Gå til sidens indhold
Print
Frederikssund Kommunes logo
5. marts 2016

Irsk stemning for en dag

Alle sejl var sat til da Frederiksund lørdag var klædt i grønt, og fejrede Irsk lørdag med besøg af både den irske ambassadør og Melodi Grand Prix-ikonet Johnny Logan.

Faktisk startede det hele med at Håndboldens Venner arrangerede koncert med Johnny Logan i Frederikssund Hallerne lørdag aften. Det så Frederikssund Ny Initiativråd muligheder i at udvide, og gøre til en fest for hele byen – og sådan endte det. 

Inspireret af Saint Patricks Day

Rådsleder Karina Katja Hoffmann. Foto: Kenneth Jensen.

Ifølge rådsleder Karina Katja Hoffmann så kom man på baggrund af koncertplanerne til i Frederikssund Initiativråd at tale om at det kunne være sjovt at sprede arrangementet, og skabe liv i byen:

 - Vi blev inspireret af Saint Patricks Day (den irske nationaldag, red.) I andre byer – fx i København – fejrer man mærkedage med parader og fest i gaden, og det er en event som alle kan deltage i. Hvorfor skulle vi ikke også kunne gøre det hos os? 

Der var herefter ikke langt fra tanke til handling, og efter kontakt med Håndboldens Venner tog det fælles arrangement hurtigt form. Også kommunens Fritidsudvalg har støttet idéen med 25.000 kroner, og såvel foreninger som erhvervsdrivende har bakket op, hvilket gadebilledet lørdag også var vidnesbyrd for. 

Det er helt fantastisk at det har kunnet lade sig gøre på så kort tid, siger Katja Karina Hoffmann:

 - Et så stort arrangement har kun været muligt takket være et helt fantastisk samarbejde og opbakning også fra kommunen og borgmesteren. 

Stolt borgmester

De roser er borgmester John Schmidt Andersen (V) ikke sen til at kvittere for:

 - Jeg er stolt over alle de mennesker der lægger et enormt frivilligt arbejde og engagement for på denne måde at skabe ekstra liv i vores kommune, siger han og tilføjer:

 - Det kæder på flotteste vis kultur og handel sammen til glæde for alle parter.

Irsk ambassadør-visit

Det er heller ikke kun inden for kommunegrænsen at den irske lørdag har vakt opsigt og interesse.

 - Vi kontaktede den Irske Turistforening for at høre om de kunne hjælpe os med materiale og informationer, fortæller Katja Karina Hoffmann. Det kunne de, og mere til:

 - Fra irsk side arbejder man med et turistkoncept der hedder ”Go Green”. Det vil de gerne markedsføre, og tilbød derfor at komme til Frederikssund med en stand på Torvet. Samtidig vil de omtale vores arrangement og Frederikssund Kommune på deres hjemmeside, så vi kommer virkelig på turistlandkortet, og ud over landets grænser takket være dette arrangement, fortæller rådslederen.

Borgmester og ambassadør besigtiger den irske turiststand på torvet. Foto: Kenneth Jensen.
Borgmester og ambassadør besigtiger den irske turiststand på Torvet.

Og international opmærksomhed af den gode slags kan kommunen altid bruge.

 - Det er altid positivt med den slags interesse, siger borgmesteren, der også glæder sig over at ikke kun det irske turistkontor, men også den irske ambassadør, Cliona Manahan, valgte at komme til Frederikssund lørdag.

Hende modtog borgmesteren kl. 10.00 foran Rådhuset, og det var en meget imponeret ambassadør der ankom.

John Schmidt Andersen byder Cliona Manahan velkommen. Foto: Kenneth Jensen.
John Schmidt Andersen byder Cliona Manahan velkommen.

 - Det er den første fejring af Saint Patricks Day i Danmark i år, sagde Cliona Manahan: Hvorfor gør vi ikke mere af den slags i fællesskab?, spurgte hun.

Velkomsten var efter alle kunstens regler i Frederikssund med borgmesterkæde, lurblæsere, blomsterpige og naturligvis en løber foran Rådhuset der i dagens anledning ikke var rød men derimod grøn.

Borgmester og ambassadør flankeret af lurblæsere. Foto: Kenneth Jensen.
Borgmester John Schmidt Andersen og ambassadør Cliona Manahan flankeret af lurblæsere foran Rådhuset i Frederikssund.

Efter velkomsten bød borgmesteren sammen med formand for Fritidsudvalget, Morten Skovgaard, og Kulturchef Paw Holze Nielsen på kaffe og kransekage på Rådhuset.

Ambassadøren var meget betaget af byrådssalen og J.F. Willumsens kunst. Foto: Kenneth Jensen.
Ambassadøren var meget betaget af byrådssalen og J.F. Willumsens kunst. Her ses hun sammen med tv. formand for Fritidsudvalget Morten Skovgaard, kulturchef Paw Holze Nielsen og borgmester John Schmidt Andersen.

Under mødet blev der lejlighed til at drøfte mulige samarbejder i fremtiden, og ambassadøren, der også er ambassadør for Island, roste vores lange tradition for flot design og arkitektur i Danmark, og danskernes evne til at samarbejde og handle på tværs af landegrænser:

 - Takker være jeres handel og industri har I venner i hele verden. Der er i 100 år foran os, så vi har meget at lære af jer, selv om vi har 70 mio. mennesker spredt rundt i hele verden med irske rødder, sagde Cliona Manahan, og tilføjede:

 - Der er kun halvanden times flyvning mellem vores to lande, og vi ligner hinanden så meget på mange punkter at et samarbejde om erhverv, læring og turisme ligger lige for.

Ambassadøren fortalte også at man fra irsk side har godt kendskab til de danske virksomheder, og at man mangler den danske know-how inden for energi, byggeri og design. 

Byplanlægning

Et emner der i særlig grad optager irerne er byplanlægning og -design. Det er ”The big issue”.

 - Vi skal bygge tusindvis af huse og andre faciliteter for unge; vi er en ung nation hvor mere end halvdelen af indbyggerne er under 35 år. Så det er en kæmpe udfordring for os.

Blandt andet derfor er den irske ambassadør også vildt fascineret af Byen Vinge, og hun har fulgt med i planerne og tilblivelsen af byen de seneste år.

 John Schmidt Andersen fortæller om Byen Vinge. Foto: Kenneth Jensen.
Borgmesteren fortæller om Byen Vinge.

Efter mødet på Rådhuset var der parade gennem byen med deltagelse af en række foreninger og erhvervsdrivende – og i front borgmesteren og ambassadøren flankeret af en irsk sækkepibespiller.

John Schmidt Andersen og Cliona Manahan kørte forrest i paraden gennem byen. Foto: Kenneth Jensen.
John Schmidt Andersen og Cliona Manahan kørte forrest i paraden gennem byen.

Paraden på vej ned i Gågaden, der var prydet i irske farver. Foto: Kenneth Jensen.
Paraden på vej ned i Gågaden, der var prydet i irske farver.

Der varogså heste med i paraden. Foto: Kenneth Jensen.
Der var også heste med i paraden.

Paraden sluttede med kåring af de bedst udklædte på Torvet. En ære der tilfaldt den lokale Produktionsskole, PFFU.

Vindere af konkurrencen om at være flottest udklædt blev Produktionsskolen PFFU. Foto: Kenneth Jensen.
Vindere af konkurrencen om at være flottest udklædt blev Produktionsskolen PFFU.

Hele dagen blev rundet af med det der startede hele idéen: Koncert med den tredobbelte internationale Melodi Grand Prix-vinder, Johnny Logan. Et arrangement der i sig selv trak omkring 800 hundrede af huse.

Foto: KEJE.