Gå til sidens indhold
Print
Frederikssund Kommunes logo
17. oktober 2016

Nu kan elektronisk affald afleveres i seks supermarkeder i kommunen

Miljøautomaten tager imod kundernes udtjente små elektronikting, elpærer, elsparepærer og batterier. Og åbningen af de nye automater blev markeret lørdag den 15. oktober 2016 i Meny i Skibby, hvor formand for Teknisk Udvalg, Tina Tving Stauning, indviede automaten.


Tina Tving Stauning ved indvielsen af den nye miljøautomat i Skbby.

 - Vi udvider ordningen til i alt 6 supermarkeder i hele kommunen, fordi vi kan se, at det er en populær måde at komme af med sit elektroniske affald på. I de 6 måneder, miljøautomaten var opstillet som et forsøg i SuperBrugsen i Slangerup, indsamlede vi 174 kg småt elektronik, 565 kg batterier og 102 kg elpærer, forklarer Tina Tving Stauning.

Ved åbningen af den nye automat kunne de fremmødte også sætte tænderne i frisklavede pandekager, mens genbrugseksperter stod klar med svar på, hvad borgernes elektroniske affald gemmer af hemmeligheder og værdier.

Hvert år smider danskerne et ton guld ud, som gemmer sig i vores elektroniske affald, ifølge en undersøgelse fra Syddansk Universitet, og det skal miljøautomaten hjælpe med at gøre noget ved.

 - Miljøautomaten giver en bedre indsamling og derved en bedre genanvendelse af de værdier, der gemmer sig i affaldet f.eks. ædelmetaller. Indsamlingen skåner også miljøet for miljøfarlige stoffer som kviksølv, der bl.a. findes i elsparepærer, udtaler Tom Henrik Johansen, der er faglig koordinator for affaldsområdet i Frederikssund Kommune.

Borgerne er gode til at bruge automaten

Borgerne har ikke bare brugt den flittigt, men har også sorteret rigtig godt. Folk tager det affald, de vil af med ud af emballagen, så vi hverken finder plastposer eller papæsker i automaten, siger Tom Henrik Johansen.

Han vurderer, at det kan hænge sammen med, at miljøautomaten står ved siden af flaskeautomaten: “Kunderne har jo gennem mange år været vant til at tage flasker og dåser med retur, når de skal ud at handle. Så når miljøautomaten nu står lige ved siden af, er det nærliggende for kunderne at aflevere affald på samme måde”, forklarer han.

Miljøautomaten vil være til at finde i: MENY i Skibby, SuperBrugsen i Jægerspris, Dagli’Brugsen i Dalby, Føtex og Rema 1000 i Frederikssund. Derudover fortsætter ordningen i SuperBrugsen i Slangerup.

Borgerne var hurtige til at tage automaten i brug.