Gå til sidens indhold
Frederikssund Kommunes logo
23. juni 2017

Hekse kom godt afsted

Vejret var igen i år ikke det allerbedste til at fejre sankthansaften i, men det holdt ikke hverken kommunens borgere eller heksene hjemme, da bålene skulle tændes til tonerne af midsommervise og lurfanfare. 

På minussiden siger vejrvarslerne godt nok, at regner det sankthansaften, så skal det regne seks uger herefter. Det holder forhåbentlig ikke, og uanset vejret, så var aftenens bål som altid en smuk begivenhed. Det, selv om afbrændingen af hekse oprindeligt ikke var en munter affære – slet ikke for heksene.

Oprindeligt har hekseafbrændinger da heller ikke noget med sankthans og midsommernatten at gøre. Tidligere havde man den opfattelse, at midsommernatten var fyldt med magiske naturkræfter, og på denne aften opsøgte man hellige kilder, og plukkede helende urter. Bål – eller blot blus – brugte man i midsommernatten til at skræmme hekse og onde ånder væk.

Onde ånder så vi ingen af. Derimod blev der på Færgegården talt om ilden, da formand for Historisk forening i Skibby, Niels Nielsen, holdt aftenens tale:

 - Ilden er solens repræsentant på jord. Vi kan ikke kontrollere den, men har lært at bruge den, selvom det er et farligt naturelement. I tidligere tider brugte man den fx til at holde rovdyr på afstand, og den dag i dag bruger vi den til at holde varmen, sagde Niels Nielsen, der også roste de lokale ildsjæle i Færgegårdens Venner, som stod bag aftenens sankthans arrangement på museet.

Niels Nielsen taler på Færgegården. Foto: Kenneth Jensen.Niels Nielsen taler på Færgegården.

Der var pænt fremmøde på Færgegården. Foto: Kenneth Jensen.Der var pænt fremmøde på Færgegården.

Niels Sømand underholdt også i år med sin harmonika ved sankthansaften på Færgegården. Foto: Kenneth Jensen.Niels Sømand underholdt også i år med sin harmonika ved sankthansaften på Færgegården.   

Fem måneder til valget

På Kalvøen var der også flot fremmøde, og har var det borgmesteren der talte; i år om kommunalvalg, visioner og drømme.

Borgmester John Schmidt Andersen. Foto: Kenneth Jensen.John Schmidt Andersen bemærkede blandt andet, at der kun er små fem måneder til kommunalvalget den 21. november. Det betyder at 35.000 vælgere i kommunen har mulighed for at stemme.

 -  For nylig viste en landsdækkende undersøgelse, at ire ud af ti danskere ikke ved at der er kommunalvalg til november. Jeg ved godt, at der stadig er fem måneder til valget, men det kommer alligevel bag på mig, at næsten hver anden dansker ikke ved, at der er kommunalvalg, sagde borgmesteren, og fortsatte:

 - Ved valget i 2013 havde vi en høj stemmeprocent på såvel landsplan som i Frederikssund Kommune. Her hos os var den på over 73 %. Det var bedre end landsgennemsnittet. Men en høj stemmeprocent kommer ikke af sig selv. Derfor vil vi fra kommunens side i ugerne op til valget gennemføre en kampagne med overskriften ”Tænk dig om, før du ikke stemmer!”. Den bliver synlig mange steder i byrummet, på institutioner og i foreninger samt på hjemmeside og de sociale medier.

Vi skal turde drømme

Vi kan være sikre på, at fremtiden kommer helt af sig selv. Men hvordan, den bliver, det afhænger i høj grad af de beslutninger vi træffer i dag.

 - Kun hvis vi sammen tør drømme om en bedre fremtid, kan vi skabe den. Jeg synes, at et byråd skal have modet til at være visionære og sætte høje ambitioner for udviklingen i kommunen – og det syntes jeg faktisk det nuværende byråd har formået, sagde John Schmidt Andersen.

Af store drømme og projekter nævnte borgmesteren Vinge, hvor et afgørende skridt i dag er taget med aftalen med AP Pension. Men også idrætsbyen blev fremhævet:

 - Idrætsbyen er et andet stort og visionært projekt, hvor der er rigtig god fremdrift, og hvor vi har et godt samarbejde med foreninger og borgere. Idrætsbyen bliver til gavn for alle kommunens borgere. Både alle jer der bor her nu, og for alle de potentielle tilflyttere, der blandt andet ser på kommunens faciliteter, når de skal vælge nyt sted at bo.

Vikingerne tændte som altid bålet på Kalvøen ved at kaste deres fakler, da premieren på årets vikingespil var vel overstået. Foto: Kenneth Jensen.Vikingerne tændte som altid bålet på Kalvøen ved at kaste deres fakler, da premieren på årets vikingespil var vel overstået. 

Tilskuere og lurblæsere stod tæt om bålet på Kalvøen. Foto: Kenneth Jensen.Tilskuere og lurblæsere stod tæt om bålet på Kalvøen...

Tilskuerne sad helt ud på bådebroen for at få godt udsyn til bålet. Foto: Kenneth Jensen.Faktisk helt ud på bådebroen, for at få godt udsyn til bålet.

Foto: KEJE.