Gå til sidens indhold
Print
Frederikssund Kommunes logo
16. februar 2018

En sten fyldt med historie

Frederikssund Kommune har fået en gammel skubbekværn til låns fra Frederikssund Museum. Skubbekværnen er fundet i en af de kampestenskældre, som dukkede op under de arkæologiske udgravninger, der gik forud for byggeriet af den nye svømmehal.

Det er underdelen af en skubbekværn, som kommunen har fået til låns. En skubbekværn er en sten med en flad overflade, hvorpå datidens bønder lagde sine kerner og kunne male dem til mel ved at skubbe en mindre, rund sten over dem.

Skubbekværnen står lige nu udstillet på første sal i borgercenteret på rådhuset i Frederikssund. Når den nye svømmehal står færdig, vil stenen en plads i den.

- På Frederikssund Museum er vi rigtig glade for den opbakning vi året rundt får fra Frederikssund Kommune. Det er derfor en stor fornøjelse at kvittere for opbakningen og løfte et stykke af Frederikssunds spændende historie helt ind i rådhuset. ”Gruttestenen” stammer fra middelalderkælderen under Tollerup Hovedgaard og blev fundet sidste efterår. Den er en god påmindelse om, at de, der kom før os, også kendte til slidsomhed, siger Henrik Bo Nielsen, museumsdirektør hos ROMU, som Frederikssund Museum er en del af.

Skubbekværnen blev fundet i udgravningerne af det, arkæologerne mener, er den gamle forsvundne landsby Tollerup, som er fra 1400 til 1600-tallet. Men skubbekværnen er meget ældre end det. Faktisk var den allerede på Tollerups tid lidt af en antikvitet.

Bønder har brugt skubbekværne siden år 4000 f.v.t. I cirka 200 f.v.t. gik man over til at bruge en drejekværn til at male korn, og i middelalderen overtog vandmøllerne. Stenen har derfor næppe været brugt til dens oprindelige formål i Tollerup, men måske som fad eller lignende i stenkælderen. Og nu vil den altså komme til at stå som et minde om fortiden i den nye svømmehal.

- Det er en sjov ting at få til låns, og jeg synes, den vil stå rigtig godt ude i den nye svømmehal, når den er færdigbygget. Der kan stenen minde os om, at vores område er fyldt med historie og kultur, som vores nutid kun er en lille del af, siger borgmester John Schmidt Andersen.

Indtil videre står skubbekværnen på rådhuset i Frederikssund på første sal i borgercenteret. Når den nye svømmehal står klar i 2019, bliver skubbekværnen flyttet dertil.

Skubbekværnen er et lån, og det er stadig Frederikssund Museum, som er en del af ROMU, der ejer den. Skulle den en dag blive gemt væk og ikke længere udstillet, hvor borgere kan se den, skal museet have stenen tilbage.

På skiltet på skubbekværnen kan man læse lidt om stenens historie.