Frederikssund Kommunes logo
29. juni 2024

281 studenter fra Campus Frederikssund

Eksamen er slut. Forude venter friheden – i hvert fald for en stund – for de mange unge, som har fået hue på de seneste dage.

Fredag og lørdag var det tid at give endegyldigt slip på dem ved translokationerne på Frederikssund Gymnasium og Frederikssund Handelsgymnasium, U/Nord. De 281 studenter fordeler sig med 110 STX, 43 HF, 18 HTX, 23 EUX og 87 HHX. Og selv om det ikke er rekordmange (men tæt på), så er der alligevel lidt en rekord i det, for en del af HF-studenterne er nemlig verdens første HF-x-studenter.

HF-x er en særlig klasse, hvor alle elever har en eller flere diagnoser, men ikke har ladet sig stoppe i at tage en almindelig HF-studentereksamen på to år. En bedrift som såvel de 18 studenter og deres lærere med rette er stolte af.

Feststemte studenter på Frederikssund Gymnasium fredag. Foto: Kenneth Jensen.Feststemte studenter på Frederikssund Gymnasium fredag.

Stemningen var høj blandt HHX-ztudenterne lørdag. Foto: Kenneth Jensen.Også på handelsgymnasiet var stemningen høj lørdag.

Der er nok at forholde sig til - så ta' jer tid

Til en translokation hører også taler. Et tema i dem alle var i år reflektionen over, hvad der venter af valg på den anden side af festerne for ferien, men at der også er tid nok.

Borgmester Tina Tving Stauning, rektor Agnethe Dybro Pedersen og rektor Heidi Post Dam. Foto: Kenneth Jensen.Fra venstre: Borgmester Tina Tving Stauning, rektor på Frederikssund Gymnasium Agnethe Dybro Pedersen og rektor på U/Nord Frederikssund Handelsgymnasium, Heidi Post Dam.

Borgmester Tina Tving Stauning (A) sagde i sin tale blandt andet, at et langt liv har lært hende, at det hverken er fornemme titler eller mange penge, der giver lykke på den lange bane. Det er det gode liv. Det er at høre til, være glad for det man laver. Være den man er og ikke konstant at skulle leve op til andres forventninger og andres drømme på jeres vegne.

 - Mit håb kunne være, at I også brugte denne sommer til at nyde og kigge op fra skærmen. Se og mærke livet, naturen, venskaberne uden så meget skærm imellem jer.

Og så tager borgmesteren det meget roligt, at mange af de unge helt naturligt nu søger en vej uden for kommunegrænsen:

 - Mange af jer skal snart helt ud over kommunegrænsen. Sådan skal det være. Det er godt at se og opleve noget andet end de velkendte og trygge rammer. Nye fællesskaber. Nye vaner. Nye chancer. Jeg håber dog at I alligevel vender tilbage til Frederikssund Kommune en dag. Her er jo så dejligt.

Rektor på Frederikssund Gymnasium, Agnethe Dybro Pedersen sagde det med lidt andre ord:

 - Der er mere end rigeligt at forholde sig til som ung i dag. Jeg kan godt forstå, hvis I føler, at der er meget I skal - og skal nå. Men rolig nu… I har masser af tid. En tredjedel af jer bliver 90 år her i Nordsjælland, hvis ikke I drikker eller snuser for meget… Men jeres refleksioner og bekymringer vidner jo om en modenhed, som både beriger og tynger jer nogle gange. Jeg håber for jer, at tiden på FG har givet en ballast, så I også tør stoppe op og gå lidt imod det som "højhastighedssamfundet" hvirvler op.

 Rektor på Frederikssund Handelsgymnasium, Heidi Post Dam, opfordrede de unge til at bruge det sabbatår, som nu venter mange, på at ta' sig tid til at blive klogere på sig selv:

 - Tá jer tid til også at opleve verden – rejs ud og bliv klogere. De udfordringer, som verden står overfor, kan ikke løses ved blot at tage udgangspunkt i Danmarks behov. Bliv klogere på verden. Jo klogere I bliver, jo tydeligere bliver kompleksiteten også i de globale problemstillinger.

Som de sidste fik HHX-studenterne lidt filosofiske ord med på vejen fra Kon-fut-se:

 - ”Our greatest glory is not in never falling, but in rising every time we fall”. Det er en fejl, ikke at falde. Dog ikke hvis det betyder at falde ned af studentervognen senere i dag, sagde Heidi Post Dam.

Forløsningens øjeblik: Det traditionelle huekast; her pa%u030A Frederikssund Gymnasium. Foto: Kenneth Jensen.Forløsningens øjeblik: Det traditionelle huekast; her på Frederikssund Gymnasium.

En våd start 

Oven på nogle varme timer i de to festsale drog alle studenterne afsted i deres flot pyntede biler; som altid med Torvet i Frederikssund som første stop. Og det var ikke kun på grund af skybrud kort tid efter afgang fredag, at huerne hurtigt blev våde. Mange af de unge måtte også i år en tur i "baljen" på Torvet.

En række studenter slap ikke for at ryge i springvandet på Torvet. Foto: Kenneth Jensen.En række studenter slap ikke for at ryge i springvandet på Torvet. 

Dans om springvandet på Torvet. Foto: Kenneth Jensen.Dans om springvandet på Torvet. 

Så er de på vej ud i livet. Foto: Kenneth Jensen.... Og så var de videre...

Foto: Kenneth Jensen.