Gå til sidens indhold
Print
Frederikssund Kommunes logo
5. oktober 2016

Vigtigt at lave noget man er glad for


Peter Gydesen er i lære som tømrer hos firmaet 3Byg, Tag og Facade i Frederikssund. Han er en af de unge, som er i gang med en erhvervsuddannelse, og dem skal der være mange flere af, hvis det står til Frederikssund Kommune, erhvervsskolerne og Dansk Byggeri. De har netop indgået en partnerskabsaftale, som skal skabe større interesse for erhvervsuddannelserne hos de unge og samtidig sikre, at der bliver praktikpladser nok til dem.

Mange forskellige opgaver

-Jeg ville ikke sidde på skolebænken i tre år for at få en studenterhue, fortæller Peter Gydesen. Han kendte en som arbejdede i tømrerfirmaet i Frederikssund i forvejen og fik derigennem kontakt til indehaver Peter Kyster, og snart var en aftale om en tjans som arbejdsmand på plads. Den blev senere vekslet til en læreplads, og nu har Peter kun et halvt år tilbage, før han kan kalde sig udlært. Han er glad for at være i lære – endda i et firma, hvor han får lov til at løse mange forskellige opgaver.

- På den måde kommer man rundt om det hele i faget og prøver en masse forskellige ting, siger han og tilføjer:

- Det er vigtigt at lave noget, man er glad for, siger han. Peter er så glad for faget, at han har overbevist et par af sine kammerater om, at de også skulle begynde på tømreruddannelsen. Også den 25-årige tømrersvend Morten Sørensen er glad for sit fag. Efter at have stået i lære i samme firma har han nu i de seneste fire år arbejdet som færdiguddannet tømrer samme sted.

Peter Gydesen havde ikke lyst til at bruge tre år på at få en studenterhue og valgte i stedet en erhvervsuddannelse.
Peter Gydesen havde ikke lyst til at bruge tre år på at få en studenterhue og valgte i stedet en erhvervsuddannelse.

Fødekæde af nye medarbejdere

Den nye partnerskabsaftale, som skal sikre flere unge på erhvervsuddannelserne bliver godt modtaget hos tømrermester Peter Kyster. Hans virksomhed har 18 ansatte hvoraf 5 er lærlinge, så her mangler ikke lærepladser, men derimod lærlinge.

- Det er vigtigt at investere i ungdommen. Der skal hele tiden nye kræfter til, og så holder det virksomheden ung, at der kommer nye lærlinge ind, forklarer Peter Kyster og tilføjer:

- Lige nu er vores største hindring for vækst manglen på kvalificeret arbejdskraft. Derfor handler det også om, at vi hele tiden skal uddanne nye, så vi kan føde os selv med dygtige medarbejdere i fremtiden. Det er en investering, der tjener sig hjem, især når medarbejderne bliver i firmaet efter endt uddannelse, fastslår han.

Indehaver Peter Kyster mener, at det er i firmaernes egen interesse at investere i ungdommen.Indehaver Peter Kyster mener, at det er i firmaernes egen interesse at investere i ungdommen.

Større stabilitet

I nogle brancher er der mangel på praktikpladser, og i andre brancher er der mangel på lærlinge. Partnerskabsaftalen mellem kommunen, uddannelsesstederne og Dansk Byggeri skal sikre, at der bliver uddannet de håndværkere, som virksomhederne har brug for. Og Peter Kyster forventer da også, at fremtiden vil betyde en mere stabil tilgang af arbejdskraft.

- Over de næste fem år forventer jeg, at aftalen og det højnede niveau på erhvervsskolerne vil betyde en større søgning til erhvervsuddannelserne. Det vil betyde en større stabilitet og derfor ser det bedre ud i forhold til at få dygtige nye medarbejdere, vurderer han.

Til august kommer der en række nye grundforløb på Campus Frederikssund, og med dem vil der være skabt et endnu bedre grundlag for at tage en erhvervsuddannelse i Frederikssund.

Den nye partnerskabsaftale blev underskrevet tirsdag den 4. oktober. Frederikssund Kommune har tidligere underskrevet en lignende aftale om praktikpladser med erhvervsskolerne og Dansk Industri.