Gå til sidens indhold
Print
Frederikssund Kommunes logo
30. november 2016

Deletanken skaber nye fællesskaber

I 2016 har Frederikssund – som en af syv kommuner - været med i det landsdækkende projekt Delebyer, der har haft til formål at afdække, hvordan man kan få samfundet til at køre lidt længere på literen ved at udnytte ressourcerne mere effektivt. I de deltagende kommuner har lokale projektmagere i løbet af sommeren og efteråret afprøvet forskellige muligheder for deling imellem borgere, deling mellem borgerne og kommunen eller andre måder at dele mellem det offentlige og private.

Fokus på kommunerne

Det er Dansk Arkitekturcenter, der står bag projektet, og torsdag den 24. november var alle deltagende kommuner samt projektets øvrige involverede inviteret til afslutningskonference. Her var der blandt andet fokus på de syv deltagende kommuner og deres erfaringer med udbredelse af deleøkonomien.

- I Frederikssund har projekt Delebyer skabt nye tanker og nye diskussioner. Vi kunne se, at det var med til at finde nye ressourcer frem ved vores deledag i sommer. Her mødte vi en række aktive og nysgerrige borgere, som vi ellers ikke ser ved de traditionelle borgermøder, fortæller Tina Tving Stauning (A), der er formand for Teknisk Udvalg. Det er netop Teknisk Udvalg, som har besluttet, at Frederikssund Kommune skulle være med i projektet, og Tina Tving Stauning er glad for at deleøkonomien er kommet på dagsordenen:

- En kommune er jo et stort deleøkonomisk fællesskab. Vi deler på bibliotekerne, i grejbanken og gennem fælleskommunale selskaber mv. Vi omfordeler vores midler. Netop fællesskab, lighed og det at dele ligger dybt i os danskere og den skandinaviske samfundsmodel, så det er en helt naturligt, at vi nu snakker deleøkonomi. Og det har givet nye tanker om og ideer til, hvordan vi styrker fællesskabet og bæredygtighed i vores kommune og samfund, forklarer hun.

Formand for Teknisk Udvalg i Frederikssund Kommune, Tina Tving Stauning (med mikrofonen), fortalte sammen med de øvrige seks kommuner om de lokale erfaringer og udbytte af projekt Delebyer. Ordstyrer var Mikkel Frey (yderst tv.), der til daglig er journalist på DR og vært på DR2.Formand for Teknisk Udvalg i Frederikssund Kommune, Tina Tving Stauning (med mikrofonen), fortalte sammen med de øvrige seks kommuner om de lokale erfaringer og udbytte af projekt Delebyer. Ordstyrer var Mikkel Frey (yderst tv.), der til daglig er journalist på DR og vært på DR2.

Kommet for at blive

Københavns overborgmester Frank Jensen var blandt oplægsholderne på konferencen, og han var ikke i tvivl om at deleøkonomien er kommet for at blive:

- Men vi skal også have svar på hvordan innovation og forandring kan gå hånd i hånd med velfærdssamfundet. Deleøkonomiske initiativer må ikke nedbryde de spilleregler, der gælder i samfundet, sagde han og henviste blandt andet til den udskældte taxatjeneste Uber.

Københavns overborgmester Frank Jensen fortalte deltagerne på konferencen at deleøkonomien skal gå hånd i hånd med velfærdssamfundet.Københavns overborgmester Frank Jensen fortalte deltagerne på konferencen at deleøkonomien skal gå hånd i hånd med velfærdssamfundet.

Ved projektets afslutning har Dansk Arkitekturcenter udgivet et magasin med beskrivelse af en lang række projekter, artikler og erfaringer fra projektet Delebyer.

Fakta

En af de helt konkrete udløbere af projekt Delebyer i Frederikssund Kommune er initiativet ”Del Dit Landskab”. Projektmagerne bag ideen ønsker at skabe nyt liv, sociale mødesteder og bæredygtig fødevareproduktion for de mindre bysamfund ved at bringe brugere og ejere af grønne områder sammen. Projektet vil skabe grundlag for en bedre udnyttelse af uopdyrkede grønne landskaber og initiativtagerne er allerede i dialog med både Frederikssund og Lejre kommuner og andre mulige samarbejdspartnere.