Frederikssund Kommunes logo
6. juni 2018

Klar til et pust?

Der er stadig for mange, der sætter sig bag rattet og kører, når de har drukket alkohol. Med kampagnen ”Klar til et pust?” vil Frederikssund kommune og Rådet for Sikker Trafik nu minde alle om at lade bilen stå, hvis man har drukket alkohol til en af sommerens sociale sammenkomster.

Skilt ved landevej med teksten "Klar til et pust". Pressefoto: Rådet for sikker trafik.Frederikssund Kommune og Rådet for Sikker Trafik indleder nu sommerens kampagne mod alkoholkørsel.

Hver sommer stopper politiet alt for mange bilister på vejene, der har en for høj promille. Sommerens hygge med grill, strandture, og byfester betyder, at der er mange anledninger til at nyde alkohol. Desværre er det stadig et udbredt problem med folk, der sætter sig bag rattet, selv om de er i tvivl om deres promille.

Det vil kampagnen ”Klar til et pust?” ændre på. Hen over sommeren har politiet ekstra fokus på spritkørsel, og samtidig har 79 kommuner, Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden sat tusindvis af skilte op langs vejene med teksten ”Klar til et pust?”. Kampagnen, der varer fra den 11. juni til den 1. juli, skal minde folk om, at hvis de ikke er klar til at puste i politiets alkometer, så bør de lade bilen stå.

Alkohol i hver sjette dødsulykke

Mens vi er blevet bedre til at lade bilnøglerne ligge hjemme, når vi tager til julefrokost i december, så kniber det mere i sommermånederne. Ulykkestallene viser, at der sker flere ulykker med alkohol på vejene i juni og juli måned end i fx december. Derfor sætter kommunerne, Rådet for Sikker Trafik og politiet ekstra fokus på spritkørsel hen over sommeren.

Tallene viser også, at i perioden 2012-2016 har 134 mennesker mistet livet og 915 personer er kommet alvorligt til skade i trafikulykker med et motoriseret køretøj, hvor der har været alkohol involveret.

I en undersøgelse, som Rådet for Sikker Trafik gennemførte blandt 1.400 bilister i 2017, svarer 13 % af dem, at de har kørt bil, selv om de var i tvivl om deres promille. Derfor opfordres alle nu til at lade køretøjet stå, hvis man er det mindste i tvivl om sin promille.

- Det er svært at beregne sin promille, så lad være med at tage chancen. Alt for ofte går det galt, og man risikerer at skade enten sig selv og andre eller at miste kørekortet. Skal du til et sommerarrangement, hvor der er alkohol, så lad bilen stå hjemme og planlæg på forhånd hvordan du kommer sikkert hjem, siger Maria Bryld Tværmose Hansen, projektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Gode råd

Der skal ikke meget til, før de fleste når grænsen for spirituskørsel på 0,5 promille. Det sikreste er at lade bilen stå hjemme, hvis du ved, at du vil drikke alkohol eller at drikke max en genstand.

Du kan ikke øge forbrændingen af alkohol. Lige meget om du danser, drikker kaffe, tager bad eller trækker frisk luft.

Fakta

Se Rådet for Sikker Trafiks temaside om spritkørsel: www.sikkertrafik.dk/pust

Personskader i ulykker med mindst én alkoholpåvirket fører af et motoriseret køretøj 2012-2016 (kilde: Vejdirektoratet):
Nordsjællands Politikreds: 7 dræbte, 54 alvorligt tilskadekomne.
De tilsvarende tal på landsplan er: 134 dræbte, 915 alvorligt tilskadekomne.

Pressefoto: Rådet for sikker trafik.