Frederikssund Kommunes logo
21. december 2023

Forberedelserne er gjort – nu venter vi på vind og vand

Tirsdag morgen den 19. december trådte Frederikssund Kommunes krisestab sammen første gang for at planlægge håndteringen af den storm og højvande, der rammer Danmark i løbet af torsdag og fredag. Krisestaben består af en række centrale personer i Frederikssund Kommune samt repræsentanter for Frederiksborg Brand og Redning og Novafos.

Sikring af værdier

Siden da har beredskabet arbejdet intenst på at træffe alle nødvendige forholdsregler for at sikre boliger mod vandet, hvor det er muligt.

- Vi har jo desværre oplevet det hele før. Men hver gang giver det anledning til stor bekymring hos mange og ikke mindst et kæmpe arbejde, som skal udføres af folk fra beredskaberne og kommunen. Som borgmester i Frederikssund Kommune er jeg rigtig glad for, at vi har et tæt samarbejde og koordinering af indsatsen gennem vores kriseberedskab. Vi har nu gjort alt, hvad der er muligt for at forberede os og kan nu kun vente og håbe på det bedste, siger borgmester Tina Tving Stauning (A).

Hun tilføjer, at beredskabet naturligvis følger situationen nøje og at både brandvæsen, politi, Novafos og kommunen er klar til at håndtere situationen med de ressourcer, der er til rådighed.

Watertube på Strandvej. Foto: Frederikssund Kommune, Kenneth Jensen.Watertubes på Strandvej. 

Watertubes og sandsække

Beredskabet har udlagt watertubes i Hyllingeriis og flere steder i Frederikssund by. Arbejdet begyndte onsdag og er afsluttet torsdag med fyldning af watertubes. Allerede tirsdag aften fordelte Vej og Park 20.000 sandsække ud til seks depoter forskellige steder i kommunen. Frederikssund Kommune har også sendt informationsmedarbejdere ud i de berørte områder for at sikre, at alle er orienteret om situationen og oplyse om mulighederne for hjælp. Al arbejdet følger den indsatsplan for forhøjet vandstand, som er vedtaget i Byrådet i 2015 og senest revideret i 2020.

Watertubes på Færgevej. Foto: Frederikssund Kommune, Kenneth Jensen.Watertubes på Færgevej. 

Watertubes på havnen i Frederikssund med Føtex i baggrunden. Foto: Frederikssund Kommune, Kenneth Jensen.Watertubes på havnen i Frederikssund med Føtex i baggrunden. 

Enkelte ældre evakueret

Således brugte også kommunens døgnpleje hele onsdagen på at ringe rundt til døgnplejens borgere, som bor i et udsat område for at tilbyde mulighed for evakuering til et omsorgscenter. Kun ganske få valgte at tage imod tilbuddet, da flere valgte at blive i deres hjem, mens andre fik hjælp af familie eller venner. Frederikssund Kommunes telefoner er ekstraordinært åbne torsdag og fredag.

Er der akut fare, så brug de almindelige akutnumre 114 eller 112.

- Jeg håber og opfordrer til, at borgerne vil hjælpe hinanden bedst muligt igennem stormen Pia. Fra kommunens og beredskabernes side har vi gjort – og gør fortsat – hvad der er muligt, med de midler vi har til rådighed. Jeg vil endvidere presse på, hvor jeg kan for at få sat mere skub i arbejdet med en større permanent løsning, fastslår borgmester Tina Tving Stauning.

Stort opbud af beredskabskøretøjer og mandskab på Kronprins Frederiks Bro. Foto: Frederikssund Kommune, Kenneth Jensen.Stort opbud af beredskabskøretøjer og mandskab på Kronprins Frederiks Bro. 

Der sikres med big bags. Foto: Frederikssund Kommune, Kenneth Jensen.Der bygges dige med big bags. 

Watertubes i Hyllingeriis. Foto: Frederikssund Kommune, Kenneth Jensen.Watertubes i Hyllingeriis. 

Foto: Kenneth Jensen,
Frederikssund Kommune.