pressemeddelelse i forbindelse med igangsætningen af fingerplanrevisionen, at ministeren ønsker, at revision skal føre til flere udviklingsmuligheder i hovedstadsområdet. Fingerplanrevisionen sætter særlig fokus på nye placeringsbehov (herunder ift. stationsnærhedsprincippet, tekniske- og forsyningsanlæg og nye typer af erhverv) samt anvendelsen af rekreative værdier i de grønne kiler.
Forslag til Fingerplanrevisionen
Administrationen anbefaler, at Frederikssund Kommune stiller forslag om:
- En udvidelse af byfingeren nord for Vinge til fortsættelse af Vinges erhvervsudvikling og sikring af plads til et centralt vandressourcecenter, som skal rense spildevand for 5 hovedstadskommuner.
- At store produktionsvirksomheder bør kunne placeres udenfor stationsnære områder uden en begrænsning på arealet af kontorarbejdspladser.
Udvidelse af byfingeren nord for Vinge er drøftet i forbindelse med udarbejdelse af Kommuneplan 25 og indgår i kommuneplanens byudviklingsstrategi.
Både i forbindelse med lokalplanlægningen for Topsil og Foss i Vinge har Fingerplan 19's begrænsninger på arealet af kontorarbejdspladser for erhvervsvirksomheder, der placeres udenfor stationsnære områder, været en problemstilling, som krævede forhandlinger med Plan- og landdistriktsstyrelsen. Det er administrationens opfattelse, at mange moderne erhvervsvirksomheder har behov for tæt samspil mellem forsknings- og udviklingsaktiviteter, administration og produktion. Begrænsninger på kontorarbejdspladsernes areal betyder, at man hindrer virksomhederne i at blive store. Baggrunden for Fingerplanens restriktioner er et ønske om at placere virksomheder med mange medarbejdere tæt på S-togstationerne og dermed sikre tilgængelighed til virksomhederne også for medarbejdere uden bil. Dette formål kunne imidlertid opnås uden at lægge hindringer i vejen for produktionsvirksomhedernes vækstmuligheder ved i stedet for at begrænse arealet til kontorarbejdspladser at stille krav om busbetjening eller cykelsti fra stationen til erhvervsområdet.
Fælles forslag fra ejerkommuner og Novafos til Fingerplanrevisionen vedr. placering af vandressourcecenter
Plan- og Landdistriktsstyrelsen mener, at vandressourcecenteret skal ligge i byzone, og den aftalte placering er med den forudsætning kun mulig, hvis styrelsen udvider byfingeren nord for Vinge. Etablering af et tværkommunalt vandressourcecenter er af samfundsmæssig væsentlig karakter. Administrationen vil derfor sammen de berørte ejerkommuner (foruden Frederikssund Kommune er det Egedal, Ballerup, Furesø og Herlev kommuner) og Novafos udarbejde et fælles forslag til fingerplanrevisionen om udvidelse af byfingeren nord for Vinge til placering af vandressourcecenteret og indsende det til Plan- og Landskabsstyrelsen på vegne af kommunerne og Novafos.
Udviklingsforslag udover Fingerplanen
Derudover anbefaler administrationen, at der stilles yderligere to forslag om bedre udviklingsmuligheder, som i dag ikke ligger i Fingerplanen, men som hænger så nært sammen med Fingerbyens udvikling, at de burde reguleres i samme plan:
- Udpegning af et aflastningscenter i Frederikssund By
- Mulighed for at fravige princippet om byudvikling indefra og ud, når der er tale om meget store byudviklingsprojekter på bar mark.
Muligheden for at udpege et aflastningscenter ved Askelundsvej har været drøftet i forbindelse med udarbejdelse af Kommuneplan 25 og indgår i kommuneplanens byudviklingsstrategi.
Princippet om byudvikling indefra og ud er ikke hensigtsmæssigt ved store byudviklingsprojekter som f.eks. Vinge. I store byudviklingsprojekter i byfingrene bør der kunne planlægges for etageboliger ved stationen, parcelhuse i en del af byen og erhverv i en anden del af byen.
Administrativt forslag med tekniske anbefalinger
Endelig anbefaler administrationen, at der ved siden af de politiske forslag til Fingerplanrevisionen indsendes et administrativt forslag med en mere teknisk anbefaling, hvori det bemærkes, at landsplandirektivets planlægning for overordnede rekreative stier bør være mindre detaljeret, så den fremstår relevant, eller også bør den helt udgå. Kortbilag R til fingerplanen, som viser reservationer til overordnede rekreative stinet, viser meget præcise stiforløb, som i mange tilfælde er irrelevante, fordi der er etableret kommunale stiløsninger i lidt afvigende tracéer, som kan det samme. Det fremgår af Fingerplanen, at stiforløbene er principielle, men detaljeringsgraden i udpegningerne signalerer detailstyring. Fingerplankortets angivelse af, hvilke strækninger der eksisterer, og hvilke der er planlagte, er endvidere misvisende.
Inddragelse
Inddragelse er ikke vurderet relevant.
Økonomi
Nærværende sag har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.
Bilag
73Beslutning om proces for evaluering af byrådsperioden 2022-2025
Resume
Sagen omhandler beslutning om proces for byrådsmedlemmernes evaluering af byrådsperioden 2022-2025. Formålet med evalueringen er at samle op på erfaringer fra indeværende periode med henblik på forberedelse af arbejdsform og introduktion i forhold til det kommende Byråd.
Indstilling
Administrationen indstiller, at Økonomiudvalget over for Byrådet anbefaler, at:
- Proces for evaluering af byrådsperioden godkendes.
Historik
Beslutning fra Økonomiudvalget, 23. april 2025, pkt. 71:
Anbefales.
Fraværende: Søren Weimann (B).
Sagsfremstilling
I forlængelse af den gennemførte midtvejsevaluering af byrådsperioden, bl.a. ved et seminar i Byrådet den 25. januar 2024, skal hele byrådsperioden 2022-2025 nu evalueres.
Der lægges op til følgende proces i 2025:
- 23. april: Drøftelse af proces for evaluering af byrådsperioden i Økonomiudvalget
- 30. april: Beslutning i Byrådet om proces for evaluering af byrådsperioden
- Juni: Evaluering i fagudvalgene (inkl. Økonomiudvalget)
- 24. september: Temamøde i Byrådet med samlet evaluering. Der forelægges et opsamlingsnotat fra de foregående drøftelser i fagudvalg m.v.
- Oktober – december: Mulighed for udmøntning af de ændringer, Byrådet måtte ønske og eventuel indarbejdelse af i ny styrelsesvedtægt for den kommende byrådsperiode.
Temaer for evalueringen kan bl.a. være:
- Politisk organisering, herunder mødestruktur, kompetencefordeling m.v. i udvalgene
- Det gode samarbejde og byrådspolitikernes arbejdsmiljø og vilkår
- Administrationens understøttelse af udvalg og Byråd
- Formandsskabsmodellen
- Paragraf 17 stk. 4-udvalgene.
Der lægges op til en relativt enkel proces, idet midtvejsevalueringen var grundig. Der kan dermed arbejdes videre med de tilkendegivelser, der allerede er givet. Konklusionspapir fra midtvejsevaluering er vedlagt som bilag.
Inddragelse
Inddragelse er ikke vurderet relevant.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.
Bilag
74Beslutning om indmeldelse af areal til Industripark
Resume
Regeringen vil gøre det lettere for danske og udenlandske produktionsvirksomheder at etablere sig i Danmark. Derfor ønsker Regeringen at udpege 5 nye industriparker og oprette en ’one-stop-shop’, der skal bidrage til en hurtigere og smidigere myndighedsproces ved etablering. Alle kommuner kan frem til 15. maj 2025 melde arealer ind. Med denne sag skal Byrådet beslutte, om de vil melde arealer ind.
Indstilling
Administrationen indstiller, at Økonomiudvalget over for Byrådet anbefaler, at:
- Frederikssund Kommune ikke melder et område ind til industriparker, men indmelder en større udvidelse af byfingeren i Fingerplanrevision 2025, som giver mulighed udvidelse af erhverv, når kommunen kan redegøre for behov.
Historik
Beslutning fra Økonomiudvalget, 23. april 2025, pkt. 73:
Anbefales.
Fraværende: Søren Weimann (B).
Sagsfremstilling
Frederikssund Kommune oplever en stor interesse for erhvervsarealer, særligt omkring Vinge. Arbejdet med at placere et DSB-værksted i Vinge, Foss og Topsils produktioner vidner om attraktiviteten ved placering af erhverv omkring Frederikssund. Sammensætningen af produktionsvirksomheder i Frederikssund Kommune spænder fra større produktionsvirksomheder til SMV’ere og mindre selvstændige. Der er 23 større produktionsvirksomheder med mellem 10 og 700 ansatte, som spænder vidt i branche – fra fremstilling af kemiske produkter til beton, konsum-is og bagerartikler. Totalt antal ansatte i produktionsvirksomheder tæller 2.427 ansatte, når mindre produktionsvirksomheder ud over de 23 virksomheder med 10-700 ansatte tages med.
Regeringen sigter mod at udpege 5 større sammenhængende arealer til industriparker. Industriparkerne skal placeres, hvor der er :
- Et kommunalt ønske, herunder kommunalt engagement i at understøtte udviklingen af de indmeldte arealer
- en betydelig erhvervsinteresse
- den nødvendige erhvervsmæssige infrastruktur bl.a. elnet, vand, varme, gasnet, eller hvor der planlægges herfor
- den nødvendige transportinfrastruktur, eller hvor der planlægges herfor
- nærhed til arbejdskraft fx uddannelsesinstitutioner og internationale skoler
- eksisterende erhvervsklynger mm. og
- hvor der ikke er beskyttet natur eller naturnationalparker
Hvis en kommune får udpeget et areal som industripark, så gælder det, at området skal bruges alene til produktionsvirksomheder og kommunen forpligter sig til at arbejde for virksomheder, uanset type af produktion, på det givne sted. Der vil blive tilføjet en såkaldt solnedgangsklausul på forventeligt 5 år, hvorefter der bliver mulighed for at træde ud af aftalen.
Erhvervsministeriet bliver indgang for virksomhederne
Det vil i høj grad være Erhvervsministeriet, der varetager den primære understøttelse af virksomhederne, som koordinator på myndighedstilladelser. Det er en forpligtelse, at al myndighedsarbejde kan gennemføres på 18 måneder. Planlægning skal fortsat udarbejdes af kommunerne, men såvel planlægning som myndighedsgodkendelser kan overdrages til staten for fremdrift.
Følgende produktionsvirksomheder er nævnt i forhold til placering i industriparkerne og kan få adgang til one-stop-shoppen i Erhvervsministeriet:
1. Grønne produktionsvirksomheder, der producerer komponenter til fx vindenergi, Carbon Capture and
Storage og brint, og som er omfattet af EU-forordning om net zero teknologier (NZIA), samt virksomheder omfattet af Critical Raw Materials Act (CRMA).
2. Virksomheder med projekter om at udvide eller etablere produktion, der lever op til en række nærmere
fastsatte kriterier, herunder at:
• virksomheden vil foretage en investering af en vis størrelse.
• godkendelsesprocessen er kompleks, forstået som at tilladelserne skal indhentes både i staten og i kommunen.
3. Virksomheder, der ønsker at placere sig i de nye udpegede industriparker
Perspektiver i Frederikssund Kommune
Det fremgår ikke, hvad minimumskrav for industriparker er. Frederikssund Kommune har en del produktionsvirksomheder, og med en kommende motorvej, et aktivt energipartnerskab og en god organisering på erhvervsområdet, vurderer administrationen, at Frederikssund er attraktiv at placere produktionsvirksomheder i. Det vil gavne kommunen i forhold til arbejdspladser og bosætning.
At få udpeget areal til industripark betyder dog også, at Byrådet afgiver noget beslutningskraft til staten og ikke har indflydelse på type af virksomhed mv. Administrationen anbefaler, at hvis Byrådet ønsker at indmelde arealer, at det så pointeres, at Frederikssund Kommune primært er interesserede i grønne produktionsvirksomheder. Der er ikke natur- eller nationalpark på området, som er de forbehold, som staten på forhånd har meld ud. Derimod er der skovrejsningsmulighed og større arealer er i dag udlagt som råstofområder (se bilag 2). Administrationen anbefaler at friholde det areal, hvor der allerede er plantet skov. Det er uklart, hvordan staten vil stille sig i forhold til, at området er udpeget som råstofområde.
Industriparker er et supplement til erhvervsarealer, hvor kommunen ikke skal redegøre for behov og er dermed i praksis en markant udvidelse af erhvervsmuligheder i Frederikssund Kommune.
Proces for udvælgelse af arealer til industriparker
Hvis Frederikssund Kommune melder arealer ind, vil Bolig- og planstyrelsen screene arealet for planmæssig egnethed. Derefter overdrages de til Erhvervsministeriet, hvor de mest egnede lokaliteter forelægges ministeren, der udpeger industriparker.
Inddragelse
Frederikssund Erhverv varetager interessen for alle kommunens virksomheder, hvilket også gælder, hvis der skulle komme større produktionsvirksomheder.
Økonomi
Nærværende sag har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.
75Beslutning om modtagelse af donation til etablering af legeplads fra CO-RO Fonden
Resume
Frederikssund Kommune har modtaget en henvendelse fra CO-RO Fonden om en donation af en legeplads til en værdi på 2 mio. kr. For at realisere projektet, skal kommunen stille en del af arealet "Bløden", der i dag er vejareal, til rådighed. Arealet kræver udstykning og byggetilladelse. Virksomheden ønsker afklaring af de kontraktuelle forhold, så legepladsen kan etableres og være klar til brug i foråret 2026.
Indstilling
Administrationen indstiller, at Økonomiudvalget over for Byrådet anbefaler, at:
- Frederikssund Kommune accepterer donationen af en legeplads fra CO-RO Fonden.
- En del af arealet "Bløden" udstykkes til en matrikel med henblik på opnåelse af byggetilladelse.
- Frederikssund Kommune indgår aftale med CO-RO Fonden om etablering, herunder opsætning af et skilt med anerkendelse af donationen.
- Etableringsomkostninger for beplantning og belysning, svarende til bruttoanlægsudgifter i 2026 på 300.000 kr., indgår i budgetarbejdet for budget 2026 - 2029
- Afledte driftsomkostninger afholdes inden for driftsrammen.
Historik
Beslutning fra Økonomiudvalget, 23. april 2025, pkt. 74:
Indstillingspunkt 1-5 anbefales.
Fraværende: Søren Weimann (B).
Sagsfremstilling
CO-RO Fonden ejer den lokale virksomhed CO-RO, der er producent af Sunquick og Sun Lolly. CO-RO Fonden har tilbudt at donere en legeplads til Frederikssund Kommune. Legepladsen foreslås placeret på kommunens areal "Bløden" i Frederikssund by, der er udlagt som vejareal og omfattet af lokalplan 43 delområde 2. Donationen estimeres til en værdi på 2 mio. kr.
CO-RO Fonden har gennemført udbud og står for opførelse af legepladsen. Ved afslutning overdrages legepladsen til Frederikssund Kommune. Et formidlingsskilt vil anerkende virksomheden som giver.
Kommunens mulighed for at modtage gaver eller donationer er ikke reguleret i den skrevne lovgivning. Det følger af de uskrevne kommunalfuldmagtsregler, at en kommune kan modtage gaver til brug for varetagelsen af kommunale opgaver, herunder at udbyde legepladser til borgerne.
Det er afgørende for lovligheden af at modtage sådan en gave, at der er tale om en minimal reklameværdi, set i forhold til værdien af gaven.
Der er blandt parterne aftalt et formidlingsskilt, hvor der står, at gaven er doneret af CO-RO Fonden. Skiltet vil dels beskrive de 3 legestationer, og der vil stå lidt om virksomheden og dens produktion i Frederikssund.
For at muliggøre projektet skal vejarealet udstykkes til en matrikel.
CO-RO Fonden bærer omkostningerne til projektering og opførelse. Kommunen skal derfor tage stilling til drift og vedligeholdelse, herunder ændringer i plejeplaner og ansvar for tilsyn.
Projektet indeholder en kommunal finansieret beplantning, jf. oplæggets side 15-17, bestående af 3 træer, buske, engbeplantning samt belysning og borde-bænkesæt, svarende til en kommunal anlægsomkostning på kr. 300.000.
I forbindelse med en ny legeplads vil der være afledte driftsudgifter til lovpligtigt legepladstilsyn, vedligeholdelse samt driftsomkostninger til pleje af grønne arealer. De afledte driftsudgifter afholdes indenfor eksisterende rammer.
Ønsket om en stor legeplads på Bløden indgår også som en del af budgetaftalen for 2025, hvoraf det fremgår, at:
"Vi ønsker en legeplads på Bløden i Frederikssund. Dette arbejde ønsker vi sker ved at få finansieret legepladsen via fonde. Vi understøtter processen med de nødvendige ressourcer. En legeplads på Bløden understøtter det store arbejde og de klare ønsker fra vores netop afsluttede projektudvalg ”Frederikssund bymidte – liv og handel”. Vi afsætter desuden midler til skilte som foreslået af udvalget."
Inddragelse
Sagen involverer CO-RO Fonden som hovedaktør. Projektudvalget Frederikssund Bymidte – Liv og Handel har i deres anbefalinger til Byrådet i 2024 anbefalet en legeplads på Bløden for at skabe mere liv i byen. Med Blødens placering midt i Frederikssund by er der et stort potentiale for at lave en bypark der kan tiltrække byliv. En stor legeplads af høj kvalitet vil være et godt åbningstræk for denne udvikling. I projektudvalgets proces blev både byaktører og borgere inddraget i arbejdet, hvor en stor opbakning til en legeplads kom til udtryk.
Økonomi
Center for Økonomi bemærker, at etableringsomkostningerne for beplantning og belysning, svarende til bruttoanlægsudgifter i 2026 på 300.000 kr., indarbejdes i budget 2026 - 2029, såfremt det besluttes at etablere legeplads ved Bløden. Dette vil medvirke til øget pres på bruttoanlægsudgifterne på anlægsrammen i 2026. De afledte årlige driftsudgifter til lovpligtigt legepladstilsyn, vedligeholdelse samt driftsomkostninger til pleje af grønne arealer vil blive afholdt indenfor eksisterende rammer.
Bilag
76Beslutning om godkendelse af anlægsregnskab for Slidlagsarbejder
Resume
Med nærværende sag aflægges anlægsregnskabet for Slidlagsarbejder. Anlægsregnskabet viser, at anlægsprojektet afsluttes med et mindreforbrug på 4,69 mio. kr.
Indstilling
Administrationen indstiller, at Plan og teknik over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:
- Det fremlagte anlægsregnskab godkendes.
Historik
Beslutning fra Plan og teknik, 2. april 2025, pkt. 49:
Anbefales.
Beslutning fra Økonomiudvalget, 23. april 2025, pkt. 76:
Anbefales.
Fraværende: Søren Weimann (B).
Sagsfremstilling
I henhold til bekendtgørelsen om kommunernes budget- og regnskabsvæsen skal der udarbejdes særskilt anlægsregnskab vedrørende anlægsbevillinger med bruttoanlægsudgifter og bruttoanlægsindtægter på 2 mio. kr. eller derudover, der er afsluttet i 2024. I henhold til bekendtgørelsen fremlægges der i denne sag anlægsregnskab for Slidlagsarbejder.
Der er i 2024 afsat anlægsbevillinger på 17,66 mio. kr. til Slidlagsarbejder.
Der er anvendt 12,98 mio. kr. svarende til 73,5 % af anlægsbevillingen, hvorfor projektet er afsluttet med et mindreforbrug på 4,69 mio. kr.
Mio kr. | Bevilling | Regnskab | Afvigelse |
Udgifter | 17,66 | 12,98 | -4,69 |
Anlægsmidlerne er anvendt til en del større og mindre projekter i kommunen vedr. renovering af kørebaner, stier, fortov m.v.
Mindreforbruget skyldes at dele af projekterne på slidlagspuljen ikke kunne gennemføres i sidste kvartal af 2024 grundet koldt vejr, da lave temperaturer medfører at det er vanskeligt at udlægge asfalt. På baggrund af dette, søges mindreforbruget i 2024 på 4,69 mio. kr. overført til ny Slidlagspulje 2025 på Byrådets møde den 30. april 2025.
Der henvises til vedlagte bilag for de beskrevne bevillings- og forbrugsmæssige forhold i tabelform.
Inddragelse
Inddragelse er ikke vurderet relevant.
Økonomi
Denne sag har ingen økonomiske/budgetmæssige konsekvenser, men er en aflæggelse af regnskab over anlægsbevillinger med bruttoanlægsudgifter på 2 mio. kr. eller mere, der er afsluttet i 2024.
De gældende regler for anlægsregnskaber bliver fastlagt af Indenrigs- og Sundhedsministeriet, der i bekendtgørelse om kommunernes budget- og regnskabsvæsen, anfører, at for anlægsprojekter med bruttoanlægsudgifter og bruttoanlægsindtægter på 2 mio. kr. eller mere, skal der aflægges et særskilt regnskab. For øvrige anlægsprojekter kan Byrådet vælge at følge samme procedure, men behøver ikke at gøre det.
Bilag
77Beslutning om godkendelse af anlægsregnskab for Teknisk anlægspulje
Resume
Med nærværende sag aflægges anlægsregnskabet for Teknisk anlægspulje. Anlægsregnskabet viser, at anlægsprojektet afsluttes med et merforbrug på 1,23 mio. kr.
Indstilling
Administrationen indstiller, at Plan og teknik over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:
- Det fremlagte anlægsregnskab godkendes.
Historik
Beslutning fra Plan og teknik, 2. april 2025, pkt. 52:
Anbefales.
Beslutning fra Økonomiudvalget, 23. april 2025, pkt. 77:
Anbefales.
Fraværende: Søren Weimann (B).
Sagsfremstilling
I henhold til bekendtgørelsen om kommunernes budget- og regnskabsvæsen skal der udarbejdes særskilt anlægsregnskab vedrørende anlægsbevillinger med bruttoanlægsudgifter og bruttoanlægsindtægter på 2 mio. kr. eller derudover, der er afsluttet i 2024. I henhold til bekendtgørelsen fremlægges der i denne sag anlægsregnskab for Teknisk anlægspulje.
Der er i 2024 afsat anlægsbevillinger på 4,16 mio. kr. til Teknisk anlægspulje.
Der er anvendt 5,39 mio. kr. svarende til 129,5 % af anlægsbevillingen, hvorfor projektet er afsluttet med et merforbrug på 1,23 mio. kr.
Mio kr. | Bevilling | Regnskab | Afvigelse |
Udgifter | 4,16 | 5,39 | 1,23 |
Den tekniske anlægspulje udmøntes hovedsageligt til trafikforbedrende projekter som besluttes for hvert år i Plan og teknik. I 2024 er eksempelvis følgende projekter gennemført: Gennemførsel af fortove og cykelstier ved sideveje, fartdæmpende foranstaltninger og lyssignal ved Baggegade/Ågade mv.
Årsagen til merforbruget i 2024 på 1,23 mio. kr. skyldes etablering af lyssignalet på Bakkegade/Ågade. Merforbruget i 2024 søges overført til ny Teknisk anlægspulje 2025 på Byrådets møde den 30. april 2025.
Der henvises til vedlagte bilag for de beskrevne bevillings- og forbrugsmæssige forhold i tabelform.
Inddragelse
Inddragelse er ikke vurderet relevant.
Økonomi
Denne sag har ingen økonomiske/budgetmæssige konsekvenser, men er en aflæggelse af regnskab over anlægsbevillinger med bruttoanlægsudgifter på 2 mio. kr. eller mere, der er afsluttet i 2024.
De gældende regler for anlægsregnskaber bliver fastlagt af Indenrigs- og Sundhedsministeriet, der i bekendtgørelse om kommunernes budget- og regnskabsvæsen, anfører, at for anlægsprojekter med bruttoanlægsudgifter og bruttoanlægsindtægter på 2 mio. kr. eller mere, skal der aflægges et særskilt regnskab. For øvrige anlægsprojekter kan Byrådet vælge at følge samme procedure, men behøver ikke at gøre det.
Bilag
78Beslutning om godkendelse af anlægsregnskab for Hovedvedligeholdelse (Ejendomsrenovering)
Resume
Med nærværende sag aflægges anlægsregnskabet for Hovedvedligeholdelse (Ejendomsrenovering). Anlægsregnskabet viser, at anlægsprojektet afsluttes med et mindreforbrug på 1,10 mio. kr.
Indstilling
Administrationen indstiller, at Plan og teknik over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:
- Det fremlagte anlægsregnskab godkendes.
Historik
Beslutning fra Plan og teknik, 2. april 2025, pkt. 50:
Anbefales.
Beslutning fra Økonomiudvalget, 23. april 2025, pkt. 78:
Anbefales.
Fraværende: Søren Weimann (B).
Sagsfremstilling
I henhold til bekendtgørelsen om kommunernes budget- og regnskabsvæsen skal der udarbejdes særskilt anlægsregnskab vedrørende anlægsbevillinger med bruttoanlægsudgifter og bruttoanlægsindtægter på 2 mio. kr. eller derudover, der er afsluttet i 2024. I henhold til bekendtgørelsen fremlægges der i denne sag anlægsregnskab for Hovedvedligeholdelse (Ejendomsrenovering).
Der er i 2024 afsat anlægsbevillinger på 32,99 mio. kr. til Hovedvedligeholdelse (Ejendomsrenovering).
Der er anvendt 31,88 mio. kr. svarende til 96,7 % af anlægsbevillingen, hvorfor projektet er afsluttet med et mindreforbrug på 1,10 mio. kr.
Mio kr. | Bevilling | Regnskab | Afvigelse |
Udgifter | 32,99 | 31,88 | -1,10 |
Anlægsprojektet har i 2024 indeholdt hovedvedligeholdelses-projektet for vedligeholdelse af kommunens ejendomme på tværs af hele organisationen. Der er blevet renoveret betonflader, udskiftet vinduer, foretaget passiv brandsikring, udskiftet hegn omkring børnehaver m.v.
Mindreforbruget i 2024 på 1,10 mio. kr. søges overført til ny pulje for Hovedvedligeholdelse (Ejendomsrenovering) i 2025 på Byrådets møde den 30. april 2025. Overførelsen skal benyttes til indhentning af efterslæb på bygningsvedligeholdelse i 2025. De samlede udgifter i 2024 til hovedvedligehold udgjorde 39,05 mio. kr., hvoraf 7,16 mio. kr. er afholdt på driften. De resterende 31,88 mio. kr. fremgår af ovenstående anlægsregnskab.
Der henvises til vedlagte bilag for de beskrevne bevillings- og forbrugsmæssige forhold i tabelform.
Inddragelse
Inddragelse er ikke vurderet relevant.
Økonomi
Denne sag har ingen økonomiske/budgetmæssige konsekvenser, men er en aflæggelse af regnskab over anlægsbevillinger med bruttoanlægsudgifter på 2 mio. kr. eller mere, der er afsluttet i 2024.
De gældende regler for anlægsregnskaber bliver fastlagt af Indenrigs- og Sundhedsministeriet, der i bekendtgørelse om kommunernes budget- og regnskabsvæsen, anfører, at for anlægsprojekter med bruttoanlægsudgifter og bruttoanlægsindtægter på 2 mio. kr. eller mere, skal der aflægges et særskilt regnskab. For øvrige anlægsprojekter kan Byrådet vælge at følge samme procedure, men behøver ikke at gøre det.
Hvis der ikke aflægges særskilt regnskab, skal regnskabet indgå i årsregnskabet og anlægsarbejdet omtales i bemærkningerne.
I Frederikssund Kommune er bundgrænsen for aflæggelse af særskilt regnskab fastsat til 2 mio. kr.
For øvrige anlægsprojekter henvises til årsregnskabet, hvor alle afsluttede anlæg omtales i.
Bilag
79Beslutning om godkendelse af anlægsregnskab for projekt Cykelsti fra Dalby til rute 53
Resume
Med nærværende sag aflægges anlægsregnskabet for projekt Cykelsti fra Dalby til rute 53. Anlægsregnskabet viser, at anlægsprojektet afsluttes med et mindreforbrug på 1,11 mio. kr.
Indstilling
Administrationen indstiller, at Plan og teknik over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:
- Det fremlagte anlægsregnskab godkendes.
Historik
Beslutning fra Plan og teknik, 2. april 2025, pkt. 51:
Anbefales.
Beslutning fra Økonomiudvalget, 23. april 2025, pkt. 79:
Anbefales.
Fraværende: Søren Weimann (B).
Sagsfremstilling
I henhold til bekendtgørelsen om kommunernes budget- og regnskabsvæsen skal der udarbejdes særskilt anlægsregnskab vedrørende anlægsbevillinger med bruttoanlægsudgifter og bruttoanlægsindtægter på 2 mio. kr. eller derudover, der er afsluttet i 2024. I henhold til bekendtgørelsen fremlægges der i denne sag anlægsregnskab for projekt Cykelsti fra Dalby til rute 53.
Der er i 2019 afsat anlægsbevilling på 7,50 mio. kr. til projekt Cykelsti fra Dalby til rute 53.
Der er anvendt 6,39 mio. kr. svarende til 85,2 % af anlægsbevillingen, hvorfor projektet er afsluttet med et mindreforbrug på 1,11 mio. kr.
Mio kr. | Bevilling | Regnskab | Afvigelse |
Udgifter | 7,50 | 6,39 | -1,11 |
Der er i perioden 2020 til 2024 udført anlægsarbejder for Cykelsti fra Dalby til rute 53. Anlægsarbejderne omfatter erhvervelse af areal, anlæggelse af cykelsti med belysning med sensor, samt cykelparkering ved statsvejen rute 53.
Årsagen til mindreforbruget på 1,11 mio. kr., er at kommunen fik en lavere pris ved udbud af opgaven end budgetteret.
Der henvises til vedlagte bilag for de beskrevne bevillings- og forbrugsmæssige forhold i tabelform.
Økonomi
Denne sag har ingen økonomiske/budgetmæssige konsekvenser, men er en aflæggelse af regnskab over anlægsbevillinger med bruttoanlægsudgifter på 2 mio. kr. eller mere, der er afsluttet i 2024.
De gældende regler for anlægsregnskaber bliver fastlagt af Indenrigs- og Sundhedsministeriet, der i bekendtgørelse om kommunernes budget- og regnskabsvæsen, anfører, at for anlægsprojekter med bruttoanlægsudgifter og bruttoanlægsindtægter på 2 mio. kr. eller mere, skal der aflægges et særskilt regnskab. For øvrige anlægsprojekter kan Byrådet vælge at følge samme procedure, men behøver ikke at gøre det.
Bilag
80Beslutning om godkendelse af anlægsregnskab for Energiinvesteringer
Resume
Med nærværende sag aflægges anlægsregnskabet for Energiinvesteringer. Anlægsregnskabet viser, at anlægsprojektet afsluttes med et mindreforbrug på 0,76 mio. kr.
Indstilling
Administrationen indstiller, at Klima, natur og energi over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:
- Det fremlagte anlægsregnskab godkendes.
Historik
Beslutning fra Klima, natur og energi, 8. april 2025, pkt. 36:
Anbefales.
Fraværende: Jesper Wittenburg (A)
Beslutning fra Økonomiudvalget, 23. april 2025, pkt. 80:
Anbefales.
Fraværende: Søren Weimann (B).
Sagsfremstilling
I henhold til bekendtgørelsen om kommunernes budget- og regnskabsvæsen skal der udarbejdes særskilt anlægsregnskab vedrørende anlægsbevillinger med bruttoanlægsudgifter og bruttoanlægsindtægter på 2 mio. kr. eller derudover, der er afsluttet i 2024. I henhold til bekendtgørelsen fremlægges der i denne sag anlægsregnskab for Energiinvesteringer.
Der er i 2024 blevet afsat anlægsbevillinger på samlet 5,86 mio. kr. for Energiinvesteringer.
Der er anvendt 5,10 mio. kr. svarende til 87,1 % af anlægsbevillingen, hvorfor projektet er afsluttet med et mindreforbrug på 0,76 mio. kr.
Mio. kr. | Bevilling | Regnskab | Afvigelse |
Udgifter | 5,86 | 5,10 | -0,76 |
Energiinvesteringerne i 2024 er i hovedtræk anvendt til følgende:
- Opsætning af halventilatorer i Frederikssund Svømmehal og Frederikssundhallen.
- Arbejde med elektrostatisk filter i Frederikssund Svømmehal.
- Renovering og udskiftning af mindre automatik i forskellige bygninger.
- Tilskud til renovering af vinduer.
- Tilskud til udskiftning af vinduer.
- Justering af CTS (eksisterende automatik).
- Udskiftning af belysning på Hovedbiblioteket.
- Abonnement på diverse it-systemer for sikre muligheden for energistyring.
Årsagen til mindreforbruget i 2024 skyldes, at en leverance til belysning på en skole var i restordre, hvorfor projektet færdiggøres i 2025. Mindreforbruget i 2024 på 0,76 mio. kr. søges overført til ny pulje for Energiinvesteringer i 2025 på Byrådets møde den 30. april 2025. Der henvises til vedlagte bilag for de beskrevne bevillings- og forbrugsmæssige forhold i tabelform.
Inddragelse
Inddragelse er ikke vurderet relevant.
Økonomi
Denne sag har ingen økonomiske/budgetmæssige konsekvenser, men er en aflæggelse af regnskab over anlægsbevillinger med bruttoanlægsudgifter på 2 mio. kr. eller mere, der er afsluttet i 2024.
De gældende regler for anlægsregnskaber bliver fastlagt af Indenrigs- og Sundhedsministeriet, der i bekendtgørelse om kommunernes budget- og regnskabsvæsen, anfører, at for anlægsprojekter med bruttoanlægsudgifter og bruttoanlægsindtægter på 2 mio. kr. eller mere, skal der aflægges et særskilt regnskab. For øvrige anlægsprojekter kan Byrådet vælge at følge samme procedure, men behøver ikke at gøre det.
Bilag
81Beslutning om godkendelse af anlægsregnskab for projekt Etablering af stofbehandlingstilbud
Resume
Med nærværende sag aflægges anlægsregnskabet for projekt Etablering af stoftilbud.
Anlægsregnskabet viser, at anlægsprojektet afsluttes med et mindreforbrug på 0,07 mio. kr.
Indstilling
Administrationen indstiller, at Social og sundhed over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:
- Det fremlagte anlægsregnskab godkendes.
Historik
Beslutning fra Social og sundhed, 3. april 2025, pkt. 33:
Anbefales.
Fraværende:
Therese Hejnfelt (C)
Beslutning fra Økonomiudvalget, 23. april 2025, pkt. 81:
Anbefales.
Fraværende: Søren Weimann (B).
Sagsfremstilling
I henhold til bekendtgørelsen om kommunernes budget- og regnskabsvæsen skal der udarbejdes særskilt anlægsregnskab vedrørende anlægsbevillinger med bruttoanlægsudgifter og bruttoanlægsindtægter på 2 mio. kr. eller derudover, der er afsluttet i 2024. I henhold til bekendtgørelsen fremlægges der i denne sag anlægsregnskab for projekt Etablering af stoftilbud.
Der er i 2023 blevet afsat anlægsbevilling på 2,40 mio. kr. til projekt Etablering af stoftilbud.
Der er anvendt 2,33 mio. kr. svarende til et forbrug på 97,2 % af anlægsbevillingen, hvorfor projektet er afsluttet med et mindreforbrug på 0,07 mio. kr.
Mio kr. | Bevilling | Regnskab | Afvigelse |
Udgifter | 2,40 | 2,33 | -0,07 |
Der er i 2024 udført anlægsarbejde for Etablering af stoftilbud, som vedrører etableringsomkostninger for etablering af stofbehandlingstilbud i ejendommen, Lundevej 11, Frederikssund. Dette sker som følge af beslutning om at hjemtage den sociale stofbehandling.
Inddragelse
Sagen er sendt i høring i Rådet for handicap, psykiatri og udsathed samt Seniorrådet. Eventuelle høringssvar fremsendes hurtigst muligt til udvalgets medlemmer.
Intet høringssvar fra Seniorrådet.
Intet høringssvar fra Rådet for Handicap, psykiatri og udsathed:
Økonomi
Denne sag har ingen økonomiske/budgetmæssige konsekvenser, men er en aflæggelse af regnskab over anlægsbevillinger med bruttoanlægsudgifter på 2 mio. kr. eller mere, der er afsluttet i 2024.
De gældende regler for anlægsregnskaber bliver fastlagt af Indenrigs- og Sundhedsministeriet, der i bekendtgørelse om kommunernes budget- og regnskabsvæsen, anfører, at for anlægsprojekter med bruttoanlægsudgifter og bruttoanlægsindtægter på 2 mio. kr. eller mere, skal der aflægges et særskilt regnskab. For øvrige anlægsprojekter kan Byrådet vælge at følge samme procedure, men behøver ikke at gøre det.
Bilag
82Beslutning om godkendelse af anlægsregnskab for Idræts- og Spejderfacilitetspuljen
Resume
Med nærværende sag aflægges anlægsregnskabet for Idræts- og spejderfacilitetspuljen (2010 - 2023) . Anlægsregnskabet viser, at anlægsprojektet afsluttes med et mindreforbrug på 4,67 mio. kr.
Indstilling
Administrationen indstiller, at Unge, fritid og idræt over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:
- Godkende det fremlagte anlægsregnskab.
Historik
Beslutning fra Unge, fritid og idræt, 1. april 2025, pkt. 29:
Anbefales.
Beslutning fra Økonomiudvalget, 23. april 2025, pkt. 82:
Anbefales.
Fraværende: Søren Weimann (B).
Sagsfremstilling
I henhold til bekendtgørelsen om kommunernes budget- og regnskabsvæsen skal der udarbejdes særskilt anlægsregnskab vedrørende anlægsbevillinger med bruttoanlægsudgifter og bruttoanlægsindtægter på 2 mio. kr. eller derudover, der er afsluttet i 2024. I henhold til bekendtgørelsen fremlægges der i denne sag anlægsregnskab for Idræts- og spejderfacilitetspuljen (2010 - 2023).
Der er i perioden 2010 - 2023 blevet afsat anlægsbevillinger på samlet 28,38 mio. kr. til Idræts- og spejderfacilitetspuljen (2010 - 2023).
Der er anvendt 23,72 mio. kr. svarende til et forbrug på 83,6 % af anlægsbevillingen, hvorfor projektet er afsluttet med et mindreforbrug på 4,67 mio. kr.
Mio. kr. | Bevilling | Regnskab | Afvigelse |
Udgifter | 28,38 | 23,72 | 83,6 % |
Midlerne til Idræts- og spejderfacilitetspuljen (2010 - 2023) er anvendt til en række anlægsprojekter for spejdergrupper og idrætsforeninger. En del af projekterne er afholdt for mindre beløb. Blandt de største projekter kan nævnes: padelbane i Jægerspris, lysanlæg på Slangerup Speedway, udendørs træningsanlæg på Campus og fodboldbane i Dalby.
Årsagen til mindreforbruget skyldes, at de fleste projekter er gennemført for færre midler, end der har været afsat ramme til. Dette er akkumuleret over en årrække og giver et samlet mindreforbrug på 4,67 mio. kr.
Der henvises til vedlagte bilag for de beskrevne bevillings- og forbrugsmæssige forhold i tabelform.
Inddragelse
Inddragelse er ikke vurderet relevant.
Økonomi
Denne sag har ingen økonomiske/budgetmæssige konsekvenser, men er en aflæggelse af regnskab over anlægsbevillinger med bruttoanlægsudgifter på 2 mio. kr. eller mere, der er afsluttet i 2024.
De gældende regler for anlægsregnskaber bliver fastlagt af Indenrigs- og Sundhedsministeriet, der i bekendtgørelse om kommunernes budget- og regnskabsvæsen, anfører, at for anlægsprojekter med bruttoanlægsudgifter og bruttoanlægsindtægter på 2 mio. kr. eller mere, skal der aflægges et særskilt regnskab. For øvrige anlægsprojekter kan Byrådet vælge at følge samme procedure, men behøver ikke at gøre det.
Bilag
83Beslutning om godkendelse af anlægsregnskab for projekt Låsesystemer i plejeboliger
Resume
Med nærværende sag aflægges anlægsregnskabet for projekt Låsesystemer i plejeboliger. Anlægsregnskabet viser, at anlægsprojektet afsluttes med et mindreforbrug på 0,05 mio. kr.
Indstilling
Administrationen indstiller, at Omsorg og ældre over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:
- Det fremlagte anlægsregnskab godkendes.
Historik
Beslutning fra Omsorg og ældre, 3. april 2025, pkt. 25:
Anbefales.
Fraværende:
Morten Skovgaard (V)
Inge Messerschmidt (O)
Beslutning fra Økonomiudvalget, 23. april 2025, pkt. 83:
Anbefales.
Fraværende: Søren Weimann (B).
Sagsfremstilling
I henhold til bekendtgørelsen om kommunernes budget- og regnskabsvæsen skal der udarbejdes særskilt anlægsregnskab vedrørende anlægsbevillinger med bruttoanlægsudgifter og bruttoanlægsindtægter på 2 mio. kr. eller derudover, der er afsluttet i 2024. I henhold til bekendtgørelsen fremlægges der i denne sag anlægsregnskab for projekt Låsesystemer i plejeboliger.
Der er i perioden fra 2021 til 2024 blevet afsat anlægsbevillinger på samlet 4,13 mio. kr. til projekt Låsesystemer i plejeboliger.
Der er anvendt 4,08 mio. kr. svarende til 98,8 % af anlægsbevillingen, hvorfor projektet er afsluttet med et mindreforbrug på 0,05 mio. kr.
Mio kr. | Bevilling | Regnskab | Afvigelse |
Udgifter | 4,13 | 4,08 | -0,05 |
Der er i perioden 2021 til 2024 udført anlægsarbejde for projektet Låsesystemer i plejeboliger, som omhandler installation af elektroniske låse i samtlige plejeboliger på Frederikssund Kommunes omsorgscentre.
Der henvises til vedlagte bilag for de beskrevne bevillings- og forbrugsmæssige forhold i tabelform.
Inddragelse
Inddragelse er ikke vurderet relevant.
Intet høringssvar fra Seniorrådet.
Intet høringssvar fra Rådet for Handicap, psykiatri og udsathed.
Økonomi
Denne sag har ingen økonomiske/budgetmæssige konsekvenser, men er en aflæggelse af regnskab over anlægsbevillinger med bruttoanlægsudgifter på 2 mio. kr. eller mere, der er afsluttet i 2024.
De gældende regler for anlægsregnskaber bliver fastlagt af Indenrigs- og Sundhedsministeriet, der i bekendtgørelse om kommunernes budget- og regnskabsvæsen, anfører, at for anlægsprojekter med bruttoanlægsudgifter og bruttoanlægsindtægter på 2 mio. kr. eller mere, skal der aflægges et særskilt regnskab. For øvrige anlægsprojekter kan Byrådet vælge at følge samme procedure, men behøver ikke at gøre det.
Bilag
84Beslutning om godkendelse af anlægsregnskab for projekt Vinge - Udbud af Energimark matr. 20d - Topsil
Resume
Med nærværende sag aflægges anlægsregnskabet for projekt Vinge - Udbud af energimark matr. 20d (Erhvervsområde i det nordlige Vinge, Silicumvej 5 ). Anlægsregnskabet viser, at anlægsprojektet afsluttes med et mindreforbrug på 0,076 mio. kr.
Indstilling
Administrationen indstiller, at Økonomiudvalget over for Byrådet anbefaler, at:
- Det fremlagte anlægsregnskab godkendes.
Historik
Beslutning fra Økonomiudvalget, 23. april 2025, pkt. 84:
Anbefales.
Fraværende: Søren Weimann (B).
Sagsfremstilling
I henhold til bekendtgørelsen om kommunernes budget- og regnskabsvæsen skal der udarbejdes særskilt anlægsregnskab vedrørende anlægsbevillinger med bruttoanlægsudgifter og bruttoanlægsindtægter på 2 mio. kr. eller derudover, der er afsluttet i 2024. I henhold til bekendtgørelsen fremlægges der i denne sag anlægsregnskab for projekt - Vinge - Udbud af energimark matr. 20d.
Byrådet har den 12. juni 2022 afsat en udgiftsbevilling på 0,200 mio. kr., og den 18. december 2024 en indtægtsbevilling på -5,462 mio. kr.
Der er afholdt udgifter for 0,125 mio. kr., hvorfor projektet er afsluttet med et mindreforbrug på 0,075 mio. kr.
Mio kr. | Bevilling | Regnskab | Afvigelse |
Udgifter | 0,200 | 0,125 | - 0,075 |
Der er modtaget en salgsindtægt på -5,462 mio. kr., hvorfor projektet er afsluttet med en indtægt svarende til forventet.
Mio kr. | Bevilling | Regnskab | Afvigelse |
Indtægter | -5,462 | -5,462 | 0,000 |
Anlægsprojektet omhandler salg af matrikel nr. 20d, som er et erhvervsareal på 75.939 m2 beliggende i Industriområde Vinge Nord, Oppe Sundby By. Salget er sket til Topsil GlobalWafers A/S for en pris på 5,462 mio. kr. ekskl. moms.
Salgsprisen udgør 80 kr. pr. m2, men køber har som forudsat i købsaftalen, modregnet deres faktisk opgjorte udgifter til arkæologiske udgravninger (ROMU) på 0,628 mio. kr. ekskl. moms.
Idet kommunens køb af det nu solgte areal oprindeligt er 85% lånefinansieret, er der i forbindelse med salget foretaget et ekstraordinært afdrag på 4,251 mio. kr.
Vedlagte kortbilag viser det solgte areal.
Der henvises til vedlagte bilag for de beskrevne bevillings- og forbrugsmæssige forhold i tabelform.
Inddragelse
Inddragelse er ikke vurderet relevant.
Økonomi
Denne sag har ingen økonomiske/budgetmæssige konsekvenser, men er en aflæggelse af regnskab over anlægsbevillinger med bruttoanlægsudgifter på 2 mio. kr. eller mere, der er afsluttet i 2024.
De gældende regler for anlægsregnskaber bliver fastlagt af Indenrigs- og Sundhedsministeriet, der i bekendtgørelse om kommunernes budget- og regnskabsvæsen, anfører, at for anlægsprojekter med bruttoanlægsudgifter og bruttoanlægsindtægter på 2 mio. kr. eller mere, skal der aflægges et særskilt regnskab. For øvrige anlægsprojekter kan Byrådet vælge at følge samme procedure, men behøver ikke at gøre det.
Hvis der ikke aflægges særskilt regnskab, skal regnskabet indgå i årsregnskabet og anlægsarbejdet omtales i bemærkningerne.
I Frederikssund Kommune er bundgrænsen for aflæggelse af særskilt regnskab fastsat til 2 mio. kr.
For øvrige anlægsprojekter henvises til årsregnskabet, hvor alle afsluttede anlæg omtales.
Bilag
85Beslutning om godkendelse af anlægsregnskab for Digitalisering - fokus på velfærdsteknologi
Resume
Med nærværende sag aflægges anlægsregnskabet for Digitalisering - fokus på velfærdsteknologi. Anlægsregnskabet viser, at anlægsprojektet afsluttes med et mindreforbrug på 0,497 mio. kr.
Indstilling
Administrationen indstiller, at Økonomiudvalget over for Byrådet anbefaler, at:
- Det fremlagte anlægsregnskab godkendes.
Historik
Beslutning fra Økonomiudvalget, 23. april 2025, pkt. 85:
Anbefales.
Fraværende: Søren Weimann (B).
Sagsfremstilling
I henhold til bekendtgørelsen om kommunernes budget- og regnskabsvæsen skal der udarbejdes særskilt anlægsregnskab vedrørende anlægsbevillinger med bruttoanlægsudgifter og bruttoanlægsindtægter på 2 mio. kr. eller derudover, der er afsluttet i 2024. I henhold til bekendtgørelsen fremlægges der i denne sag anlægsregnskab for Digitalisering fokus på velfærd.
Der er i perioden 2021 til 2023 blevet afsat anlægsbevillinger på samlet 3,150 mio. kr. for projektet "Digitalisering - fokus på velfærdsteknologi". Der er anvendt 2,653 mio. kr., svarende til 84,22 %, af anlægsbevillingen. hvorfor projektet afsluttes med et mindreforbrug på 0,497 mio. kr.
Mio. kr. | Bevilling | Regnskab | Afvigelse |
Udgifter | 3,150 | 2,653 | -0,497 |
Digitalisering - fokus på velfærdsteknologi (Digitaliseringspulje) er i årene fra 2021 til 2023 blevet anvendt til at opkvalificere brugen af velfærdsteknologi. Midlerne i puljen er hovedsageligt blevet anvendt på de store velfærdsområder inden for ældre- og børneområdet, hvor der er implementeret en række velfærdsteknologiske indsatser. Opkvalificering ved brugen af velfærdsteknologi har til sigte at forbedre arbejdsmiljøet samt optimere ressourceforbruget, så serviceniveauet løftes, og der kommer mere kvalitet i hverdagen til gavn for borgere og medarbejdere. Eksempler på implementerede indsatser på ældreområdet er: Hjælpemotorer til kørestole, toiletbadestole med automatiske hjælpefunktioner, træningsapps til borgere med faldtendens samt apparater til måling af vitale parametre til forbedring af patientsikkerhed og forebyggelse.
Årsagen til mindreforbruget skyldes, at sengebunde med særlige hjælpefunktioner ikke blev udgiftsført på puljen i 2021. Mindreforbruget i 2024 overføres til ny pulje for Digitalisering i 2025 på Byrådets møde den 24. april 2024.
Der henvises til vedlagte bilag for de beskrevne bevillings- og forbrugsmæssige forhold i tabelform, hvor det opgjorte forbrug for de enkelte indsatser fremgår.
Inddragelse
Inddragelse er ikke vurderet relevant.
Økonomi
Denne sag har ingen økonomiske/budgetmæssige konsekvenser, men er en aflæggelse af regnskab over anlægsbevillinger med bruttoanlægsudgifter på 2 mio. kr. eller mere, der er afsluttet i 2024.
De gældende regler for anlægsregnskaber bliver fastlagt af Indenrigs- og Sundhedsministeriet, der i bekendtgørelse om kommunernes budget- og regnskabsvæsen anfører, at for anlægsprojekter med bruttoanlægsudgifter og bruttoanlægsindtægter på 2 mio. kr. eller mere skal der aflægges et særskilt regnskab. For øvrige anlægsprojekter kan Byrådet vælge at følge samme procedure, men behøver ikke at gøre det.
Bilag
86Beslutning om udvidelse af kommunegaranti til Skuldelev Energiselskab
Resume
Skuldelev Energiselskab anmoder om en kommunalgaranti på 16,0 mio. kr. i stedet for den oprindelige på 12,7 mio. kr., som blev givet i marts 2023. Dermed anmoder energiselskabet om en udvidelse af den oprindelige kommunale garanti med 3,3 mio. kr.
Indstilling
Administrationen indstiller, at Økonomiudvalget over for Byrådet anbefaler, at:
- Annullere oprindelig kommunalgaranti på 12,7 mio. kr.
- Skuldelev Energiselskab meddeles ny kommunalgaranti på 16,0 mio. kr.
- Skuldelev Energiselskab opkræves garantiprovision årligt på 0,55 pct. af restgæld ultimo året.
Historik
Beslutning fra Økonomiudvalget, 23. april 2025, pkt. 86:
Indstillingspunkt 1-3 anbefales.
Fraværende: Søren Weimann (B).
Sagsfremstilling
Skuldelev Energiselskab anmoder om en udvidelse af selskabets kommunale garanti fra 2023, hvor der blev givet en kommunalgaranti på 12,667 mio. kr. Udvidelsen er udgør 3,338 mio.kr., så den samlede garanti i alt bliver 16,0 mio. kr.
Den oprindelige garanti fra 2023 blev givet til at finansiere etablering af 1,8 MW elkedel anlæg med en 800 m3 akkumuleringstank. Dette indebar desuden opførelse af ny tilbygning, demontering af nuværende 400 m3 akkumuleringstank og levetidsforlængelse af værkets eksisterende naturgasmotor.
Der er kommet en øget investering i projektet, hvilket skyldes markedsmæssige prisstigninger fundet efter endt licitation på akkumuleringstank og bygning samt markedsdialog vedr. elkedelanlæg. Yderligere har der været højere uforudsete udgifter til rådgivning pga. kompleksitet i ombygning af værkets interne tekniske anlæg, udbud af entrepriser samt tilsyn med de udførte arbejder. Disse udgør samlet 3,338 mio. kr., hvorfor Skuldelev Energiselskab anmoder om en udvidelse af lånegarantien.
Evaluering af den øgede investering samt oprindelig projektforslag er vedhæftet som bilag. Derudover foreligger BDO's beregning af den reviderede garanti.
Inddragelse
Inddragelse er ikke vurderet relevant.
Økonomi
Garantistillelsen til Skuldelev energiselskab vil ikke påvirke den kommunale låneramme, da forsyningsselskaber har automatisk låneadgang.
Når kommunen stiller en garanti for låntagning i et forsyningsselskab, skal der opkræves en provision. Provisionen fastsættes ud fra en individuel vurdering på markedsmæssige vilkår, som er beregnet af et eksternt revisionsfirma - i dette tilfælde revisionsfirmaet BDO. I forbindelse med udvidelsen af garantien er det hele projektets finansiering og risikoprofil, som skal genberegnes, hvorfor det har en påvirkning på den opkrævede garantiprovision. I forbindelse med den nye beregning af garantiprovision er den fastlagt til 0,55 pct. fra tidligere at være 0,45 pct.
Ved accept af udvidelsen af den kommunale garanti udgår den oprindelige kommunalgaranti på 12,7 mio. kr. og erstattes af en ny garanti på 16,0 mio. kr., hvor udvidelsen på 3,3 mio. kr. er indlejret. Det hidtidige træk på den eksisterende lånegaranti på 12,7 mio. kr. overføres til den nye samlede lånegaranti på 16,0 mio. kr. Forbruget på eksisterende garanti er pr. 31. december 2024 opgjort til 7,16 mio. kr. Det er først, når det endelige investeringsniveau er opgjort, at den midlertidige byggekredit, givet på baggrund af lånegarantierne, omlægges til endelig lån.
Til orientering hæfter Frederikssund Kommune pr. 31. december 2024 for 331,0 mio. kr. til lån optaget af forsyningsselskaber. Heraf udgør 85,2 mio. kr. lån til Frederikssund Vand A/S og 124,7 mio. kr. lån til Frederikssund Spildevand A/S.
Bilag
87Beslutning om godkendelse af Forslag til Kommuneplan 2025
Resume
Med vedtagelse af Planstrategi 2023 besluttede Byrådet, at der skulle foretages en fuld revision af kommuneplanen og i december 2023 vedtog Byrådet den politiske proces for udarbejdelsen af Forslag til Kommuneplan 2025. I processen er gennemført politiske drøftelser om strategisk bymidteplanlægning, byudviklingsstrategi for Frederikssund Kommune, boligudvikling, erhvervsudvikling og detailhandel, udviklingen i det åbne land, vedvarende energi mm. På dette grundlag har administrationen udarbejdet det foreliggende Forslag til Kommuneplan 2025.
Indstilling
Administrationen indstiller, at Plan og teknik over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:
- Forslag til Kommuneplan 2025 med tilhørende miljørapport vedtages og fremlægges i offentlig høring.
- Høringsperioden fastsættes til 10 uger.
- Der afholdes et borgermøde torsdag den 19. juni kl. 19-21.
Historik
Beslutning fra Plan og teknik, 2. april 2025, pkt. 54:
Anbefales.
Udvalget anbefaler, at parkeringsnormen hæves til 1,0 til de steder, hvor den i forslag til kommuneplan er 0,6.
Beslutning fra Økonomiudvalget, 23. april 2025, pkt. 87:
Indstillingspunkt 1-3 anbefales, idet Økonomiudvalget anbefaler, at P-normen vurderes fra lokalplan til lokalplan.
Fraværende: Søren Weimann (B).
Sagsfremstilling
Administrationens forslag til Kommuneplan 2025 kan ses i dette link: https://frederikssund.cowiplan.dk/kommuneplan2025/
Efter vedtagelse i Byrådet skal forslag til Kommuneplan 2025 og den tilhørende miljøvurdering fremlægges i offentlig høring i minimum 8 uger. Da høringen forventes delvist at forløbe over sommerferien anbefales det at forlænge høringsperioden til 10 uger.
I forbindelse med kommuneplanens høringsperiode foreslår administrationen, at kommunen afholder et borgermøde om kommuneplanen torsdag d. 19. juni 2025 kl. 19.00-21.00 i Elværket i Frederikssund.
Kommunen har modtaget en række ansøgninger om nye byudlæg i forbindelse med arbejdet med Kommuneplan 2025. Frederikssund Kommune har p.t. boligrummelighed til mere end 12 års byudvikling og dermed kun mulighed for at udlægge nye byudviklingsarealer ved arealbytte - dvs. ved at tage eksisterende byudlæg ud af kommuneplanen af samme størrelse, som der tilføjes nye byudlæg.
De væsentligste ændringer af kommuneplanlægning i Forslag til Kommuneplan 2025 er:
- Boligudlæg ændres ved arealbytte
- Eksisterende byzonearealer ændrer anvendelse til boligområder
- Vinges kommuneplanrammer mm. justeres i overensstemmelse med det vedtagne kvalitetsprogram for Vinge
- Der udpeges bevaringsværdige bygninger og kulturmiljøer i Jægerspris
- Reguleringen af byernes detailhandel ændres med henblik på at understøtte handelslivet i kommunen
- Parkeringsnormer i Frederikssund og Vinge ændres
- Der skabes øgede udviklingsmuligheder i en række erhvervsområder
- Der udlægges areal til et regionalt vandressourcecenter
- Reservationen til en sydlig adgangsvej til Skibby forkortes
- Landskabsbeskyttelsen opdateres i lyset af etableringen af Fjordforbindelsen
- Reguleringen af skovrejsning lempes ved en reduktion af områder, hvor skovrejsning er uønsket
I miljøvurderingen af Forslag til Kommuneplan 2025 er de ovennævnte planændringer og deres betydning for miljøet i bred forstand nærmere beskrevet. Link til miljøvurderingen kan ses nederst på forslagets forside.
Udover de ovennævnte ændringer indeholder forslag til Kommuneplan 2025 en række opdateringer og mindre ændringer, heriblandt:
- Frederikssund Kommunes byudviklingsstrategi er revideret og herunder er der gennemført en strategisk bymidteplanlægning med inddragelse af lokale aktører i Frederikssund, Slangerup, Jægerspris og Skibby og formuleret målsætninger og virkemidler. I byudviklingsstrategien nævnes også mulighed for etablering af Askelundscenteret som et aflastningscenter og udvidelse af erhvervsområdet ved Vinge mod nord som langsigtede udviklingsønsker, som ønskes optaget i senere kommuneplanlægning.
- Rækkefølgeplanen er opdateret, sådan at rækkefølgebelagte områder frigives i sidste halvdel af kommuneplanperioden 2025-2037; dvs. fra 2032.
- Der sikres generelt mulighed for tekniske anlæg i erhvervsområder. I nyere fortolkningspraksis er der opstået en tendens til at se tekniske anlæg som en særlig kategori, som ikke er omfattet af erhvervsformål. Den hidtidige brede mulighed for at etablere tekniske anlæg i erhvervsområder opretholdes dermed.
- En række eksisterende boligområder uden lokalplan har haft en kommuneplanramme, som tillod anvendelse til både åben-lav og tæt-lav boligbebyggelse, men med en præcisering i bemærkninger til rammen om at muligheden for tæt-lavt byggeri alene gjaldt for eksisterende tæt-lavbebyggelser. I nyere fortolkningspraksis synes bemærkninger til rammer at blive tillagt så ringe vægt, at rammerne for eksisterende boligområder uden lokalplan nu er opdelt, så de generelt kun kan anvendes til enten åben-lavt eller tæt-lavt byggeri.
- I rammer for en række eksisterende boligområder ud til kysten i Frederikssund er det præciseret, at der kun tillades åben-lav bebyggelse og samtidig er det beskrevet i rammenoterne, at der skal tages særlige hensyn til kystlandskabet i disse områder.
- Der indføres rammer for kystnære boligområder i Frederikssund hvor hensyn til den kystnære beliggenhed betones.
- Udviklingsområdet Gerlev Skalleværk optages i en landzoneramme til turismeformål.
- Planlægningen for solceller er præciseret.
- Der er tilføjet retningslinjer for placering af ladeparker til elbiler.
- Der er tilføjet en retningslinje om Gerlev Skalleværk i temaet "Ferie og fritidsanlæg"
- Planlagte kystbeskyttelsesanlæg er vist i temaet "Klimatilpasning"
- Opdatering af planlægning for produktionsvirksomheder som følge af ny vejledning
- Opdatering af planlægning for elanlæg som følge af nationale udbygningsprojekter
Derudover er foretaget en række rettelser og mindre ændringer i kommuneplanrammer hovedsagelig justeringer af kommuneplanrammerne til vedtagne lokalplanbestemmelser og redaktionelle rettelser.
Inddragelse
Efter vedtagelse af Forslag til Kommuneplan 2025 sendes planen og miljøvurderingen i høring i minimum 8 uger. Da høringen forventes delvist at forløbe over sommerferien anbefales det at forlænge høringsperioden til 10 uger.
Økonomi
Nærværende sag har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.
88Beslutning om fastsættelse af gebyrer for affaldsfraktioner og administration - Fjerde kvartal af 2025
Resume
De nye regler om udvidet producentansvar på emballager medfører blandt andet, at kommunen skal fastsætte særskilte gebyrer for de omkostninger, som kommunen har vedr. indsamling af emballageaffald fra kommunens husstande. Gebyrerne skal opkræves kvartalsvis hos den eller de producentansvarsorganisationer, som får tildelt kommunen som en del af sit geografiske ansvarsområde. Første opkrævning skal ske fra 1. oktober 2025, for fjerde kvartal af 2025. Formålet med nærværende sag er således at fastsætte emballageaffaldsgebyrer for fjerde kvartal af 2025.
Indstilling
Administrationen indstiller, at Plan og teknik over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:
- Forslag til gebyrer jf. bilag 1, rettet mod producentansvarsorganisationerne for emballageaffald, for fjerde kvartal af 2025 godkendes.
Historik
Beslutning fra Plan og teknik, 2. april 2025, pkt. 60:
Anbefales.
Fraværende John Schmidt Andersen (V).
Beslutning fra Økonomiudvalget, 23. april 2025, pkt. 88:
Anbefales.
Fraværende: Søren Weimann (B).
Sagsfremstilling
Kommunerne skal efter bekendtgørelse nr. 1706 af 30. december 2024 om visse krav til emballager, udvidet producentansvar for emballage samt øvrigt affald der indsamles med emballageaffald (emballageaffaldsbekendtgørelsen) beregne, fastsætte og opkræve gebyrer til dækning af kommunens omkostninger ved indsamling af emballageaffaldsfraktioner i kommunale indsamlingsordninger.
Det udvidede producentansvar på emballager omfatter alle affaldsfraktioner, som kan indeholde emballager; det vil sige papir, pap, plast, mad- og drikkekartoner, glas, metal og træ. Herudover medregnes også en lille mængde emballager, som "lovligt" sorteres som restaffald, og en større del af det farlige affald indsamlet via genbrugsstationer, som består af emballager.
Gebyrfastsættelsen skal ske første gang inden 1. april 2025, for fjerde kvartal af 2025, og derefter hvert år for det kommende år, inden 1. oktober. Der skal vedtages et gebyr for hver af de "ordninger", som kommunen indsamler emballageaffald i, samt et generelt administrationsgebyr og et gebyr for oplysningstiltag og øvrig kommunikation. De beregnede gebyrer for fjerde kvartal af 2025 fremgår af bilag 1. Det samlede beløb for fjerde kvartal af 2025, som skal opkræves hos producentansvarsorganisationerne, er beregnet til 5,72 mio. kr. I bilag 2 er gennemgået forudsætninger og beregningsprincipper for gebyrerne.
De fastsatte gebyrer skal opkræves fra 1. oktober hos den eller de producentansvarsorganisationer, som får tildelt Frederikssund Kommune som en af sine kommuner. Tildelingen af kommuner til producentansvarsorganisationerne sker pr. 1. april 2025. Når producentansvarsorganisationerne den 1. oktober tager over, er det deres ansvar at transportere affaldet fra omlastning til behandlingsanlæg og sikre, at det bliver genanvendt bedst muligt. Den fremtidige besparelse for kommunen vil dog ikke svare til hele det fastsatte og opkrævede gebyr, idet producentansvarsorganisationerne skal opkræve kommunerne for behandlingen af den del af de overtagne emballagefraktioner, som ikke består af emballager men andre former for affald.
Efter godkendelse af producentansvarsgebyrerne skal de - i lighed med andre gebyrer og markedspriser for indsamling af affald - offentliggøres på kommunens hjemmeside.
Inddragelse
Inddragelse er ikke vurderet relevant.
Økonomi
Nærværende sag har ingen bevillingsmæssige konsekvenser. Gebyrer for producentansvar vil indgå i mellemværendet med renovationsområdet, og vil derfor blive medtaget i de kommende taksberegninger for 2026 og frem.
Bilag
89Beslutning om detailprojekt og igangsætning af fællestier på Strandstræde i Slangerup
Resume
Frederikssund Kommune har fået tilsagn fra statens cykelpulje om medfinansiering af cykelstiprojekt på Strandstræde i Slangerup. Strækningen udgør i dag en manglende forbindelse i cykelstinettet. Administrationen ansøger med denne sag om en indtægtsbevilling på 2,75 mio. kr. i 2025 samt en fremrykning af anlægsmidler med 2 mio. kr. fra puljen Cykelstier og fortove fra budget 2026.
Indstilling
Administrationen indstiller, at Plan og teknik over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:
- Der gives tillægsbevilling for bruttoanlægsindtægter i 2025 på 2,75 mio. kr. for modtagelse af tilskud fra statslig cykelstipulje, der samtidig frigives.
- Godkende fremrykning af bruttoanlægsudgifter på 2,00 mio. kr. fra 2026 til 2025 for anlægspuljen Cykelstier og fortove.
- Der overføres bruttoanlægsudgifter på 2,00 mio. kr. i 2025 fra anlægspuljen Cykelstier og fortove til Cykelstiprojekt på Strandstræde, som samtidig frigives.
- Der overføres bruttoanlægsudgifter på 3,50 mio. kr. i 2025 fra Klimaplan 2045 under Klima, natur og energi til Cykelstiprojekt på Strandstræde under Plan og teknik.
Historik
Beslutning fra Plan og teknik, 2. april 2025, pkt. 57:
Anbefales.
Beslutning fra Økonomiudvalget, 23. april 2025, pkt. 90:
Indstillingspunkt 1-4 anbefales.
Fraværende: Søren Weimann (B).
Sagsfremstilling
Ved Byrådsmøde den 29. januar 2025 blev det besluttet, at der skal frigives midler til at understøtte klimaindsatser i indsatskataloget til klimaplan 2045, herunder cykelstiprojektet på Strandstræde med 3,5 mio. kr. Cykelstiprojektet er estimeret til 5,5 mio. kr.
Projektbeskrivelse
Den inderste del af Strandstræde i Slangerup udgør i dag en manglende forbindelse i cykelstinettet mellem den vestlige del af byen og stort set resten af byen. Byens skole, svømmehal og idrætscenter ligger alle i vest – men beboere i bymidten, østbyen og sydbyen har svært ved at komme dertil på cykel, fordi en del af Strandstræde hverken er trafiksikker eller tryg for cyklister. Projektet omfatter fællesstier på Strandstræde/Brobæksgade fra krydset ved Kongensgade til Hestetorvet. Strækningen er en del af en skolevej og ydermere kræves en vejsanering, da lysningerne på kantstenene er væk. Fortovene har i mange år afventet denne vejsanering, da ældre borgere med rollator har vanskeligt ved at færdes til kirken mv.
Udfordringer og potentialer
Projektstrækningen er smal og snoet, hvilket gør, at cyklisterne ofte bliver klemt af bilerne. Udfordringen bliver forstærket af, at bilernes fart er høj, ligesom der er en del store køretøjer.
Bygninger meget tæt ved vejen gør det umuligt at etablere separate cykelstier og fortove. Bygningerne gør desuden, at oversigten er begrænset i svingene, hvilket gør det svært for bilisterne at se forankørende cyklister i tide.
Potentialet for flere cyklister på denne vej er stort. Det skyldes først og fremmest, at projektstrækningen giver adgang til skoler og en lang række fritidsaktiviteter. Herudover indgår strækningen i en planlagt cykelsti mellem Frederikssund og Farum, hvor en ny supercykelsti vil hænge sammen med Farumruten og Allerødruten. Furesø ansøger Vejdirektoratet om puljemidler til deres del af strækningen.
Skitseprojekt
- Etablering af fællesti på 1,8 meter i bredde til fodgængere og cyklister i begge sider af vejen afgrænset med kantsten mod kørebanen.
- Fællestierne etableres på et stykke på ca. 550 m, fra Brobæksgade til Hauge Møllevej, hvor der i begge ender allerede er etableret cykelstier.
Der er plads til anlæggelsen af fællestierne inden for det eksisterende vejareal, og derfor er der ikke behov for ekspropriationer. Der vil heller ikke være behov for at terrænregulere på privat matrikel.
Projektet har fået tilskud fra den statslige cykelstipulje. Projektet er estimeret til 5,5 mio. kr., og på den baggrund kan der fås op til 2,75 mio. kr. i tilskud fra cykelpuljen. Ved Byrådsmøde d. 29. januar 2025 blev det besluttet, at der skal frigives midler til at understøtte klimaindsatser i indsatskataloget til klimaplan 2045, herunder cykelstien på Strandstræde med 3,5 mio. kr. De resterende 2,0 mio. kr. ansøges med en fremrykning af midler med 2,0 mio. kr. fra puljen Cykelstier og fortove fra budget 2026 til 2025. Der er i 2026 afsat 3,1 mio. kr.
Inddragelse
I mobilitetsplanen har været stor borgerinddragelse, hvor også cykelsti strækninger indgår.
Økonomi
Center for Økonomi bemærker at den samlede projektsum for Cykelstiprojektet på Strandstræde i Slangerup udgør bruttoanlægsudgifter på 5,5 mio. kr. i 2025.
Projektet finansieres som følger:
- Overførsel af bruttoanlægsudgifter i 2025 på 3,5 mio. kr. fra Klimaplan 2045, indsats 2.3, til Cykelstiprojektet på Strandstræde. De 3,5 mio. kr. er tidligere frigivet på Byrådsmøde den 29. januar 2025, sag 8.
- Overførsel af bruttoanlægsudgifter på 2,0 mio. kr. fra 2026 til 2025 for anlægspuljen Cykelstier og fortove.
- Overførsel af bruttoanlægsudgifter på 2,0 mio. kr. fra anlægspuljen Cykelstier og fortove til Cykelstiprojektet på Strandstræde. Bruttoanlægsudgifterne på 2,0 mio. kr. søges frigivet i 2025 i nærværende sag.
Som konsekvens af ovenstående, vil det medføre øges pres på anlægsrammen på 2,0 mio. kr. i 2025, som vil blive finansieret ved kommende budgetopfølgning i 2025.
Projektet har fået tilskud fra den statslige cykelstipulje på 2,75 mio. kr., som søges tillægsbevilget og frigivet i nærværende sag.
Bilag
90Beslutning om trafikken på Marbækvej i Frederikssund
Resume
Denne sag redegør for trafikbelastningen på Marbækvej i Frederikssund og beskriver lovgivningen for området. Med sagen skal udvalget beslutte, hvorvidt der skal etableres hastighedsbegrænsning på 40 km/t.
Indstilling
Administrationen indstiller til Plan og teknik, at:
- Der etableres ikke en hastighedsgrænse på 40 km/t
Historik
Beslutning fra Plan og teknik, 2. april 2025, pkt. 58:
Administrationens indstilling blev bragt til afstemning:
For stemte: John Schmidt Andersen (V), Jørgen Bech (V), Kenneth Jensen (A), Lars Jepsen (A), og Ozgür Bardakci (A).
Imod stemte: Michael Tøgersen (I) og Kirsten Weiland (N).
Administrationens indstilling blev godkendt.
Michael Tøgersen (I) begærer sagen i Byrådet.
Beslutning fra Økonomiudvalget, 23. april 2025, pkt. 91:
Sagen oversendes til Byrådets behandling.
Fraværende: Søren Weimann (B).
Sagsfremstilling
Udvalget har ved tidligere sag i Plan og teknik den 30.11.2022 besluttet at opsætte permanente hastighedsmålere for at gøre bilisterne opmærksomme på, at de befinder sig i byzone. I sagen blev en støjkortlægning for kommunens veje præsenteret, som viser, at der er 27 støjbelastede boliger på Marbækvej.
Analyse
Marbækvej er en primær trafikvej og den sydlige indfaldsvej til Frederikssund midtby. Derved har Marbækvej stor betydning for den primære trafikafvikling. Jf. hastighedsbekendtgørelsen kan man kun nedsætte hastigheden på veje, som har væsentlig betydning for den generelle trafikafvikling, hvis væsentlige trafiksikkerhedsmæssige hensyn taler for en lavere hastighed, herunder når hastigheden udgør en væsentlig ulykkesårsag eller -risiko, eller når hensynet til fodgængere eller cyklister gør sig særligt gældende på grund af vejens funktion, udformning eller begrænsede oversigtsforhold. I bekendtgørelsen som vedrører den tre årige forsøgsordning, kan en indfaldsvej hastighedsdæmpes, af hensyn til at nedbringe støjniveauet.
Trafiktælling nord for Strandvangen viser, at gennemsnitshastigheden er målt til 48,1 km/t og 85%-fraktilen er målt til 54,3 km/t. Der er gennemsnitligt talt 5973 køretøjer pr. døgn. Derved viser målingen at størstedelen af trafikanterne holder sig til under eller omkring hastighedsgrænsen og trafikmængden er lav i forhold til vejtypen.
Strækningen er ikke uheldsbelastet og der er etableret fortov og cykelstier i begge side af vejen. Der er etableret flere sikre krydsningsmuligheder i form af krydsningsheller og et signalreguleret fodgængerfelt. Der er desuden opsat to fartvisere, som skal påminde trafikanterne om hastigheden. Jf. hastighedsbekendtgørelsen kan hastigheden derfor ikke nedsættes til 40 km/t ud fra de trafiksikkerhedsmæssige hensyn, men udelukkende for at nedbringe støjniveauet.
På Marbækvej nord for Strandvangen er der registreret 24 støjbelastede boliger med et støjniveau i intervallet 58-63 dB og 3 støjbelastede boliger i intervallet 63-68 dB. Miljøstyrelsens vejledende grænseværdi for acceptabel støj ved boliger er 58 dB. De støjbelastede boliger ligger primært på strækningen mellem Dyrlægegårds Alle og Englodden. Se bilag medoversigtskort over støjbelastede boliger.
Ved at nedsætte hastigheden fra 50 km/t til 40 km/t vil trafikstøjen typisk falde med omkring 1-1,5 dB. En reduktion på 1-1,5 dB vil være svær at opfatte med det menneskelige øre, hvor man typisk skal op på 3 dB for at der skal være en hørbar ændring i lydniveauet.
Jf. hastighedsbekendtgørelsen så skal der etableres hastighedsdæmpende foranstaltninger ved nedsættelse af hastigheden til 40 km/t. Det mest effektive virkemiddel vil være etablering af bump, hvilket vil udsætte de omkringliggende boliger for et forhøjet støjniveau.
En hastighedsnedsættelse kræver politiets samtykke.
Administrationen anbefaler ikke, at hastigheden nedsættes til 40 km/t, da det kun vil have en minimal virkning på den oplevede støj. Administrationen vurderer således, at den målte hastighed eller støjforholdene ikke ligger ud over det acceptable på en vej af denne type. Derudover er det ikke lovbefalet, at kommunerne skal regulere støjniveauet på eksisterende veje.
En liste med kommunens støjbelastede veje, samt trafikmålingen er vedlagt som bilag.
Den 20.12.2024 har Transportministeriet fremsat et lovforslag om ændring af færdselsloven og loven om offentlige veje. Her forslås indsættelse af årsdøgnstrafikkriterie ved nedsættelse af hastighedsgrænsen i tættere bebyggede områder. Hvis forslaget vedtages vil det ikke længere være muligt, at nedsætte hastigheden på strækninger, hvor årsdøgnstrafikken overstiger 4000 køretøjer. Marbækvej har en årsdøgnstrafik på 5973 køretøjer og derfor vil det ikke være muligt, at nedsætte hastigheden, hvis den nye lov vedtages. Hvis lovændringen vedtages vil den træde i kraft d. 1. juli 2025. Vejmyndigheden skal i så fald ophæve lokale hastighedsgrænser, som ikke opfylder kravene fastsat i lovforslaget og dette med tilbagevirkende kraft således at hastighedsnedsættelser udført i forsøgsperioden skal fjernes igen.
Inddragelse
Der har været afholdt flere møder med formandskabet ved Plan og teknik, administrationen og arbejdsgruppen for Marbækvej, som er bestående af borgere. Seneste møde blev afholdt d. 30. oktober 2024.
Økonomi
Nærværende sag har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.
Bilag
91Beslutning om godkendelse af byfornyelsesprogram for Områdefornyelse Frederikssund bymidte
Resume
Plan og teknik skal med denne sag tage stilling til om Frederikssund Kommune skal igangsætte en områdefornyelse for Frederikssund bymidte. Områdefornyelse gør det muligt at få støtte fra den statslige ramme til byfornyelse til at realisere indsatser fra projektudvalget ’Frederikssund Bymidte – Liv og handel’.
Indstilling
Administrationen indstiller til Plan og teknik, at:
- Godkende byfornyelsesprogrammet og dermed Områdefornyelsen Frederikssund bymidte.
Historik
Beslutning fra Plan og teknik, 2. april 2025, pkt. 55:
Administrationens indstilling blev bragt til afstemning.
For stemte: Kirsten Weiland (N), John Schmidt Andersen (V), Michael Tøgersen (I), Lars Jepsen (A), Ozgür Bardakci (A).
Imod stemte: Jørgen Bech (V) og Kenneth Jensen (A).
Jørgen Bech (V) stemmer imod, idet der mangler stillingtagen til udvikling af øvrige bymidter i Slangerup, Skibby og Jægerspris.
Kenneth Jensen (A) er for hovedparten af planen, og ansøgning om støtte til disse. Der er dog enkelte elementer, som fx cykling i gågaden, han ikke kan støtte, og kan derfor ikke stemme for den samlede plan.
Administrationens indstilling blev godkendt.
Jørgen Bech (V) begærer sagen i Byrådet.
Beslutning fra Økonomiudvalget, 23. april 2025, pkt. 92:
Sagen oversendes til Byrådets behandling.
Fraværende: Søren Weimann (B).
Sagsfremstilling
Hvert år fordeler Social- og Boligstyrelsen en pulje med afsæt i byfornyelsesloven, til de kommuner der har ansøgt om at få del i midlerne. Frederikssund Kommune har i 2024 fået tildelt en ramme på 563.919 kr. ud af en pulje på i alt 38,8 mio. kr. Inden for denne ramme har vi som kommune mulighed for at søge om refundering til 60% af udgiften til støtteberettigede projekter. Støtteberettigede projekter, er de indsatser der er beskrevet i et politisk godkendt byfornyelsesprogram.
Et byfornyelsesprogram med afsæt i anbefalinger til bymidten
Gennem arbejdet i §17 stk. 4-udvalget (udvalg for Frederikssund bymidte – liv og handel) blev der udarbejdet en række anbefalinger til udviklingen af Frederikssund bymidte. Disse anbefalinger afleverede projektudvalget til Byrådet i september 2024. På baggrund af disse anbefalinger har administrationen udarbejdet et byfornyelsesprogram, som beskriver 15 konkrete indsatser, der kan styrke Frederikssund bymidte og Frederikssund som bolig-, handels- og turismeby. Et byfornyelsesprogram er nødvendigt for at kunne starte en områdefornyelse, og dermed opnå støtte til projekterne fra Social- og Boligstyrelsen. Byfornyelsesprogrammet er vedlagt som bilag 1.
Stort set alle anbefalinger fra projektudvalget er taget med i byfornyelsesprogrammet. Enkelte af anbefalingerne er er ikke med, da de enten allerede er igangsatte, eller ikke vurderes at falde ind under det der er støtteberettiget i en områdefornyelse. I byfornyelsesprogrammet er der suppleret med tre indsatser, der understøtter arbejdet med anbefalingerne til udvikling af Bløden Bypark: Udarbejdelse af strukturplan for Bløden, optimering af de eksisterende parkeringsarealer på Bløden og beplantning på Bløden. Det er indsats 1, 1.4 og 1.7 i vedlagte byfornyelsesprogram.
Forslag til realisering af de første indsatser i Områdefornyelsen
Nogle indsatser har Udvalget allerede godkendt og prioriteret midler til. Dette drejer sig om skiltning for gående i bymidten og en kunstrute mellem Frederikssund station og Willumsens Museum. Til dette er der afsat 250.000 kr. på budget 2025. Administrationen foreslog på udvalgsmødet i januar, at byfornyelsesmidlerne fra Social- og Boligstyrelsen bliver brugt til disse indsatser, hvilket Udvalget godkendte. Ved godkendelse af byfornyelsesprogrammet i denne sag, muliggøres dette. Derudover er det politisk besluttet, at administrationen arbejder med en strukturplan for Bløden og fondsansøgning til legeplads på Bløden.
Budget for byfornyelsesmidler
Som det fremgår af budgettet i Byfornyelsesprogrammet, udnytter de igangsatte projekter ikke hele den tildelte statslige ramme. Frederikssund Kommune har 5 år til at benytte rammen fra godkendelse af byfornyelsesprogrammet. Rammen kan kun benyttes til projekter beskrevet i byfornyelsesprogrammet, og er maksimalt 60% støtte til et projekt, og med 40% kommunal egenfinansiering. Der kan alene gives støtte til projekter, der ligger inden for bymidteafgrænsningen for detailhandel i Kommuneplanen.
Proces for Områdefornyelsen
De enkelte indsatser i områdefornyelsen er ikke igangsat ved vedtagelse af byfornyelsesprogrammet. Byfornyelsesprogrammet er blot en køreplan og en ramme for arbejdet i bymidten.
Inddragelse
Byfornyelsesprogrammet er udarbejdet med afsæt i arbejdet i §17, stk. 4-udvalget, hvor både borgere, erhvervsdrivende, kulturaktører og foreningslivet har været involveret. Dette sikrer, at programmets indsatser afspejler de ønsker og behov, som lokalsamfundet har givet udtryk for.
Økonomi
Nærværende sag har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.
Bilag
92Beslutning om frigivelse af midler til natur og vandløb
Resume
Med budgetaftale 2025 er afsat 1,271 mio. kr. i anlægsmidler til natur- og vandløbsområdet og 1 mio. kr. til lavbundsjorder. Med denne sag ønskes midlerne til porteføljen af lovpligtige opgaver på vandløbsområdet frigivet.
Indstilling
Administrationen indstiller, at Klima, natur og energi over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler at:
- Godkende frigivelse af bruttoanlægsudgifter på 1,271 mio. kr. fra puljen ”Anlæg - Natur og vandløb” i budget 2025 jf. prioritering foreslået i denne sag.
Historik
Beslutning fra Klima, natur og energi, 8. april 2025, pkt. 38:
Anbefales.
Fraværende: Jesper Wittenburg (A)
Beslutning fra Økonomiudvalget, 23. april 2025, pkt. 93:
Anbefales.
Fraværende: Søren Weimann (B).
Sagsfremstilling
I investeringsplan 2021-2030 blev det besluttet at investere i alt 2 mio. kr. årligt (2021 niveau) til at styrke natur- og vandløbsindsatsen i Frederikssund Kommune. Det er imidlertid først fra 2025, at anlægsmidlerne er blevet afsat på kommunens budget og det er sket i to forskellige puljer:
- Puljen "Naturhandleplan – Natur og vandløb" på 1,271 mio. kr. i 2025.
- Puljen "Lavbundsjorde" på 1 mio. kr. i 2025.
Naturhandleplan – Natur og vandløb
I juni 2024 (Klima, natur og energi pkt. nr. 58) blev det besluttet, at ud af den totale, årlige pulje til "Naturhandleplan - natur og vandløb" skulle 1 mio. kr. årligt i perioden 2025-2027 afsættes til arbejdet med arealomlægning og lavbundsområder. Det var dog samtidig en prioritet for udvalget, at en intensiveret indsats for at forbedre vandmiljøet i fjordene ikke måtte ske på bekostning af de lovpligtige opgaver relateret til kommunens offentlige vandløb eller indsatsen med at beskytte naturværdier i kommunen. Administrationen redegjorde i den forbindelse for følgende vurdering:
Administrationen vurderer, at det vil være muligt at omprioritere 1 mio. kr. årligt af de totale, årlige 2,271 mio. kr. til lavbundsindsatsen og samtidig kunne løse de planlagte opgaver på naturområdet og hovedparten af de lovpligtige opgaver på vandløbsområdet, som er beskrevet i sag 148 "Beslutning om lovpligtige opgaver på vandløbsområdet" på Byrådsmødet 22. juni 2022. Dette skyldes at områderne natur og vandløb har fået tilført ressourcer siden.
Vandløbsområdet vil fra 2025 være blevet tilført ca. 2 mio. kr. i ekstra årlige ressourcer i forhold til 2022 niveau. Hermed vil der på vandløbsområdet være ressourcer til at gennemføre en basal drift af de offentlige vandløb og samtidig indenfor en rimelig tidshorisont få løst de lovpligtige opgaver med regulativrevision, opmåling og oprensning samt ensretning af vandløbsklassificering.
Administrationen vurderer, at det tiltænkte løft på naturområdet foreslået i investeringsplan 2021-2030 overvejende er effektueret for den del, der angår planer og udførsel af pleje på naturområdet med midler tilført til udmøntning af naturhandleplanen.
Med udgangspunkt i ovenstående foreslår administrationen de 1,271 mio. kr. fra puljen "Naturhandleplan - Natur og vandløb" frigivet til vandløbsområdet med hovedfokus på løsningen af porteføljen af lovpligtige opgaver.
Lavbundsjorde
Puljen på 1 mio. kr. årligt til lavbundsindsatsen er, som besluttet i juni 2024 og som beskrevet i anlægsbemærkningerne til budget 2025, tiltænkt følgende opgave:
Kommunens indsats med at forbedre tilstanden i Roskilde Fjord og Isefjord skal øges, blandt andet ved at hjælpe med gennemførsel af projekter med udtag af lavbundsjorder til vådområder. De afsatte midler anvendes til ansættelse af ny medarbejder til opgaven samt til rådgiverbistand, informationsmateriale, lodejerinddragelse mv.
Inddragelse
Lodsejere, ålaug og andre interessenter vil blive inddraget i relevant omfang i forbindelse med løsningens af de lovpligtige opgaver for offentlige vandløb.
Et hovedfokusområde for alle vådområdeprojekter er, jf. arbejdet i kommunens Udvalg for Grøn omstilling og biodiversitet gennem omlægning af arealer, inddragelse af lodsejere og andre interessenter.
Økonomi
Nærværende sag har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.
Der er i budget 2025 afsat bruttoanlægsudgifter på 1,271 mio. kr. til Natur og vandløb, som søges frigivet i nærværende sag.
Center for Økonomi bemærker, at bruttoanlægsudgifter på 1,0 mio. kr. til Lavbundsjorde i 2025 blev frigivet på Byrådets møde den 26. juni 2024, sag 121.
93Beslutning om servicestandarder på det specialiserede børne- og ungeområde
Resume
Byrådet i Frederikssund Kommune har i forbindelse med budgetaftale 2025 besluttet at indføre servicestandarder for det specialiserede børne- og ungeområde for at skabe tydelighed, gennemsigtighed og ensartethed i støtten til udsatte børn, unge og familier. Servicestandarderne fungerer som vejledende rammer og skal godkendes af Byrådet.
Indstilling
Administrationen indstiller, at Børn, familier og forebyggelse over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:
- Godkende Servicestandarder for det specialiserede børne- og ungeområde.
Historik
Beslutning fra Børn, familier og forebyggelse, 9. april 2025, pkt. 31:
Anbefales, idet det i bilag 1 (Servicestandarder) i forordet præciseres, at der er tale om maksimale sagbehandlingsfrister. Bilag med denne tilføjelse vedhæftes til sagens videre behandling i Økonomiudvalget og Byrådet.
Fraværende:
Charlotte Drue (I)
Beslutning fra Økonomiudvalget, 23. april 2025, pkt. 94:
Anbefales.
Fraværende: Søren Weimann (B).
Sagsfremstilling
Som en del af budgetaftale 2025 har Byrådet i Frederikssund Kommune besluttet at indføre servicestandarder på dele af det specialiserede børne- og ungeområde. Disse servicestandarder skal besluttes politisk. Med denne sag forelægges Børn, familie og forebyggelse administrationens forslag til
til konkrete servicestandarder på det specialiserede børne- og ungeområde. Servicestandarderne er vedlagt som bilag (bilag 1).
Formålet med servicestandarder
Ved at indføre servicestandarder på dele af det specialiserede børne og ungeområder, fastsætter Frederikssund kommune generelle vejledende niveauer for tildeling af støtte til udsatte børn, unge og familier. Formålet er at skabe tydelighed og gennemsigtighed omkring det serviceniveau, som kommunen kan tilbyde børn, unge og familier med sociale udfordringer og problemstillinger. Servicestandarder kan hjælpe med at skabe klarhed og sammenhæng mellem leveret serviceydelser og udgifter. Endeligt kan servicestandarder sikre ensartethed i de ydelser, som kommunerne tilbyder. Samlet kan servicestandarder således være med til sikre en forventningsafstemning mellem borger og kommunen om, hvad kommunen kan tilbyde i forhold til enkelte borgers behov og ønsker.
Udarbejdelse af servicestandarder
De enkelte servicestandarder er udarbejdet i overensstemmelse med Barnets Lov og understøtter Frederikssund Kommunes Børne- og Ungepolitik.
Administrationen har udarbejdet servicestandarder i forhold til udvalgte paragraffer i Barnets Lov, som fortrinsvist vedrører timebaserede indsatser. Øvrige indsatser varierer i for stort et omfang til at kunne rummes i en servicestandard-beskrivelse.
Administration af servicestandarder
Servicestandarderne på børne- og ungeområdet er vejledende. I praksis betyder det, at servicestandarderne vil fungere som en vejledende ramme for børne- og ungerådgiverne, når de skal lave en konkret vurdering af støttebehov. Servicestandarderne bliver således en del af afgørelsesgrundlaget for den konkrete afgørelse. Samtidig skal der dog, ifølge Barnets Lov, altid foretages en individuel og konkret vurdering af det enkelte barns eller unges behov for hjælp og støtte. Der kan altså på baggrund af den socialfaglige vurdering tildeles yderligere støtte, end den servicestandarderne beskriver. Børne- og ungerådgiveren skal som udgangspunkt kunne begrunde en fravigelse fra servicestandarden i såvel nedadgående som opadgående retning.
Det er samtidig vigtigt, at servicestandarderne altid administreres i sammenhæng med den vedtagne faglige praksis i Center for Familie og Rådgivning, herunder de faglige metoder, der kan anvendes til vurdering af børn og unges behov for støtte. Servicestandarderne må altså ikke forårsage, at et barns eller en unges støttebehov undervurderes og rettidig indsats nedprioriteres.
Godkendelse af servicestandarderne
Det er ikke et lovkrav, at der skal foreligge servicestandarder i forhold til de ydelser, der tilbydes på børne- og ungeområdet. På den måde adskiller servicestandarderne sig fra de lovpligtige kvalitetsstandarder, som særligt eksisterer på voksen- og ældreområdet, og hvor kommunen er forpligtede til at overholde bestemte krav, som er fastsat af lovgivning eller bekendtgørelser.
Servicestandarder skal derfor heller ikke, i modsætning til de lovpligtige kvalitetsstandarder, godkendes årligt af Byrådet. Administrationen anbefaler dog, at Byrådet godkender servicestandarderne hver 2 år.
Klagetilfælde
Hvis en borger klager over en afgørelse, hvor der henvises til kommunens servicestandard, skal Ankestyrelsen i sin vurdering inddrage hensynet til Byrådets ret til at fastlægge et serviceniveau. Hvis Ankestyrelsen sætter sin egen afgørelse i stedet for administrationens i forbindelse med en ankesag, eller hvis Ankestyrelsen træffer afgørelse i en egendriftsag, skal Ankestyrelsen således inddrage Byrådets servicestandard i afgørelsen, hvis det er oplyst i sagen.
Inddragelse
Servicestandarderne har været i høring i Rådet for handicap, psykiatri og udsathed. Rådet har indsendt høringssvar (bilag 2). På baggrund af nævnets høringssvar har administrationen valgt at følge Rådets anbefalinger i forhold til enkelte sproglige formuleringer samt indskrevet sagsbehandlingsfristerne for de enkelte paragraffer. Den komplette liste over besluttede ændringer fremgår af vedhæftede bilag (bilag 3).
Økonomi
Center for Økonomi har ingen bemærkninger, da den budgetmæssige konsekvens af indførelse af ændrede servicestandarder for det specialiserede børne- og ungeområde er indregnet ved budgetaftale 2025.
Bilag
- Bilag 3: Oversigt over rettelser til servicestandarder på baggrund af høringssvar
- Bilag 2: Høringssvar fra Rådet for handicap, psykiatri og udsathed
- Bilag 1: Servicestandarder for det specialisererede børne- og ungeområde
- Servicestandarder for det specialiserede børne- og ungeområde - med angivet tilføjelse på side 5
94Orientering om status på udviklingen i Vinge
Resume
Byrådet godkendte på møde den 29. maj 2019, at administrationen fremlægger en sag om status på udviklingen i Vinge, herunder økonomiafrapportering, i slutning af hvert kvartal, og at der hvert år i første kvartal redegøres for evt. fremtidige budgetbehov. I denne sag anbefales Økonomiudvalget og Byrådet at tage status for seneste kvartal til efterretning.
Indstilling
Administrationen indstiller til Økonomiudvalget og Byrådet, at:
- Tage orienteringen til efterretning
Historik
Beslutning fra Økonomiudvalget, 23. april 2025, pkt. 102:
Taget til efterretning.
Fraværende: Søren Weimann (B).
Sagsfremstilling
Generelle udviklingstendenser i Vinge
Vinge vokser, og der er et stigende behov for, at Frederikssund Kommune prioriterer udviklingen af fremtidens by som en grøn og bæredygtig by med god infrastruktur, gode løsninger på vandhåndtering, anlæg der spiller sammen med de øvrige projekter i byen – og ikke mindst gode faciliteter for mangeartede fællesskaber.
I Vinge C er byggeriet af Domeas lejligheder fortsat i gang og Netto åbnede 9. april 2025. Marts 2025 går Ikano Bolig i gang med opførelsen af de første 38 rækkehuse (ejerboliger) i Bakkekvarteret, og der forventes flere igangsatte byggerier og udbud af arealer i 2025.
Den hastige udvikling af byen betyder, at vi står overfor store indsatser, som skal afklares og sikres i løbet af 2025. I vedlagte Bilag 1 skitseres de politiske milepæle for 2025, og herunder fremhæves enkelte nedslag:
- Program for områdeudvikling af Vinges Grønne Centrum, der kobler byens centrum med skole og landskabsbro
- Planer for mobilitet og vand- og skybrudshåndtering
- Udbud af flere arealer, både syd og nord for banen
- Færdigetablering af Vinge Boulevard og vejens møde med det omkringliggende byggeri
- Sikring af fællesskabende mødesteder og aktiviteter, bl.a. fortsat aktivering af Solvænget 29 og understøttelse af frivillige kræfter og spirende foreninger
- Arbejdet med at etablere Vingeforeningen og igangsætte fællesskabende indsatser
Igangværende projekter i Vinge
Til sagen er vedlagt Bilag 2, der nærmere gennemgår status for de igangværende bolig- og erhvervsprojekter i Vinge. Ligeledes er vedlagt Bilag 3, hvor der på et oversigtskort er angivet de igangværende indsatser i Vinge.
Udbud i Vinge
Der er stadig en stor interesse i bolig- og erhvervsudviklingen i Vinge, og der pågår løbende markedsdialog for at fastholde interessen. I marts 2025 blev der indgået en udviklingsaftale med NPV, der over en årrække skal bygge cirka 660 boliger, to parkeringshuse samt erhverv i form af serviceerhverv, café og butikker, som samlet skal skabe en bydel, hvor både bolig- og erhvervslivet kan blomstre. Derudover udbydes to andre områder centralt i Vinge, de tidligere A/B1 og B2 grunde. Det skal bemærkes, at A og B1-grunden er indeholdt i boligprogrammet for Vinge, hvorimod NPV- og B2-grundene er nye udbudsarealer, der ikke er medtaget i boligprogrammet og derfor kan medføre øgede investeringer i kommunale servicefunktioner.
Tiny Houses og parcelhus i det sydlige Vinge
Der er givet en del byggetilladelser til byggeri af parcelhus og Tiny Houses i det sydlige Vinge, og derfor er byggeriet så småt under opstart og de første indflytninger forventes i sommeren 2025. Dermed er byggemodning for alle grundene afsluttet, og de fleste grunde er overtaget af køber. Ni Tiny House grunde er solgt og tre udlejet. De Tiny House grunde det ikke lykkedes at udleje, er sat til salg i marts 2025 og handlerne forventes afsluttet i løbet af foråret. Ud af 45 parcelhusgrunde er 35 solgt og tre reserveret, mens syv grunde er ledige. Der er fortsat interesse for grundene, der alle forventes solgt i løbet af 2025.
DSB-anlæg i Det grønne erhvervskvarter
Det er politisk godkendt, at der igangsættes en lokalplan for DSB-værkstedet i Det grønne erhvervskvarter i Vinge. DSB har dialogen med lodsejere og udarbejder købsaftaler. Lokalplanen er under udarbejdelse, og der ses på anlæggets potentielle ændring af Vinges tidligere planlægning i det berørte område. Til december 2025 forventes en sag til politisk godkendelse vedr. kommuneplantillæg og lokalplan for området.
Infrastruktur
- Belægningen på de interne boligveje i Deltakvarteret blev påbegyndt i 2. halvår 2023. Arbejdet har taget længere tid end antaget, men er afsluttet. Slidlaget på asfalten kommer på til foråret 2025, da det kræver varmere vejr.
- Vinge Boulevards videreførelse blev påbegyndt i 1. halvår 2024. På nordsiden af vejen er fortov og cykelsti anlagt, dog i grus. Novafos starter i maj 2025 med
at grave spildevandsledninger ned. Herefter laves der afvanding, sættes kantsten og lægges asfalt. Det forventes, at Vinge Boulevard er klar til trafikhåndtering i løbet af 2025.
- Udbud af parkeringshuset lige syd for stationen er rykket for at imødekomme afklaring af placering i forhold til trafikafviklingen. P-huset forventes udbudt i 2. kvartal 2025 og færdiggjort første halvår 2026.
Fjernvarme i Vinge og omkringliggende områder
Det er besluttet, at Vinge skal forsynes med fjernvarme, og Vestforbrænding er ved at undersøge, hvornår de kan levere fjernvarme til de enkelte områder. Planen og status for områderne er pt:
- Anlægsarbejdet med at grave hovedledningen ned er afsluttet april 2025. Der mangler dog en underpresning under S-banen ved Skenkelsø.
- Entreprenøren er marts 2025 startet op på at grave fjernvarme ned i erhvervsområdet ved Strandvangen. Forventes færdigt til efteråret 2025.
- I St. Rørbæk er man startet med at grave fjernvarmerør ned. Forventes færdigt i efteråret 2025.
- Der er kommet nok tilmeldte til fjernvarme i det nye parcelhuskvarter i det sydlige Vinge, som derfor forsynes med fjernvarme, forventeligt fra årsskiftet 2025/2026. Interessen fra købere af Tiny House grunde afklares i april 2025.
Indsatser for det gode byliv
Det er vigtigt, at der i byudviklingen understøttes initiativer, der bidrager med bylivsværdi for nuværende og fremtidige borgere i Vinge. Derfor arbejdes der på nedenstående initiativer, som tager afsæt i Vinges vision og sikrer at konkrete ideer realiseres:
- Der er opsat skilte ved rekreative stier og ved stationen, som viser vej til bl.a. bålhytten, Vinge Gror og Tvinsmosen. Skiltene er lavet af FGU Nordsjælland, afdeling Skibby.
- Ved platformen ved Tvinsmosen er der klippet pil ned, så der er et flot kig over mosen og bedre udsigt til det rige dyreliv.
- Den nye spejdergruppe i Vinge afholder fortsat gruppemøder hver tirsdag ved bålhytten. Der samles omkring 8-12 børn og voksne, og der arbejdes for at gruppen oprettes som forening i løbet af foråret og for at tiltrække flere medlemmer.
- Regnvandsbassin (Bassin 308-2) i det sydlige Vinge har flere rekreative elementer, der skal skabe oplevelsesværdi i byrummet. Bassinet inkl. de rekreative elementer forventes færdigt maj/juni 2025 og der afholdes indvielse af anlægget sommeren 2025.
- I samarbejde med øvrige kulturinstanser arbejdes der for, at arrangementer og aktiviteter bliver afholdt i Vinge.
- Der er opstartet et samarbejde med Willumsens Museum ift. et samarbejde omkring udsmykning af Solvænget 29.
- I samarbejde med Færgegården tages der fat på at planlægge en kommende formidling af historiske fund.
Vinge Gror, Solvænget 29
Arealerne omkring Solvænget 29 aktiveres fortsat ved:
- Frederikssund Bibliotekerne og Vinge Gror har fået bevilliget en pavillon fra Realdania, så der kan etableres et mindre satellitbibliotek på adressen. Lige nu håndteres afklaringer vedr. placering, drift m.v. Biblioteket forventes at kunne åbne i løbet af sommeren 2025.
- I starten af 2025 fik laden nyt tag, lagt af overskydende plader fra et andet projekt i kommunen. Aktivering af laden, fx til værksted, forventes at kunne gennemføres i 2025.
- I frugtlunden, ved siden af hovedhuset, er der lavet fem ”får”, der er formet i jord og har et påsat hoved af beton. Der er sået græs på, som der forventes at være klart til foråret. Fårene skal ses som et anderledes byrumselement, der kan skabe forundring og leg i området.
- Stien fra stationen til Vinge Gror skiltes snart, så der kommer mere fokus på Vinge Gror, også for folk udefra.
- Borgergruppen Vinge Gror har holdt pause henover vinteren, men går snart i gang med grønne aktiviteter i det istandsatte drivhus igen. Der er løbende dialog med Vinge Gror ift. deres behov og ønsker for udvikling af fællesskabet og de fysiske rammer.
- Der arbejdes for at udvikle og renovere stedet i samarbejde med fonde. Senere skal området overgår til og driftes af Vingeforeningen.
Indsatser for biodiversitet og natur
I Vinge spiller naturen en stor rolle. Det er derfor vigtigt, at vi både plejer og passer på den. Det bliver løbende kigget på behovet for naturpleje og på tiltag, der kan fremme biodiversitet i Vinge. Seneste kvartal er søen for enden af Deltavej blevet ryddet for pil mv., så den nu er lysåben til glæde for både naboer og et mere mangfoldigt dyre- og planteliv. En sø i nordenden af Præstemosen er også naturplejet, mens to søer i nærheden af bassin 308-2, der i januar var tørlagt, har fået tilført oppumpet grundvand fra bassin 308-2. Begge søer har nu en fin vandstand på ca. halv meter og er igen klar til forårets padder, vandfugle mv.
Drift af kommunalt ejede ejendomme og den grønne struktur
Frederikssund Kommune ejer syv ældre ejendomme i Vinge. Ejendommene er i varierende stand. Nogle skal nedrives, mens andre har potentiale til at blive omdannet til mødesteder eller kommunale servicefunktioner. Der er i samarbejde med Kommunalt Byggeri lavet oplæg til, hvilke ejendomme der anbefales hhv. nedrevet, driftet til et minimum eller istandsat i de kommende år. Sideløbende er der i samarbejde med Vej og Park lagt en plan for drift af den grønne struktur, så der passes godt på naturen og de grønne værdier i Vinge. Der forventes at komme en sag på til politisk godkendelse i 2. kvartal 2025.
Inddragelse
Der holdes løbende inddragende møder og processer, som sikrer en bred forankring af Vinges udvikling. Vingevandringerne er fortsat en succes og genoptages i foråret 2025. Hver onsdag arbejder Vingeteamet i Klimakassen, hvor borgere og interesserede kan komme i dialog om udviklingen i Vinge. Klimakassen er blevet synliggjort som bykontor med bl.a. tydelig skiltning og information om tilbuddet til nye borgere – der informeres også jævnligt om tilbuddet på sociale medier. Både nye og etablerede borgere i Vinge inviteres til arrangementer, både for at informere dem om Vinges tilbud og for at give dem en stemme i den videre udvikling.
Økonomi
Sagen har ingen umiddelbare bevillingsmæssige konsekvenser. Eventuelle ikke-budgetlagte tiltag vil blive fremlagt i selvstændige sager. Se vedlagte bilag for en status på Vinges økonomi fra 1. januar 2018 til 31. marts 2025.
Bilag
95Orientering om beretning for borgerrådgiverens virksomhed 2024
Resume
En gang årligt skal borgerrådgiveren overfor Byrådet forelægge en beretning for borgerrådgiverens virksomhed i det foregående år. I sagen her orienteres Byrådet om borgerrådgiverens beretning for 2024.
Indstilling
Borgerrådgiveren indstiller til Byrådet at:
- Tage borgerrådgiverens beretning for 2024 til efterretning.
Sagsfremstilling
Kort om indholdet i beretningen
I perioden 1. januar til 31. december 2024 har der i alt været 304 antal registrerede henvendelser til borgerrådgiveren, fordelt på henholdsvis 263 hovedsager og 41 følgesager.
Det er en stigning i forhold til sidste års beretning, hvor der var et fald i antal sager. Antal henvendelser svarer til det gennemsnitlige niveau for de tre foregående år.
Ligesom tidligere år fordeler henvendelserne sig på de fleste af kommunens centre, men hovedsaligt på det sociale ansvarsområde, hvilket vil sige direktørområdet Velfærd, Arbejdsmarked og Sundhed samt Center for Familie og Rådgivning. Dette er ikke overraskende, idet de områder generelt har hyppig kontakt med borgere.
De 5 hyppigste primære årsager til borgernes henvendelser i 2024 har handlet om:
- Vejledning/vejviser
- Hjælp i forbindelse med ansøgning
- Manglende svar
- Hjælp i forbindelse med klage
- Utilfredshed med personalets optræden
Disse 5 årsager har således været omdrejningspunkt for 65 procent af alle henvendelser til Borgerrådgiveren i 2024.
Ud af de 304 henvendelser i 2024, har 290 af disse fået tilknyttet et juridisk tema med henblik på at udlede mønstre i indholdet af borgernes henvendelser. Flere af henvendelserne kan have op til tre juridiske temaer tilknyttet. I 2024 har der været 40 forskellige juridiske temaer fordelt på de 290 henvendelser.
De 5 hyppigste juridiske temaer i borgernes henvendelser i 2024 har været:
- God forvaltningsskik
- Vejledning
- Vejviser
- Manglende svar
- Mangelfuld vejledning
Anbefalinger til fremtidige fokusområder
Samlet set har henvendelserne til borgerrådgiveren i denne periode ført til, at borgerrådgiveren overordnet vil anbefale administrationen følgende fokusområder:
- Løbende analyse af borgers vej på oplevelsesstien med henblik på forståelse og læring.
Både i forbindelse med konkrete sager og eksempelvis i forbindelse med indarbejdelsen af anbefalingerne fra Det gode borgerforløb.
- Ved samarbejdsvanskeligheder med borgerne at huske på at adskille borgernes adfærd, medarbejdernes adfærd og sagens kerne fra hinanden.
Vær nysgerrig på, hvilke interesser og behov, der ligger bag adfærden.
Dette med henblik på bedre at forstå, hvad der er sket og hvad der skal til for at løse det for, at samarbejdet kan forbedres og dialogen styrkes.
- Ved valg af løsninger til borgerne i konkrete sager at adskille borgernes behov fra henholdsvis arbejdsmiljø og styring af ressourcer.
Den videre proces
I forlængelse af beretningen (og den løbende dialog med områderne i øvrigt) vil borgerrådgiveren komme rundt og holde møde med de relevante ledergrupper indenfor de enkelte centre med henblik på en tættere dialog om de foreslåede fokusområder med afsæt i de konkrete forhold indenfor centrene.
Inddragelse
Inddragelse er ikke vurderet relevant
Økonomi
Center for Økonomi har ingen bemærkninger.
Bilag
96Meddelelser
97Beslutning om fortsat færgedrift for Columbus (Lukket punkt)
98Salg af ejendom (Lukket punkt)
99Godkende partnerskabsaftale mellem DSB og Frederikssund Kommune (Lukket punkt)
100Underskrifter
Resume
-
Beslutning
-
Sagsfremstilling
Dette punkt erstatter det fysiske underskriftark. Når der trykkes "Godkendt" svarer det til at underskriftarket er godkendt.