Gå til sidens indhold
Print
Frederikssund Kommunes logo
25. januar 2017

Udgravninger ved idrætsbyen kan begynde

Nu kan arkæologerne begynde at afdække de mange spændende fund under den kommende idrætsby. Det står klart, efter at Frederikssund Byråd onsdag den 25. januar gav den nødvendige bevilling til arbejdet.

I efteråret 2016 foretog Roskilde Museum en række prøveudgravninger på den grund i den sydøstlige del af Frederikssund, hvor den kommende idrætsby skal ligge. Blandt de store fund er rester fra middelalderlandsbyen Tollerup, som formentlig har rødder helt tilbage til vikingetiden. Arkæologerne har fundet spor efter ca. 60 huse, hvilket vidner om en ret stor middelalderlandsby, der har haft en vis status. Flere af husene kan dateres helt tilbage til bondestenalderen (4000 f. kr.).

Video

Klik på billedet nedenfor for at se en video fra området (åbner i nyt vindue).

Oversigt over prøvegravningerne ved idrætsbyen

Tidsplan holder

De mange fund betyder, at Roskilde Museum skal foretage yderligere udgravninger på et stort område for at foretage en præcis kortlægning af fundene. Udgravningerne kan gennemføres i løbet af 2017 og vil derfor ikke forskyde tidsplanen for byggeriet af idrætsbyens fase 1.

- Det er spændende fund, der er gjort ved Frederikssund. Derfor er det vigtigt, at arkæologerne får mulighed for at udforske området ordentligt. Samtidig glæder jeg mig over, at det arkæologiske arbejde kan forenes med vores planer om at opføre en idrætsby i området, så vi både sikrer, at historiebøgerne bliver korrekte og at tidsplanen for byggeriet kan fastholdes, siger borgmester John Schmidt Andersen (V).

Efter Frederikssund Byråds godkendelse af bevillingen til udgravningen skal Kulturstyrelsen godkende budgettet. Endelig skal vejret helst være frostfrit før gravearbejdet rigtig kan komme i gang. Udgiften til udgravningerne på 9,2 mio. kr. skal finansieres af det samlede budget til idrætsbyens første fase.

- I slutningen af maj 2017 skal Byrådet beslutte omfanget af udendørs idrætsfaciliteter, der sammen med svømmehallen skal etableres i første fase. En del af denne beslutning vil være en drøftelse af, hvilke faciliteter der er vigtigst at få med indenfor det samlede budget, som også skal finansiere udgifter til arkæologiske udgravninger, fortæller borgmester John Schmidt Andersen.

Plangrundlag på plads

På mødet den 25. januar vedtog Frederikssund Byråd også både et kommuneplantillæg og lokalplanen for den kommende idrætsby. Dermed er hele plangrundlaget for idrætsbyen nu endeligt vedtaget.