Gå til sidens indhold
Print
Frederikssund Kommunes logo
27. juni 2016

Mere økologisk mad til ældre i Frederikssund Kommune

Det fælleskommunale køkken, MAD til hver DAG, som ejes af de fem kommuner Frederikssund, Albertslund, Allerød, Halsnæs og Hillerød, har opnået Det Økologiske Spisemærke i bronze. Det betyder at ældre borgere i de fem kommuner, både hjemmeboende og beboere på plejecentre, nu får serveret mad der er 30-60 procent økologisk. 

Køkkenet MAD til hver DAG som ligger i Hillerød er nu kommet på listen over spisesteder i Danmark som har det økologiske spisemærke, der dokumenterer hvor stor en del af maden der er økologisk. MAD til hver DAG har opnået et bronzemærke, som garanterer at den mad der serveres for de ældre er 30-60 procent økologisk.

 - Øko-omlægningen har været en gradvis proces, som blandt andet er blevet finansieret gennem effektiviserede arbejdsgange i køkkenet, fordelagtige indkøbsaftaler, mindre svind på kød under stegning samt opskrifter der er blevet justeret siger Helle Thyge, driftschef hos MAD til hver DAG.

MAD til hver DAG har altid lavet det meste af maden fra bunden, men omlægningen til økologi har konkret betydet at der tænkes mere kreativt, og er blevet eksperimenteret meget for bedre at kunne udnytte lokale producenters råvarer afhængigt af sæson.

Et bidrag til mere økologi i Danmark

Chefkonsulent i Økologisk Landsforenings foodservice-team, Rikke Thorøe Grønning, roser køkkenet MAD til hver DAG for deres arbejde med økologi.

 - Med omlægningen til 30-60 procent økologi har køkkenet taget et flot skridt i den rigtige retning, og er med til at fremme økologi i Danmark til gavn for vores natur, miljø og dyr. Og selvfølgelig ikke mindst til glæde for de ældre borgere, som får mad der i højere grad laves fra bunden af gode, rene råvarer uden rester af sprøjtegift, siger Rikke Thorøe Grønning, der rådgiver køkkener i forbindelse med omlægning til økologi.

Hele processen med at omlægge MAD til hver DAG til økologi startede tilbage i 2013 som et samarbejde med Øko++.

Det Økologiske Spisemærke:

Det Økologiske Spisemærke er et statskontrolleret økologimærke for spisesteder som børneinstitutioner, plejehjem, kantiner, restauranter og caféer.

Øko-spisemærket viser, hvor stor en del af de indkøbte føde- og drikkevarer, der er økologiske.

  • Bronze = 30–60 % økologi
  • Sølv = 60-90 % økologi
  • Guld = 90-100 % økologi