Gå til sidens indhold
Print
Frederikssund Kommunes logo
20. juni 2017

Masser af teater i kommunen igen i år

Til september indtager Frederikssund Teaterfestival kommunen med teater til alle aldre. Teatret lever nemlig i bedste velgående i Frederikssund Kommune, og både talentudvikling og priser er en del af det lokale teaterliv.

Det er de lokale teaterentusiaster og aktører, der i samarbejde med Frederikssund Kommune står bag teaterfestivalen. Sammen har de skabt et spændende program til årets teaterfestival.

Teater foregår oftest live og publikum sidder tæt på skuespillerne og kan se, lugte og mærke, når der svedes og spyttes. Når det er godt, opstår der stor respekt over for skuespillerne, som tør og kan levere scener, der sætter spor i bevidstheden. Det er sanser, følelser og den fælles oplevelse med de andre i rummet, der gør teatret til noget helt særligt.

Den oplevelse for borgere i alle aldre mulighed for at få, når Frederikssund Teaterfestival finder sted i uge 38. Igen i år vil der være teater i børnehuse og på skoler, og som noget nyt vil der også være teater for konfirmander og på omsorgscentre og der vil være både udendørs og indendørs teater for interesserede borgere.

En af de forestillinger, man kan opleve under Teaterfestivalen i uge 38 er gadetaterforestillingen Sherlock Holmes og Dronningens Kronjuveler, som bliver opført af Dansk Rakkerpak. Foto: Tomas BertelsenEn af de forestillinger, man kan opleve under Teaterfestivalen i uge 38 er gadetaterforestillingen Sherlock Holmes og Dronningens Kronjuveler. Forestillingen bliver opført af Dansk Rakkerpak, som også stod bag den storslåede og humoristiske åbning af Aprilfestivalen i Frederikssund i 2015. Foto: Tomas Bertelsen

Teater danner fællesskaber

Jægerspris Amatør Scene (JAS), SlangerupScenen og Vikingespillet har i flere år formået at tiltrække nye og holde fast i gamle dedikerede amatørskuespillere, som hvert år laver forestillinger, der trækker fulde sale. Fælles for de tre foreninger er passionen for det sociale samvær, som livet på og bag de skrå brædder giver.

I 2017/18 er de tre foreninger gået sammen om et fælles talentprogram, støttet af Frederikssund Kommunes Fritidsudvalg. Talentprogrammet skal give unge mellem 14 og 18 år mulighed for at udforske teatret som professionel levevej.

Det lokale professionelle teater, TeaterTasken, har ligeledes sammensat et forløb, hvor de unge vil komme omkring skuespillets teknikker i løbet af 40 uger. Undervisningen kommer til at foregå i den gamle ParkBio, som TeaterTasken er flyttet ind i og nu er ved at transformere til ParkTeatret.

- Den mangfoldighed, der kendetegner teaterlivet i Frederikssund Kommune, er ganske unik. Bare i de tre amatørgrupper er op mod 600 børn, unge og voksne engageret. Og med et lokalt link til det professionelle teatermiljø, hvor ParkTeatret kanaliserer talenter fra amatørgrupperne tættere på deres drøm, synes jeg, der tegner sig en fødekæde, der er med til at holde liv i og udvikle et stærkt teatermiljø, som der er tradition for i Frederikssund Kommune, siger formand for Fritidsudvalget, Morten Skovgaard (V).

Det gode værtskab

I april 2017 vandt Frederikssund Børneteaterforening og bestyrelsesformand Grethe Olsen Årets Arrangørpris, som uddeles af Kulturkongen.dk. Prisen gives til en formidler, der giver turnerende teaterfolk en ekstraordinær god behandling.

Det er teatrene selv, der indstiller og vælger, hvem denne ærefulde pris skal gå til. Prisen vidner om, at de teatergrupper, der optræder i Frederikssund Kommune, føler sig velkomne og at nogen vil noget med deres besøg. Og det er netop det centrale; teatret lever, fordi nogen vil det og får noget ud af det.

- Det gode værtsskab var jo netop et af vores mål med Aprilfestivalen, som vi var værter for i 2015. Så det gør mig da stolt, at det er et ry, vi har uden for kommunegrænsen og jeg ønsker Frederikssund Børneteater et stort tillykke med denne velfortjente pris, siger borgmester John Schmidt Andersen.

Fakta

Frederikssund Teaterfestival skabes i et samarbejde mellem Jas (Jægerspris Amatørscene), Slangerupsscenen, Frederikssund Vikingespil, Frederikssund Børneteater og Frederikssund Teaterforening, Frederikssund Bibliotekerne, Danske Seniorer samt TeaterTasken/ParkTeatret, Kulturcrew og Frederikssund Kommune.

Festivalen er støttet af Fritidsudvalget med 20.000 kroner. Elever i 5. og 8. klasse og flere af kommunen børnehuse samt omsorgscentre vil opleve teaterforestillinger i uge 38. 

Programmet for festivalen i uge 38 er ved at tage form og offentliggøres medio august.