Gå til sidens indhold
Print
Frederikssund Kommunes logo
3. september 2019

Tal med din teenager om rygning – det virker

De fleste voksne rygere begyndte at ryge, da de var under 18 år. Desværre er der stadig mange unge under 18 år, der begynder at ryge.

Der er brug for, at flere unge overvejer en ekstra gang, inden de tager et sug af cigaretten. Forældrene spiller en vigtig rolle i begrænsningen af rygningen blandt de unge - mere end de umiddelbart tror.

De unge lytter

Antallet af unge, der begynder at ryge, er for højt. Sundhedsstyrelsen har derfor udformet en landsdækkende kampagne, der frem til 2020 skal forsøge at få flere unge til at sige nej til cigaretterne. Kampagnen hedder But Why, og den stiller spørgsmålet ”hvorfor egentlig ryge?” – et spørgsmål, forældrene måske burde stille deres teenagere.

Mange forældre føler ikke, at deres teenagere lytter til dem, men som forældre kan man gøre en forskel i begrænsningen af rygningen blandt de unge. Teenageren bliver påvirket af forældrenes holdninger og handlinger, også når det gælder rygning og selvom, de unge himler med øjnene.

På websitet www.butwhysmoke.dk kan forældre hente gode råd til, hvordan de kan tale med deres teenagere om rygning. Websitet består blandt andet af ekspertvideoer, der giver forældre gode råd til, hvordan de kan tale med deres teenagere om rygning. Og det er relevant for alle - også for dem, der ikke forventer, at deres teenager vil begynde at ryge.

Røgfri skoletid på Campus Frederikssund

Mange unge begynder at ryge, mens de går på en ungdomsuddannelse. Derfor er det et godt tidspunkt at tage snakken med sin teenager, når den unge starter på en ungdomsuddannelse.

Ved årsskiftet indfører Campus Frederikssund røgfri skoletid for både lærere og elever, og allerede ved skolestart begynder de indledende øvelser frem mod et totalt rygeforbud i skoletiden. Rektor Heidi Post Dam fortæller, at Campus Frederikssund har besluttet røgfri skoletid, fordi Campus ikke ønsker, at eleverne skal lære at ryge i skoletiden.

Fakta om kampagnen

Kampagnen But Why udstiller de ’gode grunde’, som får teenagere til at ryge, for eksempel at man føler sig cool eller mere voksen. But Why stiller spørgsmålet ”hvorfor egentlig ryge?”. Kampagnen har været i gang siden 2017, hvor den via sociale medier og influencers henvendte sig til de unge.

Frederikssund Kommune understøtter But Why kampagnen som et led i kommunens forebyggende tobaksindsats.

- Vi ved, at antallet af nye rygere er stigende blandt de unge. Det er derfor vigtigt, at vi bliver ved at med at arbejde med det her område, og derfor har vi også i 2019 et særligt fokus på tobaksforebyggelse blandt unge. Jeg er glad for, at Campus Frederikssund har taget en beslutning om røgfri skoletid. Det er med til at sikre, at færre unge begynder at ryge, fortæller formand for Social- og Sundhedsudvalget Susanne Bettina Jørgensen.

Kontakt

For oplysninger om den landsdækkende kampagne: Anne Rygaard, kampagneleder i Sundhedsstyrelsen, telefon 72 22 77 47, arb@sst.dk.