Frederikssund Kommunes logo
7. juni 2016

Vinge fremhævet på international konference

Byen Vinge var en del af programmet, da mere end 300 byplanlæggere, eksperter og beslutningstagere fra 25 lande tirsdag den 7. juni mødtes til smartcitykonference i København.

Konferencen, som blev holdt på Refshaleøen i København, er arrangeret af København, Albertslund og Frederikssund Kommuner, som for to år siden indgik et samarbejde med teknologifirmaet Cisco om at udvikle smarte løsninger til fremtidens byer. Konferencen er kulminationen på dette samarbejde, og derfor var ny teknologi i nye byer på programmet.

Borgmester John Schmidt Andersen var med til at åbne konferencen.
Borgmester John Schmidt Andersen var med til at åbne konferencen.

Over 300 personer var taget til konference i København for blandt andet at høre om byen Vinge ved Frederikssund.
Over 300 personer var taget til konference i København for blandt andet at høre om byen Vinge ved Frederikssund.

Vinge og Hyllie

Et af sporene på konferencen handlede om Vinge og den svenske by Hyllie, som er en pendant til Vinge lige uden for Malmø. Her bygger svenskerne en ny by fra en bar mark, som skal rumme 9000 boliger og lige så mange arbejdspladser. I Malmø har man arbejdet på en digital strategi for byen siden efteråret 2015 fortalte Maja Johansson, der er klimastrateg i Malmø Kommune. I denne forbindelse udnytter man en kontrakt med det svenske energiselskab E-on om at teste ny teknologi indenfor produktion, distribution og forbrug af energi.

Byen Vinge blev præsenteret af Søren Smidt-Jensen, der er chef for By og Landskab i Frederikssund Kommune. Han lagde i sin præsentation vægt på, at digital infrastruktur skal tænkes ind i byudvikling på en lige så naturlig måde som vand og el. Frederikssund Kommunes overordnede mål for udviklingen af en smart by er at skabe effektivitet, vækst og højere livskvalitet for borgerne, fastslog Søren Smidt-Jensen.

Nye tendenser i smarte byer

Mens konferencens deltagere kunne vælge mellem flere forskellige spor undervejs, var der også flere fælles oplæg for hele forsamlingen. Et af dem handlede om de nyeste tendenser inden for udvikling af smarte byer. Og hvis det står til eksperterne, så vil borgerne i fremtiden ønske at være digitale i alle aspekter af deres liv, forklarede Marina Lønning, der er direktør i TDC. Også presset på kommunernes økonomi vil tvinge innovative processer igennem, som kan være med til at skabe bedre og billigere løsninger, vurderede hun. Ben Levine, der er direktør for Metrolab Network i Washington DC sagde, at intelligent mobilitet bliver et nøgleord i fremtidens byer. Og i fremtiden vil vi også kunne udlede data af alt fra energiforbrug over transportvaner til dagligvareindkøb og med denne viden kunne optimere og forbedre alle dele af processerne, vurderede han.

Gæster besøger Vinge

På konferencens anden og sidste dag, onsdag den 8. juni, vil ca. 100 gæster besøge byggepladsen i Vinge for med egne øjne at kigge nærmere på projektet. Her vil borgmester John Schmidt Andersen byde gæsterne velkommen. Herefter vil der være oplæg fra blandt andre TDC og Phillips, hvor sidstnævnte netop nu er i gang med at teste intelligente gadelamper på stien mellem St. Rørbæk og den kommende S-togsstation i Vinge. Endelig skal gæsterne på vandretur på byggepladsen med Søren Smidt-Jensen som guide.

Se mere om Vinge og besøget fra deltagerne på konferencen på www.facebook.com/byenvinge.