Frederikssund Kommunes logo
4. oktober 2023

Elever fik jord under neglene på Science Day

7. z fra Trekløverskolen afd. Marienlyst fik i bogstaveligste forstand jord under neglene, da de onsdag den 4. oktober var på besøg hos anlægsgartnerfirmaet Lidman Haver A/S i Frederikssund. Her blev de introduceret til – og fik lov at prøve - en række af de opgaver firmaet løser til daglig. 

En elev får instruktioner i at betjene en motorbør. Foto: Frederikssund Kommune.En elev får instruktioner i at betjene en motorbør. 

Maskiner, pH-værdi og belægning

Eleverne skulle rundt til forskellige workshops på virksomheden, og opgaverne inkluderede blandt andet at arbejde med chaussésten, måle pH-værdi i forskellige jordtyper, prøve at styre en knækstyret læsser og en motorbør samt at sætte løg af påskeliljer og tulipaner.

Formålet med Science Day er at sætte fokus på de naturvidenskabelige og teknologiske fag for at inspirere eleverne og vise dem, hvordan en fremtid inden for naturvidenskab og teknologi kan se ud. I alt deltager fire 7. klasser fra Trekløverskolen afd. Marienlyst og en 7. klasse fra Jægerspris Skole i denne Science Day med besøg på en række virksomheder i Frederikssund Kommune.

Eleverne undervises i pH-værdier i forskellige jordtyper. Foto: Frederikssund Kommune.Eleverne undervises i pH-værdier i forskellige jordtyper. 

Der testes for pH-værdi i forskellige typer jord. Foto: Frederikssund Kommune.Der testes for pH-værdi i forskellige typer jord. 

Kan afhjælpe mangel på arbejdskraft

For virksomheden Lidman Haver A/S handler dagen meget om at skabe interesse for faget og dermed at gøde grunden for fremtidens arbejdskraft.

- Vi skaber fokus på faget, virksomheden og erhvervsuddannelserne og giver de unge en viden om at dette er en mulighed. I vores branche er det svært at skaffe arbejdskraft, og derfor tager vi også imod praktikanter fra folkeskolen, fortæller Denisa Lidman-Skotte fra Lidman Haver A/S.

Hun understreger, at især de elever, der ikke trives så godt i skolen har godt af, at komme ud og prøve kræfter med et praktisk fag:

- Det har rigtig stor betydning, at de opdager, at der kan være en anden vej til voksenlivet end den traditionelle med studentereksamen. Her kan man nørde et fag på en anden måde end den teoretiske, fastslår hun.

Der øves i at flække chaussésten. Foto: Frederikssund Kommune.Der øves i at flække chaussésten. 

Inspiration til valg af uddannelse og job

Science Day er skabt af Naturvidenskabernes hus i samarbejde med en række virksomheder, kommuner og uddannelsesinstitutioner. Science Day er for elever på mellemtrinnet, i udskolingen og i gymnasiet, hvor de kan besøge virksomheder, organisationer og uddannelsesinstitutioner og deltage aktivt i virkelighedsnære workshops og få inspiration til deres fremtidige valg af uddannelse og job.

I Frederikssund Kommune deltager virksomhederne Amphenol Procom, El-dam, Husmer, Mangor & Nagel, Mountaintop samt Lidman Haver A/S.

En elev prøver at køre en knækstyret læsser. Foto: Frederikssund Kommune.En elev prøver at køre en knækstyret læsser.

Foto: Frederikssund Kommune.