Frederikssund Kommunes logo
21. juni 2023

Sankthans - måske med bål

Det er som om at traditionen med sankthansbål år efter år skal være udfordret - om ikke af en pandemi, så af vejrforholdene.

Således også i år, hvor vi er ramt af en historisk tørke, som tangerer både 2018 og 2020. I år fastholder Frederiksborg Brand og Redning dog, at traditionen med at afbrænde sankthansbål kan holdes i hævd, forudsat at man tager en række forholdsregler:

  • Lav kun bål i en passende størrelse.
  • Brænd ikke haveaffald eller andet materiale, der kan resultere i flyvende gløder.
  • Hav altid rigeligt med vand i nærheden.

Det er arrangørens ansvar at sikre at afbrændingen af sankthansbålet foregår sikkert og forsvarligt. Og herunder også at sikre, at bålet er forsvarligt slukket inden det forlades. 

Bål på Kalvøen i Frederikssund

Med det in mente, så gennemføres arrangementet på Kalvøen i Frederikssund i en udgave med et noget mindre bål end tidligere år, og der er også taget en række forholdsregler omkring tænding og efterslukning af bålet.

Men bål bliver der - og det bliver med tale ved borgmester Tina Tving Stauning (A) cirka kl. 22.20, når vikingerne har tændt bålet efter en forhåbentlig veloverstået premiere på årets vikingespil, Lodbrogs Sønner samme aften kl. 20.00.

Arkivfoto af lurblæsere ved sankthansbålet på Kalvøen. Foto: Kenneth Jensen, Frederikssund Kommune.Arkivfoto af lurblæsere ved sankthansbålet på Kalvøen. 

Bål i resten af kommunen

Ud over bålet på Kalvøen er der planer om sankthansarrangementer flere steder. Vi har kendskab til de følgende tre med offentlig adgang. De er alle i Hornsherred.

Jægerspris

Frederikssund Museum Færgegården inviterer til sankthans i museumshaven, og gør på forhånd opmærksom på, at de planlægger at tænde et mindre bål sædvanligt, og i tilfælde af kraftig vind eller afbrændingsforbud tændes bålet ikke - men resten af arrangementet gennemføres.

Arrangementet kræver køb af billet, der er gratis for alle under 17 år og koster 50 kr. for voksne. Her sætter museet fokus på traditionens oprindelse og kulturhistorie. Der vil være hygge med båltale og midsommervise som vi kender det, men ligesom sidste år, vil man ikke kunne finde en heks på toppen af på bålet. Musset følger nemlig den gamle tradition, hvor man symbolsk skilte sig af med det man mere end noget andet ville af med. Sidste år brændte man derfor krigen i Ukraine af på bålet. 

Der er som altid lagt op til en hyggelig aften på picnictæppet med medbragt madpakke, bål og midsommervise, men som noget nyt skruer museet i år op for de kulturhistoriske fortællinger og aktiviteter. 

Arrangementet starter kl. 17, der er båltale kl. 20.45 og bålet tændes kl. 21 - altså hvis det er forsvarligt.

Skibby

I Skibby starter arrangementet hos Spejdergruppen Ræven Skibby Trop og Flok også kl. 17. 

Her er fri adgang ved spejderhytten i Nordmandsmosen på Damgårdsvej 15. Man kan medbringe sin egen grillmad, og tilberede den på opstillede grille, for derefter at nyde den ved de opsatte borde og bænke. Der blive solgt drikkevare samt kaffe, kage og popcorn, der er amerikansk lotteri og aktiviteter som fiskedam og det muntre køkken. 

Båltalen holdes af Niels Nielsen, der ud over at være tidligere viceskoleinspektør på Marbækskolen, også på mange måder har været aktiv i foreningslivet i byen i bestyrelser i Ræven, Danmarks Naturfredningsforening, Historisk Forening med flere.

Arrangementet her slutter kl. 20.30.

Kulhuse

Bålet i Kulhuse Havn, på den nordligste spids af Hornsherred, plejer at være et tilløbsstykke, og gennemføres også i år. Det er planen at bålet tændes kl. 21.00, og inden da er der underholdning ved børn og unge fra Baunehøj Efterskole fra kl. 20.15.

Arkivfoto af sankthansbål i Kulhuse i 2019. Foto Kenneth Jensen, Frederikssund Kommune.Arkivfoto af sankthansbål i Kulhuse i 2019.

Foto: Kenneth Jensen,
Frederikssund Kommune