Frederikssund Kommunes logo
28. februar 2024

Foss starter byggeri i Vinge

I juni 2022 gav borgmester Tina Tving Stauning håndslag på salget af en grund på 15 hektar i Vinges erhvervsområde til direktør Kim Vejlby Hansen fra Foss. I dag kunne borgmesteren så byde velkommen til Foss’ bestyrelsesformand Peter Foss, og sammen med ham og økonomiminister Stephanie Lose tage første spadestik til den fabrik, der skal etableres på grunden.

Velkommen til Vinge

Inden spaden blev sat i jorden til første spadestik bød borgmester Tina Tving Stauning (A) den nye virksomhed velkommen:

- Det glæder mig meget, at det netop er Foss, der skal bygge og bo her i Vinges erhvervsområde. Foss er nemlig den helt rigtige virksomhed at få til Vinge. Med en højteknologisk produktion, der er med til at sikre optimal udnyttelse af fødevarer, passer virksomhedens profil helt ind i Vinges vision og ambition om at være en bæredygtig by. I er med til at sikre en fremtidig udvikling og nye arbejdspladser i Vinge. Vi skal gøre vores bedste for at hjælpe jer godt på vej, sagde borgmesteren.

Peter Foss lagde vægt på, at bæredygtighed er vigtigt for Foss:

- Foss blev etableret i 1956 af min far, og i dag er vi vokset ud af vores faciliteter i Hillerød. Derfor er vi glade for, at Frederikssund Kommune har fundet 15 hektar her i Vinge og byder os velkommen. Vi har valgt at investere 500 mio. kr. i denne nye fabrik, hvor bæredygtighed er et nøgleord. Således vil vi sætte solceller på taget og ønsker også at etablere en vindmølle, sagde bestyrelsesformand Peter Foss i sin tale.

Også økonomiminister Stephanie Lose (V) gav Foss et par ord med på vejen: 

- Vi har et stærkt erhvervsliv i Danmark – det bliver man mindet om på daglig basis. I Danmark har vi tradition for at familieejede virksomheder bygges op over generationer. Disse virksomheder spiller en stor rolle ved at skabe mange arbejdspladser, men de er også en vigtig del af det lokalområde, hvor de er forankrede, sagde ministeren.

Herefter blev der taget første spadestik til den fabrik, der skal bygges af entreprenørfirmaet 5E Byg A/S, og ventes at stå færdigt i begyndelsen af 2026.

Første spadestik. Fra venstre: Økonomiminister Stephanie Lose (V), bestyrelsesformand Peter Foss og borgmester Tina Tving Stauning (A).Første spadestik. Fra venstre: Økonomiminister Stephanie Lose (V), bestyrelsesformand Peter Foss og borgmester Tina Tving Stauning (A).

Flere hundrede nye arbejdspladser

FOSS har investeret 500 millioner kroner i FOSS Vinge, hvilket gør projektet til den største investering i FOSS' historie. Den nye fabrik bliver på 18.000 kvm, og forventes at blive drevet af grøn energi. Bygningen er tegnet af arkitekterne fra Henning Larsen og kommer til at huse 180 medarbejdere ved åbningen i 2026 stigende til forventeligt 330 medarbejdere i 2035.

FOSS er en højteknologisk virksomhed, der producerer test- og analyseløsninger til landbrugs- og fødevareindustrien. Det drejer sig om teknologi, der kan analysere blandt andet proteinindholdet i mejeriprodukter, fedtindhold i kød, fugtighed i korn eller sukkerindholdet i druer. Med analyser som disse kan fødevareindustrien skabe en mere intelligent og datadrevet produktion, der resulterer i mindre spild af fødevarer og bedre udnyttelse af råvarerne.

Over 100 mennesker - fortrinsvis fra Foss - var mødt frem for at overvære det første spadestik. Foto: Frederikssund Kommune.Over 100 mennesker - fortrinsvis fra Foss - var mødt frem for at overvære det første spadestik.

Fotos: Frederikssund Kommune.

Bæredygtigt byggeri

FOSS’ nye produktionsfaciliteter vil blive DGNB-certificeret. Virksomheden planlægger også at implementere flere bæredygtige løsninger i byggeriet herunder:

  • 2.400 kvadratmeter solpaneler hvilket leverer 450.000 kWh årligt for at bidrage til virksomhedens energiforsyning og reducere det miljømæssige fodaftryk.
  • Der arbejdes på at etablere et ATES-system, som er et effektivt og bæredygtigt valg til opvarmning og køling.
  • Brug af regnvand til toiletskyl.
  • Planer om at opføre en vindmølle.

En visualisering af den kommende fabrik. Visualisering: Henning Larsen Arkitekter.En visualisering af den kommende fabrik.

Visualisering: Henning Larsen Arkitekter.