Frederikssund Kommunes logo
26. august 2019

80 år i Jernbanegade 24

Lørdag den 31. august 2019 markerer Frederikssund Bibliotekerne, at hovedbiblioteket i Frederikssund har ligget 80 år i Jernbanegade. Du får derfor mulighed for at komme med på en unik rundvisning bag kulissen i bibliotekets mange finurlige kringelkroge, hvor små spor af fortiden stadig findes.

Desuden kaster vi et blik blik tilbage i tiden med gamle lege, højtlæsning samt glad tidstypisk jazz med kvartetten ”Blå mandag” i bibliotekets gård. Og vi byder naturligvis på kaffe, saft og kagemand som til andre fødselsdage.

I biblioteket og Kultur-Arkivet viser vi en udstilling, hvor arkivar Anne-Marie Jørgensen har dykket ned i arkivets gemmer og har fundet spændende tekster og billeder, som levendegør bibliotekets historie og udviklingen i den efterhånden ældre bygning. I korte træk kan bibliotekets og bygningens historie fortælles således:

I august 1939 flyttede Frederikssund Bibliotek fra Torvet til en lejet lejlighed i Frederiksborg Amts Spare- og Laanekasses nye, store bygning i Jernbanegade 24. Byrådet anså den nye placering for at være midlertidig, mens der blev sparet op til en egentlig biblioteksbygning. Bibliotekar Ellen Haugstrup var den eneste ansatte og bogbestanden var på godt 6000 bøger.

I 2018 er den samlede samling (bøger, musik, film mv.) på Frederikssund Bibliotekerne knap 129.000. Frederikssund Biblioteks placering blev ikke midlertidig. I takt med udvidelser i bogbestand, personale og tilbud til borgerne, udvidedes også det fysiske areal, så biblioteket nu råder over omtrent alle bygningens kvadratmeter. Frederikssund Kommune købte bygningen i 1967, og de store lejligheder og forretningslokalerne i gadeplan blev efterhånden inddraget.

Børnebiblioteket flyttede ind på 2. sal i 1976, og i 1984 var 3. sal færdigombygget med værksted for biblioteksbetjenten, nærmagasin, personalerum og administrationskontorer. Det er gennem årene blevet til flere istandsættelser og ombygninger, så den efterhånden bedagede bygning kunne holdes i god stand og leve op til nye krav. Dog er der rundt omkring i bygningen stadig nogle tidslommer, hvor fortidens indretning er bevaret. Kun fire ledere er det blevet til i løbet af de 80 år.

Ellen Haugstrup arbejdede på et bibliotek, hvor bøgerne stod tæt på hylderne, og hvor lånene blev registreret med kuglepen og datostempel, hvilket i øvrigt blev ved til 1994, hvor der indførtes elektronisk udlån. Da Jørgen Bro Glistrup overtog ledelsen i 1964, blev det en tid med visioner og nytænkning, især på børnebiblioteksområdet. Thorben Vinterby overtog i 1979 et bibliotek med mange ansatte og et stort udlån, mange ombygninger og store ændringer på vej. EDB kom til i 1988, og som den første kommunale institution fik biblioteket i 1997 adgang til internettet.

Ved kommunesammenlægningen i 2007 blev Kirstine Lundsgaard leder for det samlede biblioteksvæsen i den nye kommune. Kun to år efter indførtes selvbetjening og i de følgende år fulgte mange moderniseringer og ændringer i både drift og indretning, så der også nu og i fremtiden er et relevant og spændende bibliotekstilbud med masser af litteratur, viden og kulturoplevelser til små og store. 

Vores bibliotek og vores historie er værd at fejre, så derfor glæder vi os til at byde velkommen til en hyggelig fødselsdag.

Gammel tegning af Frederikssund Bibliotek i Jernbanegade. I stueetagen ses en Manufaktur-Huset og Frederiksborg Amts Spare og Laanekasse. To mennesker går på fortovet og der holder en flot gammel bil parkeret foran bygningen.