Frederikssund Kommunes logo

Kommissorium for Frederikssund bymidte - liv og handel

Byrådet fastlagt følgende rammer for § 17 stk. 4-udvalgets arbejde fra juni 2023 til maj 2024. 

Formål og afgrænsning

Udvalgets formål er at understøtte livet i Frederikssund midtby. Udvalget skal arbejde med, hvordan fysiske tiltag i købstaden kan bidrage til bylivet. Tiltagene skal endvidere bidrage til udviklingen af den øvrige del af kommunen.

Det geografiske fokus for arbejdet er midtbyen, særligt området omkring og mellem Jernbanegade, Østergade, Havnegade, Havnen og stationsområdet, med Bløden beliggende i midten.

Konkret er målet, at udvalgets arbejde skal resultere i et handlingskatalog med konkrete tiltag i bymidten, der kan skabe rum for liv, samt minimum én realiseret prøvehandling i byen.

Opgaver der skal løses

  • Udarbejdelse af samlet overblik over tidligere og nuværende udviklingsprojekter i Frederikssund midtby, både kommunale og private, som afsæt for et helhedsblik på byen.
  • Idegenerering på fremtidens by.
  • Formulering af fælles retning for byens udvikling.
  • Udarbejdelse af forslag til prøvehandlinger i byen, herunder fysiske afprøvninger i byens rum.

Mødeform og metoder

Udvalgets møder afholdes så vidt muligt ude i byens rum eller hos byaktører. Det vil ikke være rådhuset, der danner ramme for størstedelen af udvalgets arbejde. Udvalget består af en mindre gruppe, der inviterer forskellige byaktører ind til sparring.

Der afholdes i alt minimum fem udvalgsmøder:

  1. Konstituerende møde med afsæt og rammesætning – Frederikssund Rådhus.
  2. Fælles byvandring og efterfølgende innovationsproces med idégenerering og problemformulering. Afholdes i byen rum, hos MakerVærket eller lign.
  3. Studietur til andre byer for inspiration og fælles referenceramme, med udgangspunkter i identificerede problematikker i Frederikssund.
    • Forslag til prøvehandlinger udarbejdes af administrationen – igangsættes løbende.
  4. Prioritering af prøvehandlinger til handlingskatalog.
    • Større og mindre fysiske aftryk afprøves i byen under forløbet parallelt med, at der udarbejdes handlingskatalog. Prøvehandlinger markeres med indvielser og fokus på dialog med en større kreds af borgere. Ligeledes kan der afholdes temabyvandringer/møder, hvor udvalget kommer i dialog med en større gruppe byaktører.
  5. Præsentation og afrapportering til Plan og teknik fx kombineret med byvandring.

Reference

Udvalget refererer til Plan og Teknik.