Gå til sidens indhold
Frederikssund Kommunes logo
5. september 2017

Lokal fejring af flagdag

Tirsdag den 5. september fejrede Frederikssund Kommune den nationale flagdag for veteraner og udsendte med flaghejsning på Torvet, og morgenkaffe på Rådhuset. 

Lige som sidste år blev det en festlig morgen, hvor cirka 50 veteraner var mødt frem for at overvære borgmester John Schmidt Andersen (V) hejse flaget på Torvet i Frederikssund, og holde tale. Inden det kom dertil blev der afholdt et minuts stilhed for at mindes de faldne og sårede.

Flaget blev hejst til tonerne af trompetspil. Foto: Kenneth Jensen.Flaget blev hejst til tonerne af trompetspil.

Anerkendelse af stor indsats

Flagdagen skal ses som en ankerkendelse af den store indsats, som Danmarks udsendte yder i verdens brændpunkter. 

 - Flagdagen giver os anledning til at udtrykke vores anerkendelse for jeres store indsats i verdens konfliktområder. Danske udsendte leverer alle steder en fantastisk og professionel indsats, som bliver fejret overalt i Danmark i dag. I er rejst ud – på trods af afsavn fra familie og venner og den risiko, der er forbundet med udsendelsen, sagde borgmesteren blandt andet, og fortsatte:

 - Alle udsendte ønsker at gøre en forskel i det område, man er udsendt til ved at skabe forbedringer for lokalbefolkningen. Det kan for eksempel handle om at skabe sikkerhed, bringe nødhjælp ud eller pleje syge og tilskadekomne. 

Borgmester John Schmidt Andersen holdt tale for veteranerne. Foto: Kenneth Jensen.Borgmester John Schmidt Andersen holdt tale for veteranerne.

Tak – også til de pårørende

At rejse ud, og hjælpe er aldrig nogen let beslutning, og den har store konsekvenser, ikke kun for en selv, men også for ens pårørende. Derfor er støtten og opbakningen fra politikerne og Forsvaret fuldstændig afgørende. Det gælder både under operationen, men altså også når man vender hjem og måske har pådraget sig mén på sjæl og krop. 

Derfor sendte John Schmidt Andersen også en tak til både de udsendte, og deres pårørende:

 - Derfor vil jeg gerne i dag sige TAK både til alle vores nuværende og tidligere udsendte danskere ude i verden, og også til alle de pårørende, som støtter og bakker op om deres familie og venner. I er på hver jeres måde med til, at Danmark kan gøre en positiv forskel ude i verden. 

Veteranerne var mødt frem med fanerne. Foto: Kenneth Jensen.Veteranerne var mødt frem med fanerne. 

Sikring af verdensfreden

Ud over borgmesteren talte også sognepræst ved Frederikssund Kirke, Thomas Munk Rønberg, til de fremmødte.

Han takkede for at få lov til at medvirke:

 - Det er en ære at få mulighed for at medvirke, sagde han indledningsvis, og fortsatte:

 - Vi  lever i en tid med terrorhandlinger og trusler fra mange sider. Verdensfreden er truet, og fremtiden ser ikke udelukkende lys ud. Derfor udsender vi soldater i tjeneste - ikke kun for I kan komme hjem og få medaljer. Nej, for I kan gøre en forskel.

Thomas Munk Rønberg omskrev også H.C. Andersens ord "At rejse er at leve". For de udsendte gælder: "At leve er at rejse".

 - I har rejst ud i den høje sags tjeneste, for vi andre kan leve trygt og godt - og for nogles vedkommende har I betalt en høj pris for det. Det hylder vi jer for i dag,.

Sognepræst Thomas Munk Rønberg talte til de fremmødte. Foto: Kenneth Jensen.Sognepræst Thomas Munk Rønberg talte til de fremmødte.

Foto: Kenneth Jensen.