Frederikssund Kommunes logo
19. december 2023

Forhøjet vandstand udløser også forhøjet beredskab

Som vi skrev mandag, har DMI udsendt forvarsel om forhøjet vandstand i Roskilde Fjord og Isefjord. Prognosen er siden opjusteret, og derfor har kommunens krisestab besluttet at iværksætte forhøjet beredskab; det som også kaldes rødt beredskab. 

Vandstand tæt på to meter

Prognosen fra DMI lyder tirsdag formiddag på at vandet når op på følgende vanstande fredag den 22. december 2023:

  • I Roskilde Fjord nord for Kronprins Frederiks Bro: 197 centimeter cirka klokken 17.00.
  • I Roskilde Fjord syd for Kronprins Frederiks Bro: 181 centimeter cirka klokken 19.00.
  • I Isefjord: 185 centimeter cirka klokken 16.00

Med vandstand på det niveau er der risiko for oversvømmelser flere steder langs begge fjorde. Derfor iværksættes det forhøjede beredskab.

Vandet stod højt i Skyllebakke Havn i januar 2022. Foto: Kenneth Jensen, Frederikssund Kommune.Arkivfoto fra Skyllebakke Havn under stormen Malik den 30. januar 2022.

Det gør vi

I det følgende er oplistet de indsatser som Krisestaben tirsdag har besluttet at iværksætte, idet det bemærkes, at vi hele tiden følger situationen, og altså er forberedt på at iværksætte yderligere indsatser hvis det undervejs viser sig nødvendigt.

Watertubes

Frederiksborg Brand og Redning påbegynder allerede onsdag den 20. december over frokost at udlægge Watertubes de steder de kan:

  1. Ved Kignæshallen (på Smedeengen) i Jægerspris
  2. Ved J. F. Willumsensvej, Strandvej og Færgevej i Frederikssund.
  3. I midtbyen af Frederikssund ved havnen.
  4. I Hyllingeriis i Hornsherred.

Udlægningen af watertubes i Frederikssund vil betyde, at Færgevej i en periode vil være spærret i retning fra J.F. Willumsensvej og ind mod Frederikssund by, for at give beredskabet plads til at arbejde. Udkørsel med bil vil for beboere på Lille Færgevej og husene på Færgevej mellem Lille Færgevej og J.F. Willumsensvej ikke være muligt før Watertuben igen er fjernet. Heller ikke adgang til Strandvej og sideveje vil være muligt, hvorfor beboerne skal fjerne deres biler, inden udlægningen påbegyndes.

Adgang mellem Strandvej og Thorfinsvej og forbindelsen mellem Pilehaven og Klintevej åbnes inden der lægges watertubes ud. 

Vi udsender separat nyhed med nærmere info når arbejdet med at udlægge watertubes påbegyndes, og berørte husstande varsles også direkte via SMS. 

På kortene er illustreret med rødt, hvor watertubes placeres.

I Frederikssund udlægges der watertubes langs nordkajen og langs Stenværksvej bag sydkajen.I Frederikssund udlægges der watertubes langs nordkajen og langs Stenværksvej bag sydkajen.

Placering af watertubes langs J.F. Willumsensvej, Færgevej og Strandvej i Frederikssund.Placering af watertubes langs J.F. Willumsensvej, Færgevej og Strandvej i Frederikssund.

Watertube på Smedeengen rundt om Kignæshallen.Watertube på Smedeengen rundt om Kignæshallen.

Watertubes i Hylllingeriis.

Watertubes i Hyllingeriis.Watertubes i Hylllingeriis.

Evakuering af borgere

Krisestaben har besluttet, at borgere som modtager hjælp i eget hjem, evakueres i løbet af torsdag. Det skyldes ikke kun risikoen for oversvømmelse, men også at en kommunens hjemmepleje ikke kan komme ind til boliger, som vil ligge bag watertubes.

Borgere i Hyllingeriis skal forlade deres boliger senest fredag morgen. Selv om området søges sikret med watertubes, vil beredskabet ikke hurtigt nok kunne tilbyde hjælp og støtte til alle borgerne, hvis området alligevel bliver oversvømmet. Det vil heller ikke være muligt at komme ud af området, hvis vejene bliver oversvømmet.

Borgere i andre berørte områder i Kulhuse, Over Dråby Strand, Dalby Huse, på Smedeengen i Jægerspris, Tørslev Hage, Skuldelev Strand samt Skyllebakke Havn og de vestlige sideveje til Færgevej i Frederikssund bør forlade deres bolig senest fredag formiddag.

Depoter for sandsække

Med den varslede vandstand vil der være en række områder i kommunen, hvor eneste værnemiddel er sandsække.

Det drejer sig blandt andet om Skyllebakke Havn, Færgevej og sidevejene Borgervænget og Harevej i Frederikssund. I Hornsherred er der risiko for oversvømmelse af udsatte ejendomme på Hyllingeriis, Tørslev Hage, Skuldelev Strand i Kulhuse, i Dalby Huse og på Over Draaby Strand.

Kommunen har 20.000 sandsække klar til brug, og de vil hurtigst muligt blive kørt ud til de depoter som oprettes følgende steder:

  • Kulhuse: For enden af Barakvejen ved bus-vendepladsen.
  • Tørslev Hage: Hjørnet af Granbrinken/Gammel Færgegårdsvej
  • Færgevej, Fasanvej, Harevej og Egernvej i Frederikssund: Hjørnet af Fasanvej og Slåen Bakke Alle
  • Dalby Huse: Dalby Strandvej ved p-pladsen for enden af vejen.
  • Over Dråby Strand: Lille Strandvej ved p-pladsen
  • Skyllebakke Havn: På p-pladsen ved indkørslen
  • I Hyllingeriis: Ved nr. 127-129

Vi udsender særskilt nyhed når depoterne er etableret og sandsække kan afhentes.

Ådalen tømmes og åen lukkes

Der iværksættes tømning af Sillebro Ådal og Sillebro Å, hvorefter Sillebro Å spærres.

Informatører

Når kommunen aktiverer højt beredskab betyder det også, at vi sender informationsmedarbejdere ud i de berørte områder. Vi forventer derfor, at der vil være medarbejdere til stede, som kan hjælpe med svar på spørgsmål fra borgerne, og om nødvendigt kontakte Krisestaben.

Vi forventer at have medarbejdere til stede i Hyllingeriis, Over Draaby Strand, Dalby Huse og Kulhuse i perioder torsdag og fredag. 

Kronprins Frederiks Bro

Med den forventede vandstand på op til 197 cm over dagligt vande nord for broen, forventes Kronprins Frederiks Bro ikke at være farbar for bilister i en periode. 

Broen vil derfor blive helt lukket for trafik fra beredskabet påbegynder udlægning af watertubes og frem til vandstanden igen er faldet og oprydning er afsluttet. I denne periode henvises trafikken i stedet til Kronprinsesse Marys Bro.

Vil vil løbende i separate nyheder informere på status vedrørende broen og præcise klokkeslæt for dens spærring og genåbning.

Vand på terræn

Med de ventede vandmængder må der forventes vand på terræn mange steder, og også oversvømmelser af vejarealer. Der kan også forekomme opstigning af kloakvand, som kan indeholde colibakterier. Vær derfor opmærksom på, at hverken kæledyr eller mennesker drikker af vandet.

Drikkevand og spildevand

Drikkevandsforsyningen ventes ikke berørt, men i udsatte områder kan det blive nødvendigt for Novafos at slukke for pumperne til spildevandet. Novafos informere berørte ejendomme direkte via SMS og via deres hjemmeside.

Følg informationerne løbende

Berørte borgere informeres også løbende via SMS, og alle opfordres til at følge med på www.frederikssund.dk/kriseinformation og kommunens facebookside.

Se også vores uvejrstema med info og gode råd i situationer som denne.

Foto: Kenneth Jensen,
Frederikssund Kommune