Gå til sidens indhold
Print
Frederikssund Kommunes logo
17. august 2017

1.000 unge har fået tætte kinesiske relationer

Tirsdag den 22. august markerer Bycirkel-kommunerne Frederikssund, Egedal og Ballerup 10 års tæt samarbejde med Kina. Samarbejdet har givet omkring 1.000 børn og unge en helt særlig viden om Kina samt tætte relationer til næsten lige så mange unge i den kinesiske by Wuxi.

I denne måned er ikke mindre end 50 kinesiske børn og unge på udvekslingsbesøg i Frederikssund, Egedal og Ballerup, hvor de bor hos danske familier og følger danske børn og unges liv og skolegang i Danmark. Og det er ikke spor tilfældigt.

De sidste 10 år har omkring 1.000 børn og unge fra de tre kommuner udvekslet viden og hverdagsliv med næsten lige så mange unge fra den kinesiske millionby Wuxi.

De tætte Kina-relationer på uddannelsesområdet er en direkte følge af den samarbejdsaftale som de tre Bycirkel-kommuner Frederikssund, Egedal og Ballerup i 2007 indgik med Wuxi.

- Udvekslingerne med Wuxi giver både eleverne og lærerne på de lokale gymnasier og folkeskoler en helt særlig viden om hinandens kulturer og tankegange – og oplevelser ud over det sædvanlige, fortæller Egedals borgmester, Karsten Søndergaard, der i 2017 er formand for Bycirklen.

Kinesisk underviser i matematik og fysik

Udvekslingen foregår ikke kun med besøg og rejser hos hinanden men også via Skype. Til efteråret starter Borupgaard Gymnasium i Ballerup eksempelvis et online-undervisningsforløb op, hvor en lærer underviser både en dansk og kinesisk klasse i engelsk litteratur, mens en kinesisk lærer i Wuxi underviser en dansk og kinesisk klasse i matematik og fysik.

- Samarbejdet med Wuxi er med til at ruste vores børn og unge til en globalisering, hvor Kina spiller en afgørende rolle. Og ifølge Dansk Industri bliver danske virksomheders efterspørgsel efter kompetencer i kinesisk sprog og kultur ret store i fremtiden, siger Karsten Søndergaard.

Lykkebringende lerfigurer fra Wuxi

Tirsdag den 22. august markerer Bycirkel-kommunerne samarbejdet med Wuxi, der har åbnet døre og viden - ikke bare for uddannelsesinstitutionerne men også for regionens virksomheder.

I løbet af tirsdagen skal de kinesiske unge på besøg i danske skoleklasser, besøge et bosted for udviklingshæmmede og deltage i selve markeringen af 10-året, der finder sted kl. 17.00 på Egedal Rådhus.

Her deltager også en højtstående kinesisk politisk delegation, der medbringer en lykkebringende gave i form af to store figurer Afu og Ashi, der er maskotter for Wuxi.

På rådhuset vil der være taler, hvorefter de danske og kinesiske unge vil optræde, før Afu og Ashi bliver afsløret på Borgertorvet. Markeringen slutter af med en officiel middag for de kinesiske gæster. Statuerne og en tilhørende fotoudstilling kommer også til Ballerup og Frederikssund.

Program for 22. august

08.00-14.00 Unge kinesiske ’ambassadører’ besøger gymnasier og folkeskoler

11.00-12.00 Den politiske delegation besøger byen Vinge uden for Frederikssund

14.10-14.50 Delegationen besøger Børnehuset Vandfaldet i byen Stenløse Syd

14.45-15.45 De unge besøger bostedet Skelhøj i Veksø

14.50-16.30 Delegationen på rundtur i Stenløse Syd og et dansk hjem

17.00-18.30 Jubilæum på Egedal Rådhus med taler, underholdning og afsløring af Afu og Ashi

18.30-20.00 Officiel middag på rådhuset