Gå til sidens indhold
Print
Frederikssund Kommunes logo
4. juni 2016

Vellykket deledag på Elværket

Lørdag den 4, juni holdt Frederikssund Kommune deledag på Elværket. Her var en masse engagerede mennesker mødt frem for at få videreudviklet deres deleøkonomiske ideer.

Som en af Danmark syv deltagende kommune i projekt Deleby havde Frederikssund Kommune inviteret til deledag lørdag den 4. juni. Formålet med deledagen var at finde på og videreudvikle gode ideer, der kan sætte skub i deleøkonomien i kommunen. Helt konkret handler det om, at udnytte eksisterende ressourcer bedre – både private og offentlige.

- Frederikssund Kommune er gået med i projekt delebyer dels for at finde nye muligheder for at optimere ressourceanvendelsen men også for at opbygge nye fællesskaber, sagde formanden for Teknisk Udvalg, Tina Tving Stauning, da hun åbnede deledagen, og tilføjede:

- Jeg håber deletanken kan få rodfæste her i kommunen, og jeg ser jer deltagere i dag som pionerer for deletanken.

Tina Tving Stauning åbnede deledagen. Foto: Kenneth Jensen.
Tina Tving Stauning åbnede deledagen. Se flere billeder fra dagen nederst i artiklen. 

Fælles faciliteter i bymidten

På deledagen kunne de fremmødte bl.a. høre mere om projekterne Naboskab, Nabobørsen og Spaceflex, der alle er initiativer, som har til formål at gøre det nemmere for borgerne at dele alt fra ledig lagerplads til værktøj, køretøjer, køkkenudstyr og meget andet. Og mange af deltagerne havde selv medbragt ideer, som de gerne ville videreudvikle. Blandt dem var Karina Hoffmann fra House of Link i Frederikssund. Hun har skabt et kontorfællesskab for reklamefolk, hvor man er fælles om forskellige faciliteter og udgifterne hertil. På samme måde ønsker hun at hele bymidten i Frederikssund kunne være fælles om butiksinventar, lokaler, webshop mm.

- Hele tankegangen om at deles om større udgifter er vigtigt, siger Karina Hoffman og fortsætter:

- Jeg håber deledagen her kan give mig sparring og en opbakning til at komme videre med projektet.

Mere udvikling i efteråret

Projektet Delebyer er tilrettelagt af Dansk Arkitektur Center (DAC) og er faciliteret af bureauet Rainmaking Innovation. I efteråret er der tilrettelagt et forløb, hvor ideerne fra de syv deltagende kommuners deledage kan komme videre til et mere intensivt innovationsforløb, hvor man nærmere vil afdække potentialet i ideerne.

Og det forløb vil Dorte Bay Høyerup gerne deltage i med sin ide. Hun er selvstændig erhvervsdrivende og er ved at etablere sig i Græse Bakkeby. Ideen handler om at skabe husdyrlaug, hvor borgerne kan være fælles om husdyrhold tæt ved deres bopæl. Ifølge Dorte Bay Høyerup er der flere fordele ved denne tanke:

- Der er ofte ledige græsarealer rundt omkring, som koster ressourcer at holde. Det vil dyrenes græsning kunne klare. Samtidig kan man koble skoler og børnehaver på projektet, så de kan være med til at passe dyrene og få læring ud af det, forklarer hun.

Idemagerne har ansøgningsfrist den 18. juni, hvis de vil prøve at få deres ide med i det videre udviklingsforløb i efteråret. Derfor er det endnu for tidligt at sige, hvor mange af ideerne fra deledagen i Frederiksund Kommune, der kommer med i det efterfølgende udviklingsforløb.

Du kan læse mere om projekt Delebyer på DACs hjemmeside.

Deltagerne kunne blandt andet lade sig inspirere af projekt Naboskab. Foto: Kenneth Jensen.Deltagerne kunne blandt andet lade sig inspirere af projekt Naboskab.

Der blev diskuteret deleøkonomi på livet løs. Foto: Kenneth Jensen.
Der blev diskuteret deleøkonomi på livet løs.

På deledagen deltog projekterne Naboskab, Nabobørsen og Spaceflex, som deltagerne kunne hente inspiration hos. Foto: Kenneth Jensen.
På deledagen deltog projekterne Naboskab, Nabobørsen og Spaceflex, som deltagerne kunne hente inspiration hos.

Foto: KEJE.