Gå til sidens indhold
Print
Frederikssund Kommunes logo
6. september 2016

Bedre integration på arbejdsmarkedet

- Det er gået rigtig, rigtig godt, fortæller produktionschef Morten Frandsen fra virksomheden ecoXpac i Slangerup om de første to måneder med den syriske flygtning Shawakh Ali Al-Mahli i løntilskud. Virksomheden, der udvikler bionedbrydelige emballager, har derfor tilbudt Shawakh en ordinær fuldtidsansættelse, når løntilskudsperioden udløber om nogle måneder.

Socialt ansvar

Ud fra virksomhedens værdisæt, som blandt andet handler om at vise et socialt ansvar, fik de via Frederikssund Kommunes integrationsindsats formidlet kontakt til Shawakh. Han er flygtet til Danmark fra Syrien for knap to år siden og bor i dag i Jægerspris med sin familie.

- En mand uden job er som en bil uden benzin, siger Shawakh på forståeligt dansk, som han tager på aftenskole, efter fuldtidsarbejdet er passet.

- Jeg var verdens gladeste mand, da jeg fik jobbet. Her er vi som en stor familie, smiler Shawakh. Han er uddannet indenfor økonomi i Syrien, men har via en ingeniøruddannet ven fra Syrien tilegnet sig en del teknisk indsigt, som han kan gøre brug af hos ecoXpac.

Shawakh Ali Al-Mahli og Morten Frandsen ved en af de maskiner, som Shawakh arbejder med.Shawakh Ali Al-Mahli (tv) og Morten Frandsen ved en af de maskiner, som Shawakh arbejder med.

I tråd med Byrådets strategi

Ansættelsen af den syriske flygtning i en lokal virksomhed ligger helt i tråd med den integrationsstrategi, som Frederikssund Byråd enstemmigt vedtog tidligere på året, og som skal sikre en bedre integration af flygtninge i Frederikssund Kommune.

- Strategien sætter netop et stærkt fokus på samarbejdet mellem kommunen og virksomhederne, forklarer Amalie Liljetoft Pedersen, der er afdelingsleder for Aktiv Indsats og Integration i Frederikssund Kommune.

- Dette samarbejde bliver stadigt vigtigere, når vi tænker på, at reglerne på området er ændret, så flygtninge allerede efter 2 ugers ophold i Danmark skal forsøges tilknyttet arbejdsmarkedet og senest efter en måneds ophold skal være i virksomhedspraktik, løntilskud eller ordinær beskæftigelse, fastslår hun.

Frederikssund Kommunes integrationsstrategi lægger derfor også op til at implementere elementer fra trepartsaftalen mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter om integration. Aftalen skal få flere flygtninge i job og rummer en række tiltag, der skal gøre vejen til arbejdsmarkedet kortere.

Beviste hurtigt sin værdi

Hos virksomheden i Slangerup har den syriske flygtning hurtigt bevist sit værd.

- Bare ved at se hvad vi andre gør, så kan han se, hvad han skal gøre, forklarer Morten Frandsen og fortsætter:

- Vi vidste godt, at det ville tage noget energi at tage en flygtning ind, men allerede efter et par måneder så er Shawakh oppe på 80%. Ofte får jeg slet ikke at vide, at der har været et teknisk problem – Shawakh er bare gået i gang med at løse det, fortæller produktionschefen, som dog medgiver, at sproget kan være en udfordring. Foruden sit modersmål taler Shawakh flydende kurdisk og tyrkisk,

- men i en ny branche er der mange nye udtryk og ord, der skal læres. Det har vi løst blandt andet ved at bruge sidemandsoplæring, forklarer Morten Frandsen.

Shawakh Ali Al-Mahli har hurtigt fået sat sig ind i en stor del af teknikken på virksomheden i Slangerup.Shawakh Ali Al-Mahli har hurtigt fået sat sig ind i en stor del af teknikken på virksomheden i Slangerup.

En del af udviklingsteamet

En af firmaets vigtigste aktiviteter er udviklingen af en 100% bionedbrydelig emballage til blandt andet drikkevarer, som fremstilles af genbrugsmateriale. Det er et produkt som blandt andre Carlsberg har vist stor interesse for. Udviklingen af dette og andre bionedbrydelige produkter betyder et konstant udviklingsarbejde, og også her har Shawakh vist, at han kan være med.

- Shawakh ser med andre øjne på tingene og har mange ideer til nye måder at gøre tingene på. Derfor bliver han fremover også en del af vores udviklingsteam, fastslår Morten Frandsen. Produktionschefen håber, at andre virksomheder også vil få øjnene op for den arbejdskapacitet, som flygtningene bringer med til Danmark.

- Kunne vi få andre på banen til at tage dette ansvar også, så ville integrationen af flygtninge måske forløbe anderledes, vurderer han.

Fakta

- Nye regler betyder, at kommunerne skal arbejde for at få flygtninge tilknyttet arbejdsmarkedet allerede efter 2 ugers ophold i Danmark. Efter en måneds ophold skal flygtningen have tilknytning til arbejdsmarkedet.

- Frederikssund Kommune har gode erfaringer med praktikforløb til flygtninge hos de lokale virksomheder. Derfor arbejder Jobcenter Frederikssund med en virksomhedsrettet integrationsindsats, der skal bane vejen for beskæftigelse til flygtninge.

- En undersøgelse fra Dansk industri viste for nylig, at Frederikssund Kommune ligger fjerdebedst i Nordsjælland, når det handler om at få flygtninge i løntilskud og virksomhedspraktik.