Gå til sidens indhold
Print
Frederikssund Kommunes logo
4. oktober 2016

Førstehjælp i børnehøjde

Torsdag den 4. oktober var 21 børn fra Børnehusene Skibbyssen og Skolevejen i Skibby på kursus i førstehjælp og sikkerhed i hverdagen. De er andet af i alt fire hold i denne uge, hvor alle børnehuse i Skibby-området kommer på kursus.

Iflg. Alice Sall som er pædagogisk leder i Skibbyssen er det fjerde år kurset afholdes for de ældste børn, som skal starte i folkeskolen næste år.

 - Kurset udspringer af vores udviklingsplan, hvor børnene skal lære både om førstehjælp og om kroppen, så de kan lære hvordan man hjælper sig selv og andre hvis uheldet er ude, men selvfølgelig også hvordan man forebygger det, fortæller Alice Sall.

 - Erfaringen viser nemlig at hvis børn ved hvordan de skal gøre når uheldet er ude, så gør de det også.

Torsodukken med kroppens organer blev studeret af børnene. Foto Kenneth Jensen.Da det samtidig er et vigtigt fokus for arbejdet i kommunens børnehuse at børnene lærer at være bevidste om at give plads til hinanden, være støttende og udvise omsorg, så handler kurset også om dette, med udgangspunkt i kroppens opbygning, og hvordan man beskytter den.

Og kursets instruktør, John Petersen fra Simpel Førstehjælp, kom da også vidt omkring, og fortalte om alt fra kroppens organer til hvad sund mad er, hvorfor slik og sodavand er usundt, og hvordan man kan se eller lugte på ting om de er farlige.

 - Børn møder mange fristelser i dagligdagen, så det er vigtigt at de også selv kan være med til at vurdere hvad som er farligt, og hvad som ikke er, siger Alice Sall. Og erfaringerne med kurset er gode iflg. den pædagogiske leder:

 - Børnene lever sig virkelig ind i det på kurset, og kan huske det de har lært. Vi kan tydeligt se at de er bedre til at hjælpe andre bagefter, og de får en øget bevidsthed om at det ikke er farligt at hjælpe hinanden med at rense et sår, give plaster på og trøste når uheldet er ude.

Organerne fra Torsodukken blev båret rundt af børnene, så alle fik lejlighed til både at se og røre. Foto: Kenneth Jensen.
Organerne fra Torsodukken blev båret rundt af børnene, så alle fik lejlighed til både at se og røre. 

Selv om formålet med kurset dermed ikke direkte er at lære børnene at yde førstehjælp som vi kender det fra voksne, så lærer de at tilkalde hjælp, og får også lov at prøve at lægge både voksne og børn i stabilt sideleje, så de forstår hvad det betyder.

Udviklingsplaner, pædagogisk læring og målsætninger eller ej, så er det i hvert fald sikkert at de 21 børn fra Skibbyssen og Skolevejen havde en spændende formiddag, hvor de dybt koncentreret levede sig ind i undervisningen, og gik derfra en stor oplevelse rigere, og med en masse ny viden.

Børnene fik også lov til at lugte til kemikalier, kamufleret i fx Cola-flasker, for at forstå at man ikke bare må drikke af en flaske man finder. Foto: Kenneth Jensen.
Børnene fik også lov til at lugte til kemikalier, kamufleret i fx Cola-flasker, for at forstå at man ikke bare må drikke af en flaske man finder. 

Foto: KEJE.