Gå til sidens indhold
Print
Frederikssund Kommunes logo
14. juni 2019

Frederikssund Kommune sætter fokus på cykelulykker

Når danskerne svinger sig op på cyklen og kører afsted til arbejde eller fritidsaktiviteter, er det både godt for miljøet og den enkeltes sundhed. Men desværre sker der hvert år mange ulykker med cyklister, som enten bliver dræbt eller kommer alvorligt til skade.

Det er særligt i vejkryds, at cyklisterne er i risikozonen for at komme til skade. 2.627 cyklister blev dræbt eller kom alvorligt til skade i Danmark i årene 2013 til 2017, og i to ud af tre tilfælde skete ulykken i et kryds.

Kampagnen kan også ses på cykelstierne. Foto: Frederikssund Kommune, Steven Rønnenkamp Holst.Kampagnen kan ses på plakater ved kryds men også på cykelstierne. Foto: Frederikssund Kommune, Steven Rønnenkamp Holst.

Brug 2 sekunder mere

Derfor kan du i øjeblikket se Rådet for Sikker Trafiks kampagne ”Brug 2 sek. mere” flere steder i gadebilledet i kommunens byer. Kampagnen skal få bilister og cyklister til at orientere sig lidt bedre i kryds, hvor cyklisterne altså er særligt udsatte.

- Det er tit i kryds, hvor bilisters og cyklisters veje krydser hinanden, at ulykkerne sker. Det kan skyldes uopmærksomhed, eller at man simpelthen misforstår hinandens hensigter. Mange af ulykkerne ville sandsynligvis kunne undgås, hvis både cyklister og bilister brugte to sekunder mere på at orientere sig i krydset, siger Liv Knoblauch Kofoed-Jensen, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Gode råd til at undgå krydsulykker

2 ud af 3 alvorlige ulykker med cyklister sker i kryds. De fleste kunne have været undgået, hvis blot bilist og cyklist havde orienteret sig bedre. Se her hvordan:

Til cyklister:

  • Brug 2 sek. mere på at orientere dig grundigt i kryds og ved sideveje.
  • Vær opmærksom på højresvingende biler bagfra og venstresvingende biler forfra.

Gode råd til bilisterne:

  • Brug 2 sek. mere på at orientere dig grundigt i kryds og ved sideveje.
  • Vær opmærksom på cyklister, når du skal svinge til højre eller venstre.
  • Sænk farten.

To medarbejdere fra Vej og Park maler kampagnens budskab på cykelstien på Roskildevej i Frederikssund.. Foto: Frederikssund Kommune, Steven Rønnenkamp Holst.To medarbejdere fra Vej og Park maler kampagnens budskab på cykelstien på Roskildevej i Frederikssund.. Foto: Frederikssund Kommune, Steven Rønnenkamp Holst.