Gå til sidens indhold
Print
Frederikssund Kommunes logo
26. maj 2016

Idræt og kultur for sindet

Torsdag dannede Kalvøen i Frederikssund for en stund rammer for et par hundrede deltagere ved den årlige Idræts- og Kulturfestival for ansatte og brugere i socialpsykiatrien. Festivalen, der er en årligt tilbagevendende begivenhed, er et partnerskab mellem Social Service i Frederikssund Kommune og Idrætsforeningen Vikingerne.

Jonas Seidler Hviid. Foto: Kenneth Jensen.Oprindeligt startede den som et amtssamarbejde, men ved kommunalreformen i 2007 opstod der en pause, indtil Frederikssund Kommune i 2009 genoptog traditionen - nu i samarbejde med den frivillige idrætsforening Vikingerne, der tilbyder idræts for sindslidende i kommunen. Som sådan er festivalen i dag i princippet åben for at alle kan deltage, men den er primært henvendt til brugere og ansatte af vores socialpsykiatri i kommunen, og tilsvarende idrætsforeninger i Region Hovedstaden og Region Sjælland, fortæller Jonas Seidler Hviid, der er idrætskonsulent i Frederikssund Kommune.

Hvorfor en festival?

Det oplagte spørgsmål er så hvorfor festivalen afholdes, og har kunnet fortsætte i rigtig mange år?

Svaret falder prompte fra Jonas Seidler Hviid:

 - Her er virkelig tale om en rigtig god platform at snakke idræt og bevægelse ud fra. Der er tale om et fælles projekt som i den grad nedbryder skel mellem brugere og personale i socialpsykiatrien, fortæller han, og siger videre:

 - I den her arena er vi fælles. Vi har de samme interesser, og ikke mindst: Vi har samme forudsætninger, så alle kan være med. For at sikre forskelligheden i vores daglige tilbud også afspejles i festivalen har vi også mange tilbud om aktiviteter i dag - både inden for idræt og kultur. Det er vigtigt for at motivere flest muligt til at deltage, forklarer idrætskonsulenten.

En af dagens discipliner var rundbold. Foto: Kenneth Jensen.
En af dagens discipliner var rundbold...

Det blev kæmpet intenst ved Idræts- og Kulturfestivalen på Kalvøen. Foto: Kenneth Jensen.
...og ingen tvivl om deltagerne kæmpede intenst og motiveret i den disciplin. 

Som sådan er festivalen en god mulighed til at få vakt interessen, og gjort opmærksom på de tilbud der er i Idrætsforeningen Vikingerne og Frederikssund Kommune.

 - Vi vil gerne lokke folk med, og det er ikke altid let med målgruppen, medgiver Jonas Seidler Hviid, der også fortæller at for kommunens del handler det også meget om at festivalen binder alle kommunens indsatser sammen på en god og sjov måde.

Ekkoløb. Foto: Kenneth Jensen.
Ekkoløb, som næsten alle deltagere tog del i. Der var to gennemløb: Et om formiddagen, og et efter frokost.

Tidsregistrering ved Ekko-løbet. Foto: Kenneth Jensen.
I Ekkoløbet handler det ikke om at være hurtigst på tid. når man alligevel tidsregistreres, så handler det om at finde 
vindertiden, der er den mindste tidsdifference ml. første og andet gennemløb. På den måde kan en deltager i kørestol fx også vinde. 

Begejstrede deltagere

Og at festivalen faktisk er populær vidner såvel deltagerantallet som engagementet blandt deltagerne om.

To af deltagerne er Anna Jørgensen og Thomas Vester.

Thomas Vester og Anna Jørgensen. Foto: Kenneth Jensen.
Thomas Vester og Anna Jørgensen.

Anne Jørgensen har været med i festivalen siden den startede igen i Frederikssund i 2009, og siden 2012 har hun været official, og med til at arrangere festivalen. For nylig er hun også blevet næstformand i Vikingerne.

For hende startede det under et ophold på Skibbyhøj i Skibby.

 - De var med det år, og jeg blev grebet af det, fortæller Anne Jørgensen, hvorefter hun med et stort grin tilføjer: Det var sjovt, så jeg vendte frygteligt tilbage, og bliver ved med det. De slipper ikke for mig.

Og hvorfor er der ingen tvivl om:

 - Det handler om stemningen, menneskene og sammenholdet. Og så er her muligheder uanset om man er til sport eller kultur. Det er dét som trækker. Det er bare fedt. En rigtig god dag og aften, siger Anna Jørgensen.

Det samme mener Thomas Vester. Han har været bestyrelsesmedlem i Idrætsforeningen Vikingerne i ti år, og har gennem årene vundet cirka 20 medaljer i forskellige sportsgrene - og i år er ingen undtagelse.

 - Jeg er hardcore, og med i det meste, fortæller han, der også fortæller at det er idræt for sindet, ikke idræt for sindslidende. 

 - At være med i dag - og i Vikingerne i det hele taget - er lige som medicin; jeg ville få abstinenser hvis ikke tilbuddet var her, fortæller han. Det er et frirum hvor man er sammen med ligesindede, og oplever stort socialt engagement; vi er fælles om et eller andet.

 - Og så har Jonas (idrætskonsulenten, red.) gjort en stor forskel. Så mit største håb er det kan få lov at fortsætte, siger Thomas Vester.

Mogens Damgaard. Foto: Kenneth Jensen.
En af årets medvirkende var tidligere afdelingsleder for Dag- og døgnafdelingen i Frederikssund Kommune, Mogens Damgaard, der her er i færd med at overrække præmier til vinderne af formiddagens konkurrencer. 

Årets tema: Jul

Som det fremgår af billederne, så bar mange nissehue i år. Det skyldes årets tema der var julen. Så ud over julekostumer og juleorkester, så blev dagen rundet af med stor juletræsfest og juleshow i Valhal torsdag aften.

Idéen til temaet kom fra Mette Fejgh, der fortæller at det egentlig startede som en joke, men da alle kunne se idéen i det, så valgte styregruppen at julen skulle falde ekstra tidligt i år. Det var deltagerne øjensynligt med på.

Ingen julefest uden julemusik. Foto: Kenneth Jensen.
Ingen julefest uden julemusik. 

Foto: KEJE.