Gå til sidens indhold
Print
Frederikssund Kommunes logo
21. september 2016

For mange dør af uopmærksomhed i trafikken

Der sker alt for mange trafikulykker på grund af uopmærksomme trafikanter. Nu vil Frederikssund Kommune med en aktuel kampagne minde flere om at køre bil, når de kører bil.

Få sekunders uopmærksomhed kan få store konsekvenser i trafikken. Hvis man kaster et blik på mobilen, roder efter solbrillerne i handskerummet eller rækker en sut til barnet på bagsædet, har man kørt mange meter i trafikken uden at se, hvad der sker på vejen.

Overblik over, hvor langt du kører i blinde, hvis du kigger væk i fire sekunder afhængig af din fart.

Sammen med Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension sætter Frederikssund Kommune fokus på problemet med uopmærksomme bilister. Det sker gennem kampagnen ”Kør bil, når du kører bil”.

Vejdirektoratets Dødsulykkesstatistik fra perioden 2010 – 2014 viser, at alene i Nordsjællands politikreds har 26 mennesker mistet livet i trafikken, fordi de selv eller andre var uopmærksomme.

- Det er vigtigt, at flere får fokus på at køre bil, når de kører bil. Når man kører i trafikken, har man et kæmpe ansvar over for sig selv, sin familie og andre trafikanter. Derfor advarer vi med en aktuel kampagne om, at hvis man er uopmærksom i selv få sekunder, så kan det gå galt. Så det klare budskab herfra er, ”Kør bil, når du kører bil”, siger Henriette Andersen, teamleder i Vej og Trafik i Frederikssund Kommune.

Kort over antal dræbte i ulykker med uopmærksomhed i årene 2010-2014.

Hvad laver du bag rattet?

På landsplan er der uopmærksomhed involveret i omkring hver tredje dødsulykke. Undersøgelser viser, at i syv ud af ti tilfælde er det ting inde i bilen, der tager bilisternes opmærksomhed. Det er for eksempel når bilisten roder med mobilen, radioen, GPS'en eller noget helt fjerde, som fjerner blikket fra trafikken og hænderne fra rattet.

Samtidig med at Frederikssund Kommune opfordrer flere til at have fokus på trafikken, når de sidder bag rattet, så sætter politiet også ind med kontrol på vejene fra uge 38.

Sikker Trafiks hjemmeside kan man se videoer, hvor politiet har filmet bilister, der læste papirer, taster på GPS eller er optaget af andre ting inde i bilen og ikke ser, hvor de kører. 

Når du er uopmærksom, er du en farlig bilist:

  • Du bliver dårligere til at afkode trafikken.
  • Du overser f.eks. andre bilister, cyklister eller fodgængere.
  • Din reaktionstid bliver længere.
  • Standselængden bliver længere.
  • Du kan overse skilte og vejafmærkninger.
  • Du er mindre opmærksom på sidespejle og bakspejl.
  • Du kan slingre – og i værste fald køre af vejen eller ende i modsatte vejbane.