Gå til sidens indhold
Print
Frederikssund Kommunes logo
19. maj 2016

Figurer giver råd om affald i Kulhuse

Fra denne uge er miljøstationen i Kulhuse for en stund blevet opgraderet med fire hjælpere, der vejleder om hvordan den ubemandede miljøstation bruges korrekt.

Én af de nye fotostater ved indkørslen til Kulhuse Miljøstation. Foto Kenneth Jensen.
Én af de nye fotostater ved indkørslen til Kulhuse Miljøstation. 

Det er cirka et år siden Frederikssund Kommune åbnede sin første ubemandede miljøstation i Kulhuse under stor bevågenhed fra lokalbefolkningen i den nordligste del af kommunen.

Iflg. affaldskonsulent Tom Henrik Johansen fra kommunens affaldskontor er miljøstationen et testanlæg.

 - Vi afprøver konceptet med at borgerne bringer genanvendeligt affald til stationen. I den sammenhæng tester vi både den rent tekniske side, bl.a. om beholderne er egnet til formålet, alt efter hvilken affaldstype der er tale om, men vi tester også den rent adfærdsmæssige del – dvs. om borgerne kan forstå konceptet, og bruge stationen på den rigtige måde med de begrænsninger der nu engang er, siger Tom Henrik Johansen, og fortæller videre:

 - Vores oplevelse af miljøstationens første år er at den fungerer godt, og at både fastboende og sommerhusgæster udtrykker tilfredshed med den. 

Let at sortere affald

Tanken bag miljøstationen er at det skal være let at sortere sit affald, og samtidig skal det være let at komme af med det lokalt, så mest muligt affald bliver genbrugt, og miljøet dermed skånes.

Derfor tager miljøstation imod 11 udvalgte affaldstyper:

 • Aluminiumsdåser
 • Batterier
 • Elpærer
 • Glas
 • Metal
 • Pap
 • Papir
 • Plast
 • Porcelæn
 • Småt brændbart
 • Småt elektronik

Ikke storskrald

Forkert afleveret storskrald foran en af de nye hjælpe-fotostater. Foto: Kenneth Jensen.Dermed også sagt at miljøstationen ikke er bygget til at tage imod større effekter som fx radiatorer, stereoanlæg mv., som nogle borgere har forsøgt på billedet her.

Netop dét at ikke alle respekterer miljøstationens begrænsninger giver kommunens affaldsfolk nogle udfordringer. Det er baggrunden for de fire nye fotostater, der skal hjælpe folk – bl.a. med vejledning om at nærmeste egentlige genbrugsplads kun ligger cirka otte minutters kørsel derfra på Nørhaven 8 i Jægerspris.

 - Vi oplever at enkelte besøgende tilpropper beholdernes indkast med f.eks. gulvtæpper og store papkasser. Det medfører at de næste besøgende ikke kan benytte beholderne, og derfor sætter sit affald på jorden ved siden af beholderne, siger Tom Henrik Johansen fra Affaldskontoret.

 - Derfor håber vi at de gemytlige figurer bliver set, og deres råd bliver fulgt, så miljøstationen kan forblive pæn og ryddelig.

Ekstra miljøstation

Til sidst oplyser affaldskonsulenten i øvrigt, at man for at gøre det ekstra let at komme af med småaffald som batterier, flasker og papir for nylig også har opstillet en mindre miljøstation ved Brugsen i Kulhuse.

Den nye mini-miljøstation i Kulhuse. Foto: Kenneth Jensen.
Den nye mini-miljøstation i Kulhuse.

Foto: KEJE.