Gå til sidens indhold
Print
Frederikssund Kommunes logo
9. januar 2018

Smart Parat Svar – en dyst på viden

Det var lidt af en oplevelse for 6.A fra Fjordlandsskolen afd. Dalby, da de vandt den lokale dyst i Smart Parat Svar. Nu er de klar til regionsfinalen på Nationalmuseet, hvor de håber at vinde og gå videre til landsfinalen.

Trods rystende hænder og ondt i maven af nervøsitet hos nogle af quizdeltagerne, så lykkedes det 6.As team at vinde den lokale del af læsequizzen Smart Parat Svar, som blev afholdt den 7. december i Park Bio i Frederikssund. Her dystede de mod syv hold fra andre 6. klasser i kommunen og det lykkedes dem at komme i finalen og vinde den også. Men bare det at vinde den første runde var stort for deltagerne.

- Det var ret fedt. Vi var de sidste, der skulle svare og vi skulle bare svare rigtigt på ét af spørgsmålene, men vi svarede rigtig på alle tre. Og så kunne man bare se oppe på bagerste række, at de smed skiltene, og da han sagde, at vi havde vundet, så løb alle fra klassen op til os og det var ret dejligt, fortæller Julie Ustrup Bertelsen, der er et af de fem medlemmer af teamet.

Eleverne havde selv meldt sig til teamet og derefter stemt på, hvem der skulle være med i det. De har valgt teamnavnet ”We need the money”, fordi de gerne vil vinde de 10.000 kroner, som er præmien i landsfinalen. Pengene skal gå til klassens hyttetur til maj.

6.A fra Fjordlandsskolen afdeling Dalby er klar til at heppe deres fem klassekammerater, når de skal dyste i regionsfinalen i Smart Parat Svar på Nationalmuseet. Foto: Frederikssund Kommune6.A fra Fjordlandsskolen afdeling Dalby er klar til at heppe deres fem klassekammerater, når de skal dyste i regionsfinalen i Smart Parat Svar på Nationalmuseet. Forrest på billedet ses Laurits, Matilde, Emilie og Julie, der alle er med i team We need the money.

Nervøsitet, spænding og en strategi

Næste stop er regionsfinalen på Nationalmuseet den 10. januar og det er med blandede følelser, at teamet skal derind.

- Vi glæder os sådan ”både og”. Man vil gerne derind og konkurrere, men man har ikke lyst til at tage derind og ryge ud i første runde og så bare skulle hjem igen. Her er vi jo oppe mod alle dem, der har vundet over andre og over flere hold, fortæller Matilde Gliese Lindhardt, der også er med i team We need the money.

I quizzen skal der svares på spørgsmål i mange forskellige kategorier, og de fem elever i ”We need the money” har forskellige områder, som de ved noget om. Derfor har de også lagt en strategi for regionsfinalen.

- Når vi kommer ind på Nationalmuseet, så starter vi med Harry Potter. Vi starter med de kategorier, vi er sikre på, og så langsomt går vi videre derfra, fortæller Julie Ustrup Bertelsen, der sammen med Matilde ved næsten alt om Harry Potter.

Teamet har nemlig lært, at selvom en kategori lyder nem, kan den overraske og være sværere end forventet – og omvendt.

- Vi troede, at Monstre og mystiske væsener var svær, men det var den ikke, for det var blandt andet Harry Potter og noget, vi allerede kendte til, siger Matilde Gliese Lindhardt. Hendes teamkammerat supplerer:

- Der var nogle, der valgte Madglad. Man havde troet, det var en nem en, men den var faktisk svær. Det var sådan noget med, hvad skal du blande for at lave marengs, og hvad er et af de mest specielle krydderier og sådan noget, så det var godt, vi ikke tog den, fortæller Julie Ustrup Bertelsen.

De to piger er meget spændte på at skulle til regionsfinalen og håber, at de går videre til finalen i Odense den 7. februar – også selvom de allerede nu kan mærke en smule præstationsangst.

- Man har jo ikke lyst til at skuffe de andre i klassen, siger Julie Ustrup Bertelsen.

Julie Ustrup Bertelsen og Matilde Gliese Lindhardt er to af de fem medlemmer i teamet We need the money. Begge piger er spændte på at skulle deltage i regionsfinalen. Foto: Frederikssund KommuneJulie Ustrup Bertelsen og Matilde Gliese Lindhardt er to af de fem medlemmer i teamet We need the money. Begge piger er spændte på at skulle deltage i regionsfinalen. Udover de to piger er også Laurits, Olivia og Emilie med i teamet.

Om Smart Parat Svar

Smart Parat Svar er en landsdækkende læsequiz for børn i 6. klasse. Quizzen er et samarbejde mellem Slots- og Kulturstyrelsen, landets børnebiblioteker og TV2 Regionerne. Quizzen er en holdkonkurrence med fem deltagere fra hver klasse, der kan supplere hinanden og samarbejde om at finde de rigtige svar. Formålet er at sætte fokus på læsning og læselyst.

Eleverne skal svare på spørgsmål inden for kategorierne skønlitteratur, faglitteratur og kategorier om aktuelle emner. De præcise kategorier er hemmelige og bliver først afsløret under quizzen.