Frederikssund Kommunes logo
2. november 2017

Flere flygtninge i arbejde i Frederikssund

Indsatsen med at få flygtninge i arbejde viser fremgang, hvis man kigger på Integrationsministeriets tal. Således er andelen af flygtninge, der er i job i Danmark, steget fra 20% i slutningen af 2015 til 32% midt i 2017. I Frederikssund er tallet 41%, hvilket placerer kommunen i den bedste fjerdedel af danske kommuner.

Se hele det nationale integrationsbarometer her.

En af de flygtninge i Frederikssund, som er kommet i ordinær beskæftigelse er den 24-årige møbelsnedker Abdulrahman Kerenba fra Syrien. Via en virksomhedskonsulent i Frederikssund Kommune kom han i dialog med blandt andre byggefirmaet Bang Nielsen A/S, hvor han kort efter kom i virksomhedspraktik.

Løntilskud førte til ordinær beskæftigelse

Efter en vellykket praktikperiode fik Abdulrahman mulighed for at komme i løntilskud hos en af Bang Nielsens samarbejdspartnere snedkerfirmaet Scanbeck Byg ApS, hvor han siden er blevet ansat i ordinær beskæftigelse.

- Der har naturligvis været nogle sproglige udfordringer, som betyder, at jeg helst selv skal være til stede, der hvor Abdulrahman arbejder, fortæller Cem Tas, der er indehaver af Scanbeck Byg ApS.

- Men målet er, at han bliver selvhjulpen på dansk, så jeg kan sende ham ud på opgaver på egen hånd. Derfor går Abdulrahman også til danskundervisning to gange om ugen, fortæller Cem Tas.

Firmaet Scanbeck Byg ApS har ansat den syriske flygtning Abdulrahman Kerenba .Abdulrahman Mohammad Samir Kerenba (tv.) er krigsflygtning fra Syrien. Han er kommet til Danmark sammen med sine forældre og to søstre. I øjeblikket arbejder han med at færdiggøre de nye boliger, der bygges ud mod Servicegaden i Frederikssund. Til højre ses indehaver af Scanbeck Byg ApS, Cem Tas.

Arbejde giver en bedre hverdag

Scanbeck Byg ApS arbejder i øjeblikket på færdiggørelsen af de nye boliger i Servicegaden bag Fakta i Frederikssund. Abdulrahman Kerenba løser en lang række snedker og tømreropgaver, og det at have et job betyder meget for ham.

- Det var meget stressende at gå hjemme uden arbejde, fortæller han og fortsætter:

- Efter jeg har fået job, er jeg blevet gladere og har fået en bedre hverdag. Det betyder meget, at jeg ikke længere er afhængig af kommunen, understreger han.

Integrationsindsats rettet mod virksomheder

Frederikssund Kommune har gode erfaringer med praktikforløb til flygtninge hos de lokale virksomheder, som også i dette tilfælde banede vejen til en ordinær ansættelse. Jobcenter Frederikssund har derfor fokus på en virksomhedsrettet integrationsindsats, og det ligger helt på linje med den integrationsstrategi som Frederikssund Byråd vedtog i 2016.

- Strategien styrker integrationen blandt andet ved at implementere elementer fra trepartsaftalen mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter om integration, så flygtninges vej til arbejdsmarkedet bliver kortere, fortæller Amalie Liljetoft Pedersen, der er afdelingsleder i Aktiv Indsats på Jobcenter Frederikssund.

Mange virksomheder i Frederikssund Kommune har fået flygtninge i virksomhedspraktik og efterfølgende ansat dem i løntilskud, som elever eller i ordinære jobs. Således har Føtex i Frederikssund ansat en ung kvinde fra Syrien. Efter et halvt års virksomhedspraktik er hun nu blevet IGU-elev i et lønnet praktikforløb.