Gå til sidens indhold
Print
Frederikssund Kommunes logo
23. juni 2019

Heksene fløj over fjordlandet

Det var som om vejrguderne gerne ville råde bod på navnlig sidste års fuser med tørke og aflyste bål. Heksene kom i hvert fald godt afsted på en smuk og vindstille aften.

Der var, som vi forudså i vores foromtale af årets sankthansbål i kommunen, da heller ikke kun trængsel blandt heksene for at komme afsted til Bloksbjerg. Også publikum var mødt usædvanlig talstærkt op de to steder hvor kommunens udsendte havde udset sig at skulle se bål og hekse; nemlig i Kulhuse på havnen, og på Kalvøen i Frederikssund, hvor borgmester John Schmidt Andersen (V) ikke blev snydt for at holde den forberedte tale i år.

Himmel, solnedgang og bål går næsten i et på Kalvøen. Foto: Kenneth Jensen.Himmel, solnedgang og bål går næsten i et på Kalvøen.

Sankthans og hekse hænger sammen…

… men sådan har det ikke altid været, hvilken Ove Nielsen fra Kulhuse Netværk også kunne berette i sin båltale i Kulhuse. Faktisk kom heksene først på bålet i 1920’erne - iflg. kristendom.dk formentlig under indflydelse af tyske håndværkere, som fra dele af Tyskland og Østrig kendte til skikken med at brænde en strådukke på sankthansbålet; en dukke der skulle symbolisere det onde, og som brændes for at få de onde til at forsvinde.

Deraf også teksten i midsommervisen ”Hver by har sin heks og hvert sogn sine trolde, dem vil vi fra livet med glædesblus holde.” Med bålet holder man helse og andet uvæsen borte fra os mennesker.

Hekse eller ej, så har vi fejret sankthans med bål i Danmark i mange hundrede år, og indtil 1770 var sankthansdag, den 24. juni, faktisk helligdag – noget mange sikkert kunne ønske genindført i dag, efter en lang aften i går.

Sankthansbålet i Kulhuse trak mange mennesker til. Foto: Kenneth Jensen.Sankthansbålet i Kulhuse trak mange mennesker til.

Hygge og fællesskab

Sankthansaften anno 2019 handler således om hygge og fællesskab, mere end noget andet. Og hygget igennem blev der i hvert fald rundt omkring i fjordlandet.

Også borgmesteren kom ind på netop dette tema i sin tale til de flere tusinde fremmødte på Kalvøen i Frederikssund:

 - For mig er sankthans lig med hygge og fællesskab. En god anledning til at mødes med hinanden. Det er en af de begivenheder, som vi alle kan være fælles om. På en aften som denne har politiske, kulturelle og andre forskelligheder ingen betydning. Vi er her sammen og er fælles om at nyde bålet, lyset og sommeren, sagde John Schmidt Andersen, der også kom ind på en anden national tradition – og symbol; vores flag, Dannebrog.

Borgmester John Schmidt Andersen holdt traditionen tro båltalen på Kalvøen. Foto: Kenneth Jensen.Borgmester John Schmidt Andersen holdt traditionen tro båltalen på Kalvøen.

 - Når jeg taler om fællesskab, og når vi står her sammen og om lidt skal synge midsommervisen, der hylder vort land, så vil jeg også gerne sende en lille hyldest til vores flag, Dannebrog. I sidste weekend – den 15. juni – var det Dannebrogs fødselsdag. 800 år fyldte vores smukke flag. I hvert fald hvis man skal tro på historien om, at det i 1219 faldt ned fra himlen og ned på slagmarken i Estland, hvor Valdemar Sejr var i krig. Dannebrog blev et vendepunkt i denne krig og betød, at danskerne besejrede esterne. Den historie er nok mere en myte end sandhed, men det er ikke så vigtigt. Det er en historie, der tog form helt tilbage i 1500-tallet, og som har fulgt os alle lige siden.

 - På den måde er fortællingen om Dannebrog med til at styrke vores nationalfølelse og vores fællesskab – ligesom traditioner som hveder på Store Bededag, julemanden der besøger os juleaften og bålet og heksen til sankthans er det. 

Vikingerne gør klar til at tænde bålet på Kalvøen. Foto: Kenneth Jensen.Vikingerne gør klar til at tænde bålet på Kalvøen.

Og så blev faklerne kastes på bålet. Foto: Kenneth Jensen.Og så blev faklerne kastes på bålet.

Foto: Kenneth Jensen,
Frederikssund Kommune.