Gå til sidens indhold
Print
Frederikssund Kommunes logo
19. juli 2017

Sommeroplevelser i Hornsherred

Sommeren er over os, selvom vejret ikke rigtig lader sig mærke med det. For mange betyder sommeren hyggelige aktiviteter og oplevelser med hele familien og derfor kommer her lidt forslag til, hvad man kan lave i Hornsherred i sommerferien.

Træd tilbage i tiden på Selsø Slot

Når man træder ind på Selsø Slot, træder man mere end 100 år tilbage i tiden. Slottet, som slet ikke er et slot, men en herregård, stod tomt fra 1829 og indtil begyndelsen af 1970’erne. Derfor er huset stort set som det var – dele af det er helt tilbage fra 1730’erne og andre dele er fra begyndelsen af 1800-tallet.

- Man træder tilbage i tiden, når man besøger Selsø Slot. Huset står med originalt interiør og originale barokbemaling og franske tapeter. For eksempel står baroksalen med den originale marmorering fra 1730’erne, fortæller museumsleder Elisabeth Holm Nielsen.

Museumsleder Elisabeth Holm Nielsen fortæller. Foto: Kenneth Jensen.Museumsleder Elisabeth Holm Nielsen fortæller.

Der er dækket op til fest på Selsø. Foto: Kenneth Jensen.En af de pæne og velbevarede sale på Selsø er spisesalen, hvor der er dækket fint op.

Himmelseng i den hvide dames værelse. Foto: Kenneth Jensen.I den mere rustikke ende finder man den hvide dames værelse med himmelseng, som er helt originalt.

Det er muligt at komme rundt i hele huset, fra kælder til kvist, og se de forskellige rum. I hvert rum hænger der informationer om huset, som man kan læse undervejs. Møblerne er ikke fra selve huset, men er udlånt at Nationalmuseet, Davids Samling og Designmuseum Danmark.

- Man kan sagtens tage sine børn med på Selsø Slot. Vi havde en dreng på seks år på besøg for noget tid siden, og han syntes, at det var helt fantastisk. Han havde vist også en bedstemor med, der var god til at fortælle ham om huset og dets historie, siger Elisabeth Holm Nielsen.

Selsø Slot er åbent tirsdag til søndag mellem klokken 11 og 16. Derudover har Selsø Slot flere arrangementer i hele sommerperioden, som man kan læse mere om på www.selsoe.dk.

Herregårsdmuseet Selsø Slot, som fik nyt tag i 2015 takket være en donation på 15 mio. kr. fra A.P. Møllerfonden. Foto: Kenneth Jensen.Herregårsdmuseet Selsø Slot, som fik nyt tag i 2015 takket være en donation på 15 mio. kr. fra A.P. Møllerfonden.

Økologisk frokost på Café Danner

Ved Jægerpris Slot ligger Café Danner og her kan man få en lækker frokost i de fine lokaler. Cafeen ligger i historiske rammer, da der i sin tid har været børnehjem i lokalerne. Alle lokalerne har deres egne navne, eksempelvis Butik Frk. Rasmussens, Fyrrummet og Mosters Stue. Sidstnævnte var kontor for den gamle forstanderinde på børnehjemmet, der netop hed Moster.

Mosters stue i Café Danner. Foto: Kenneth Jensen.Mosters stue i Café Danner.

- Vi er en frokostcafé der serverer økologisk mad – vi har det økologiske sølvmærke. Vi vil gerne lave maden fra bunden af, så vidt muligt, og så er vi glade for at kunne bruge lokale råvarer, som vi blandt andet får fra Højagergaard. Maden følger sæsonen og menukortet skifter hver 14. dag. Vi har altid to retter på kortet – en fiskeret og en kødret, og nogle gange har vi også en vegetarret, og så varierer grøntsagerne efter sæsonen, fortæller Betina Herskind Frandsen, der er teamkoordinator på Café Danner.

Økologisk frugt og grønt fra Højagergaard. Foto: Kenneth Jensen.Al mad produceres fra bunden af økologiske råvarer - blandt andet frugt og grønt fra Højagergaard i Slangerup.

Cafeen er en del af AKUcenter Højagergaard i Slangerup og tilbyder beskæftigelse for personer med funktionsnedsættelse. Der er i øjeblikket otte medarbejdere fra Højagergaard, fire fastansatte og to praktikanter.

Susanne Larsen i gang med at anrette dagens ret. Foto: Kenneth Jensen.Susanne Larsen er én af caféens medarbejdere. Her er hun i gang med at anrette dagens ret.

Cafeen har åbent tirsdag-søndag mellem klokken 11 og 16. Køkkenet åbner klokken 12. Læs mere om cafeen og se den aktuelle menu på www.cafedanner.frederikssund.dk.

Jægerspris Mølle maler stadig korn

Ikke langt fra Café Danner finder vi Jægerspris Mølle. Den ligger og knejser stolt over byen på Møllevej, lige ud for Duemosevej, som den har gjort det siden 1855 - i 162 år.

Jægerspris Mølle i nattemørke og måneskin. Foto: Kenneth Jensen.Jægerspris Mølle i nattemørke og måneskin.

Den ene af møllens tre kværne. Foto: Kenneth Jensen.Møllen er en stor såkaldt Hollandsk mølle, der er opført af Kong Frederik den VII. Den har et vingefang på 24,7 meter og var fæstemølle under Jægerspris Slot. Med til møllen hørte et bageri på Møllegården som fungerede frem til 1964. Selve møllen blev taget ud af drift ti år før, i 1954.

Selve gården blev revet ned i 1976, men møllen selv blev restaureret i årene fra 1966 til 1969, og har siden fungeret som museumsmølle, ejet af først Jægerspris og siden Frederikssund Kommune.

I 1969 blev møllen indviet som arbejdende museumsmølle, efter at være renoveret for midler tjent ved afholdelse af den første byfest i Jægerspris i 1967. Møllen ejes i dag af Frederikssund Kommune, og drives af en gruppe frivillige, organiseret i Jægerspris Møllelav.

Møllehatten (taget) set indefra. Foto: Kenneth Jensen.Møllehatten (taget) set indefra.

Et kig indenfor i møllen afslører en meget flot og velholdt mølle, som i dag er fuldt funktionsdygtig, og også lejlighedsvis maler korn. Hvis man vil opleve møllens indre ved selvsyn, så er den åben for publikum hver lørdag frem til 12. august 2017 fra kl. 13.00 til 16.00. Entréen er 20 kroner for voksne og 10 kr. for børn.

Se mere om møllen på www.jp-moelle.dk

Foto: Kenneth Jensen.