Frederikssund Kommunes logo
11. december 2020

Kunstformidler vinder årets kulturpris

Morten Ledet er modtageren af Kulturprisen 2020. Han får prisen for sit store arbejde med at registrere og formidle kunst og kultur i Frederikssund kommune. Med titlen følger et diplom, en check på 15.000 kroner samt en plakette i brostenene ved Langes Magasin.

Plaketten i pladsen foran Langes Magasin afsløres af Jesper Wittenburg og Morten Ledet selv. Foto: Kenneth Jensen, Frederikssund Kommune..Plaketten i pladsen foran Langes Magasin afsløres af Jesper Wittenburg (th.) og Morten Ledet selv. Til venstre i billedet ses Morten Ledets kone, Susette Westergaard, med blomster og check.

Morten Ledets plakette i fortorvet. Foto: Kenneth Jensen, Frederikssund Kommune.Morten Ledets plakette i fortovet ved Langes Magasin.

Det er Kulturrådet, der har indstillet Morten Ledet til kulturprisen. De begrunder blandt andet indstillingen med, at ”Morten Ledet igennem en lang årrække - på sin egen diskrete måde – har ydet en kæmpe indsats for kulturen og kunsten i Frederikssund Kommune; navnlig når det kommer til formidling af kunst og kultur. Som sådan er han måske ikke den traditionelle kulturperson der sætter sig selv eller sin forening i scene. I stedet træder han til, og arbejder utrætteligt på tværs for hele kulturområdet.”

- Vi var i Fritids- og Kulturudvalget meget enige i, hvad Kulturrådet skriver i deres indstilling. Morten Ledet har ydet en bemærkelsesværdig indsats, og det ganske frivilligt. Det er ikke mange, der vil bruge så mange ulønnede timer på at samle viden og information sammen og skabe en oversigt over kunst og kultur i en kommune. Derfor var det i 2020 lidt nemmere at vælge, for Morten Ledet fortjener om nogen at vinde Kulturprisen, siger Jesper Wittenburg (A), formand for Fritids- og Kulturudvalget.

Udvalgsformand Jesper Wittenburg (A) holder tale for Morten Ledet. Foto: Kenneth Jensen, Frederikssund Kommune.Udvalgsformand Jesper Wittenburg (th.) holder tale for Morten Ledet.

Vinderen blev afsløret ved et lille arrangement fredag den 11. december 2020. Kun Morten Ledet, hans kone, Fritids- og Kulturudvalget samt borgmesteren og enkelte administrative medarbejdere var samlet for at afsløre vinderen og plaketten, som ligger i brostenene ved Langes Magasin. Oprindeligt var vinderen inviteret på en frokost med udvalget efterfølgende, men Coronarestriktioner kom desværre i vejen for dette.

Morten Ledet blev meget glad, da han fandt ud af, at han havde vundet - selv om han havde det på fornemmelsen:

- Med forsamlingsforbuddet var det jo begrænset, hvor mange der kunne være inviteret, så jeg var lidt forberedt på det, selv om jeg ikke var sikker, sagde Morten Ledet.

Han uddybede også lidt om hans store arbejde:

 - Formålet med Kunstindekset er at samle og tilgængeliggøre oplysninger om den lokale kunst. Det vigtigste for mig er, at Kunstindekset findes - og netop de lokale malere har fået min bevågenhed. Andre har skagensmalerne, fynbomalerne eller odsherredmalerne, vi har Fjordmalerne, og dem skal vi slet ikke kimse ad. Det var gode malere, der søgte lyset ved fjordene, plus billedhuggere og kunsthåndværkere.

Hvis man er blevet nysgerrig på at se Kunstindekset, så findes det på Kulturrådet i Frederikssunds hjemmeside.

Morten Ledet med diplom og plakette. Foto: Kenneth Jensen, Frederikssund Kommune.Morten Ledet med diplom og plakette.

Foto: Kenneth Jensen,
Frederikssund Kommune