Gå til sidens indhold
Print
Frederikssund Kommunes logo
15. juni 2016

Museum åbner historie- og sanselegeplads

Børnemuseet Muserum og Frederikssund Museum har de sidste måneder arbejdet på en helt ny attraktion i museets have, og i dag kunne sløret endelig løftes da Historieviften blev officielt indviet. 

Historien er din

Sådan lyder museets vision, og det handler i al sin enkelhed om at museets gæster skal mærke den historiske fortælling og formidling på sanserne, i stedet for blot som tilskuere at kigge og observere.

Netop det er den nye legeplads i haven ved Frederikssund Museum et levende eksempel på. Og liv var der i dag ved indvielsen, hvor knapt 50 børn fra børnehusene Lærkereden og Skuldshøj i Frederikssund var inviteret med for at indvie den nye legeplads der hedder Historieviften.

Piger danser i Sansehuset. Foto: Kenneth Jensen.
Piger danser i Sansehuset, som er en del af den nye historievifte.

Sansestien bliver udforsket grundigt. Foto: Kenneth Jensen.
Også sansestien blev studeret meget grundigt af børnene.

En vifte af sansemuligheder

På legepladsen kan børnene både gå en tur på bare tæer på sansestien, lege i vikingeskibet, ringe med kirkeklokken i middelaldertårnet, og gemme sig i det store dæk for dragen Dada, som ligger halvt under jorden, fortæller Morten Skovgaard.  - Og så kan børnene kravle en tur ind i sansehuset, hvor de både kan genkende deres egen tid og udforske oldtidens hulemalerier og middelalderens kirkelige glasudsmykning.

Iflg. formand for Fritidsudvalget i Frederikssund Kommune, Morten Skovgaard (V) er historieviften da heller ikke bare en legeplads:

 - Det er i lige så høj grad et godt eksempel på hvordan børn igennem leg og aktivitet på egen krop kan opleve at historien også er deres. Legepladsen består af fire forskellige periodeafsnit, der alle skaber mulighed for, at børnene kan interagere direkte med deres egen historie, og på den måde komme tættere på en fortid, der ligger hundredvis af år tilbage, sagde Morten Skovgaard ved åbningen af legepladsen onsdag formiddag, inden han officielt indviede legepladsen ved at slå på klokken der er opstillet.

Morten Skovgaard indvier legepladsen. Foto: Kenneth Jensen.
Morten Skovgaard indvier legepladsen ved at slå på den opstillede klokke.

Historieviften er en sanselegeplads hvor det handler om at aktivere kroppen og sanserne, og herigennem stimulere opfattelsen og forståelsen for historien.

 - Fidusen ved historieviften er at man skal bruge kroppen til at opdage legen. Vi går ikke op i om man har fuldstændig styr på jægerstenalderen når man tager hjem her fra os, men kan man huske smagen af skovjordbærerne eller fornemmelsen af trædækket under fødderne, så har man fået noget erfaring som senere kan åbne op for andre erkendelser, fortæller Naomi Hainau Pinholt som er museumsinspektør på ROMU.

 - Måske får man en fornemmelse af at her har været nogen før mig, når man sidder i Vikingeskibet, eller står inde i legehuset. Så har vi skudt gang i en læringsproces.

Museumsinspektør Naomi Hainau Pinholt. Foto: Kenneth Jensen. 
Museumsinspektør Naomi Hainau Pinholt. 

Legepladsen er beliggende i haven ved Frederikssund Museum på Færgelundsvej 1, 3630 Jægerspris, og der er fri adgang til haven hele døgnet.

Vikingeskibet var populært. Foto: Kenneth Jensen.
Vikingeskibet var populært.

Gamle traktordæk kan bruges til mange ting. Foto: Kenneth Jensen.
Gamle traktordæk kan bruges til mange ting.

Sansehuset satte mange snakke og tanker i gang. Foto: Kenneth Jensen.
Sansehuset satte mange snakke og tanker i gang.

Foto: KEJE.