Frederikssund Kommunes logo
19. juni 2023

Selsø Slot fejrer 50 års jubilæum som museum

1. juli inviterer Selsø Slot til åbent hus med gratis entré og en masse sjove, informative og kreative aktiviteter for både store og små.

På denne forhåbentlig smukke julidag har vi planlagt aktiviteter både inde og ude, oppe og nede, fordi vi vil vise huset frem fra dets bedste side og give alle vores gæster en særlig oplevelse. Selsø Slot markerer et skarpt hjørne, men også en lidt anderledes profil end hidtil, hvor kulturarv og natur går hånd i hånd med nørdede nichehistorier og mere folkelige fællesskaber.

Sagt på en anden måde. Livet på slottet skal leves og nydes og vi håber, I vil være med.

En hyldest til Grete og Bernard Linder

Herregårdsmuseet Selsø Slot åbnede officielt i 1973. Forud herfor havde journalistparret Grete og Bernard Linder stået i spidsen for et kæmpe arbejde. Med en respekt og gejst for stedet lykkedes det parret at skabe et hold af frivillige, der under kyndig vejledning fra Nationalmuseet, genfandt de barokke rammer for den gamle herregård.

Linderparret formåede at samle folk omkring sig og det er ikke sjældent, at man møder folk i lokalområdet og journalistkredse, som har mødt og oplevet parret i 70’erne, da arbejdet var på sit højeste. På jubilæumsdagen vil vi dedikere et rum til minder om Linder og vi opfordrer alle, der har historier og minder, mødes her deler disse.

At de unikke rammer, tapeter, spejle, malerier mv. fremstår som de gør i dag er nærmest et mirakel. Og her 50 år efter er det stadig den frivillige ånd, respekt og veneration for stedet, der sikrer dets fortsatte virke. Det fejrer vi også den 1. juli.

Hvad kan du opleve?

Et åbent hus arrangement giver mulighed for at komme forbi og hilse på uden at betale entré. Men vi vil meget gerne have at vores gæster bliver hele dagen. Derfor er der sørget for kreative workshops i både eventyrets verden samt træskæring og blomsterbinding. Der er også etableret samtalesalon med bestyrelsen, foreninger og samarbejdspartnere omkring Selsø, samt et samtale rum om Linderparrets tid på stedet. Derudover er der korte omvisninger, et oplæg fra Leif Hansen arkitekter og amatørarkæolog Rolf Kalmar, der var meget aktiv omkring Selsø i 70’erne og 80’er.
Rigsspillemand Poul Bjerager giver sammen med nogle musikere fra KontradansOrkestret smagsprøver dagen igennem, og kl. 15 samles vi alle til fællessang og dans.

Tider og præcise placeringer for de forskellige programpunkter opdateres løbende på Selsøs hjemmeside.

Selsø Slot en livlig sommerdag. Foto: Selsø Slot.