Gå til sidens indhold
Print
Frederikssund Kommunes logo
7. april 2017

Humoristisk og lærerig aften om underliv

En aften om tabubelagte emner som inkontinens, seksualitet, og overgangsalder, arrangeret af Inkontinensklinikken i Frederikssund Kommune.

32 kvinder havde meldt sig til en aften med temaet ”Kvinde kend dit underliv”, og både smilebånd og lattermuskler blev rørt, da gynækolog Lars Alling Møller fra Universitetshospitalet i Roskilde indledte med at fortælle om kvinders overgangsalder og inkontinens.

Han kom ind på de forskellige typer af inkontinens, årsagerne, hjælpemidler og behandling, og ikke mindst at man selv kan gøre noget for at forebygge inkontinensen eller blive den kvit.

Gynækolog Lars Alling Møller 05.04.17 foto kaars

Inkontinens kan både omfatte urin og afføring og det kan berøre alle aldersgrupper, men hyppigheden stiger med alderen. Væsentlige årsager er slap bækkenbund fx efter fødsler og overgangsalderens hormonelle forandringer som tørre slimhinder, nedsat muskelkraft og ændringer i bindevævet både generelt og i underlivet.

Lars Alling Møller undlod ikke at bemærke, at også mænd har en overgangsalder med fysiske forandringer.

Bækkenbund, inkontinens og seksualitet

Efter en kort pause tog Lone Hybel Geneser ordet. Lone er fysioterapeut og specialist i sexologisk rådgivning og kommer fra Inkontinensklinikken i Frederikssund Kommune.

Fysioterapeut og specialist i sexologisk rådgivning Lone Hybel Geneser. Foto kaars

Hun fortalte blandt andet om bækkenbunden, og hvorfor det er så vigtigt at træne den – også for mænd.

Der er nemlig sammenhæng mellem en veltrænet bækkenbund og evnen til orgasme, ligesom det har betydning for mænds evne til at få erektion. Hun kom også ind på almindelige aldersforandringer hos begge køn og på sygdommes betydning for seksualiteten.

WHO definerer blandt andet seksualitet som andet og mere end samleje og orgasme. Seksualitet er det, der driver os til at søge kærlighed, varme og intimitet. Den bliver udtrykt i den måde, vi føler, bevæger os på, rører ved og bliver rørt ved.

En undersøgelse viser, at ni ud af ti danskere i alderen mellem 16-95 år finder det vigtigt, meget vigtigt eller særdeles vigtigt at have et godt sexliv, og Lone mener ikke, at man bør affinde sig med et manglende sexliv.

Der er hjælp at hente

Du kan få hjælp, hvis du er inkontinent, og i sammenhæng hermed kan du også få sexologisk rådgivning. Tilbuddet er til dig, der bor i Frederikssund Kommune og er over 18 år.

Kontakt Inkontinensklinikken mandag – torsdag kl. 8 – 9 på 20 58 30 10. Tilbuddet er gratis.

Et forløb i Inkontinensklinikken

Sygeplejerske Heidi Munk, som er Inkontinensklinikkens anden medarbejder, understregede, at inkontinens kan ramme alle aldersgrupper. Den yngste patient, der har været på klinikken, var 19 år, den ældste var 92, og 78 % af patienterne, får afhjulpet deres problem helt eller delvist.

Heidi rundede aftenen af med at beskrive et typisk forløb for i klinikken for en inkontinent borger.

Sygeplejerske Heidi Munk. Foto kaars