Frederikssund Kommunes logo
22. december 2023

Oprydning efter stormen

Watertuben ved Kignæshallen. Foto: Frederikssund Kommune, Kenneth Jensen.Watertuben ved Kignæshallen. 

Vandet er stille og roligt ved at trække sig tilbage. Således er vandstanden i Isefjord faldet siden omkring kl. 11 fredag formiddag og i Roskilde Fjord er vandet nord for broen på vej retur og ved Frederikssund ventes det at falde fra ca. ved 19-tiden. Ligeledes er vinden aftaget noget i styrke, om end der stadig er hård vind i middelvinden og hård kuling i vindstødene ved 17-tiden fredag.

- Som borgmester vil jeg gerne sige en kæmpestor tak til beredskaberne for deres meget store indsats under stormen. Stormvejr og højvande skaber stor bekymring hos mange, og vi har desværre også denne gang set oversvømmelser flere steder. Selv om vi er sluppet lidt billigere, end vi havde frygtet, kan jeg ikke undgå at blive berørt over borgere, som igen har set deres ejendom oversvømmet. Men det har været utroligt godt at se de fællesskaber, der har været om at løfte opgaven – det er gjort til UG. Og mange steder lykkedes det heldigvis at holde vandet ude. Nu er mit ønske, at alle - trods de seneste dages bekymring og besvær - må få en fredelig og god jul, siger borgmester Tina Tving Stauning (A).

Borgmester Tina Tving Stauning ved watertubes på Kronprins Frederiks Bro. Foto: Frederikssund Kommune, Kenneth Jensen.Borgmester Tina Tving Stauning ved watertubes på Kronprins Frederiks Bro. 

Oprydning

Med bedringen i vejret kan vi så småt kigge frem mod oprydningen efter stormen, som vil blive påvirket af de kommende helligdage.

- Frederiksborg Brand & Redning har været i indsat i fire områder af Frederikssund Kommune, hvor der tilsammen er udlagt syv watertubes. Arbejdet er tungt og tidskrævende og har involveret over 100 brandfolk. Med hjælp fra kollegaer fra Hovedstadens Beredskab, Beredskab Øst, Gribskov Beredskab og Beredskabsstyrelsen er det lykkedes os sammen med vagtfrit personale og vores supplerende frivillige beredskab at have alt på plads, inden stormen Pia ramte os. Fordi vores brandfolk allerede har haft indsats i flere dage, vil fjernelsen af alle watertubes ikke blive færdig før jul. Vi ved, at det vil være til gene for borgerne, men håber på deres forståelse, siger Toke Elling, der er vicedirektør i Frederiksborg Brand og Redning.

Højvande ved Færgevej. Foto: Frederikssund Kommune, Kenneth Jensen.Højvande ved Færgevej. 

Genåbning af veje

Lørdag den 23. december vil beredskabet arbejde med at fjerne watertubes på Kronprins Frederiks Bro/Færgevej. Det forventes – med forbehold – at broen kan åbne sidst på eftermiddagen. Ligeledes vil beredskabet arbejde for at få fjernet det midlertidige dige på Nordre Pakhusvej.

Arbejdet med at fjerne de øvrige watertubes vil først begynde den 25. december. Toke Elling venter desuden, at oprydning af watertubes vil tage en del længere tid end selve udlægningen.

Dermed må beboerne i Hyllingeriis, på Sydkajen og på Strandvej væbne sig med nogen tålmodighed før vejene igen er normalt farbare.

De steder, hvor watertubes blokerer vejadgangen, er der enten opsat gangbro til fodgængere, eller der er adgang via mindre veje og stier. Derfor bør alle kunne komme til deres bolig til jul dog uden nødvendigvis at kunne køre bilen direkte ind i egen indkørsel.

Højvande ved Skyllebakke Havn i Frederikssund. Foto: Frederikssund Kommune, Kenneth Jensen.Højvande ved Skyllebakke Havn i Frederikssund. 

Højvande ved Selsø Møllekrog. Foto: Frederikssund Kommune, Kenneth Jensen.Højvande ved Selsø Møllekrog.

Foto: Kenneth Jensen,
Frederikssund Kommune.