Frederikssund Kommunes logo
1. april 2020

Rent vand til møgungerne

Du har formentlig allerede set TV-reklamen fra Novafos, hvor den gnavne haveejer Torben – spillet af Søren Sætter-Lassen – bruger et sprøjtemiddel i sin have. Hans formål er dels at bekæmpe ukrudtet, og dels at forurene grundvandet, så naboens irriterende møgunger en dag kan drikke et glas vand ”- med alt godt fra kemilokalet”. 

Vigtigt budskab

Der er næppe mange haveejere, der tænker som Torben, men det overordnede budskab er ikke desto mindre vigtigt. Mange tror fejlagtigt, at det kun er landbrug og gartnerier, der anvender sprøjtemidler. Men en del af disse midler bliver faktisk brugt i private haver, hvor det kunne undværes.

Sprøjtemidlerne kan dels forurene grundvandet, og dels reducerer sprøjtemidlerne biodiversiteten og påvirker insektlivet. Derfor er der al mulig grund til at undgå at bruge sprøjtemidler i private haver.

Giftfri Haver

Frederikssund Kommune er med i initiativet Giftfri Haver, der er startet af Danmarks Naturfredningsforening og foreningen Praktisk Økologi. I Frederikssund Kommune bruges der ingen sprøjtemidler på offentlige arealer og grønne områder. Frederikssund Kommune har derfor tilmeldt sine 560 hektarer grønne arealer til ordningen.

Hvis du holder din have uden brug af kemiske sprøjtemidler, kan du tilmelde din have til ordningen på www.giftfri-have.dk.

To børn foran en parcelhushave. I billedet ses en dunk sprøjtgift og teksten rent vand til møgungerne - drop sprøjtegiften i haven. Grafik: Novafos.