Gå til sidens indhold
Print
Frederikssund Kommunes logo
16. juni 2016

Kulhuse Havn får facelift

I disse uger er der hektisk aktivitet i det nordlige Hornsherred. En donation på en mio. kroner fra A.P. Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers Fond til Almene Formål gør det nemlig muligt at realiserer et stort ønske om nye faciliteter til stamgæster og turister.

Det var ikke let for bestyrelsen i Kulhuse Havn at få armene ned, da de 11. juli sidste år modtog beskeden om at deres ansøgning om et tilskud på en million kroner til A.P. Møllers Fond var blevet imødekommet. Dermed var to tredjedele af finansieringen på halvanden million pludselig på plads. Den sidste tredjedel klarer havnen selv. 

Nordlig turistperle

Havnen, og den tilstødende Kulhuse Strand, er kommunens nordligste punkt, og af mange gode grunde et stort trækplaster for turister.

Dels har stranden det blå flag, og byder ud over meget fine badeforhold dermed også på en række ferieaktiviteter for børn og unge. Dels er det herfra kommunens hyggelige færge M/F Columbus sejler, og så ligger kommunens eneste campingplads også lige ved havnen og stranden.

Selv på en almindelig fredag er der liv og stor søgning på Kulhuse Strand. Foto: Kenneth Jensen.
Selv på en almindelig fredag er der liv og stor søgning på Kulhuse Strand. 

Den idylliske lystbåde- og færgehavn drives af foreningen Kulhuse Havn, der består af pladsholderne i havnen, der har en båd liggende. Også Frederikssund Kommune bidrager til havnens drift, blandt andet gennem færgeoverfarten.

For at gøre havnen endnu mere attraktiv ønsker havnen dels at renovere området, dels at tilføre nye og bedre faciliteter:

 - På det helt praktiske plan er vi i gang med at udskifte bølgeskærmen, fortæller havnens formand, Henning Otterstrøm, der videre kan berette at den gamle skærm var af stål og beton som var begyndt at ruste og smuldre; navnlig efter Bodils hærgen i 2013 var det blevet slemt, så der kom sand og tang ind over havnen, fortæller havneformanden, og fortsætter:

 - Det var vi derfor nødt til at få gjort noget ved. Men vi ville også gerne opgradere havnen med nye turist- og badefaciliteter til helårsbrug. Den gamle badebro kunne ikke bruges om vinteren, og der var heller ikke rigtig andre faciliteter der kunne anvendes uden for højsæsonen. Og da vi nu bl.a. har en gruppe vinterbadere som kommer her – nogle sågar langvejs fra - så var det oplagt at se på om vi også kunne komme dem i møde.

Henning Otterstrøm for enden af den nye bølgekærm. Foto: Kenneth Jensen.
Henning Otterstrøm for enden af den nye bølgekærm. 

Udsigtspost og badebro hele året

Det har resulteret i det projekt der altså har opnået en millioner kroner i fondsstøtte, og som foreningen bag havnen selv spæder en halv million til. Et projekt som også giver havnen en ny udsigtsplatform som de kalder kommandobroen.

 - Vi prøver jo hele tiden at skabe bedre forhold, og være trækplaster for turister på den nordlige spids af kommunen, siger Henning Otterstrøm.


Herover ses den nye kommandobro illustreret; øverst set ovenfra, og nederst set fra siden.

Blandt andet derfor har man valgt ikke at bruge beton til bølgeskærmen igen.

 - Det er noget pænere og mere indbydende med en træskærm, og så holder det faktisk lige så godt, fortæller Henning Otterstrøm om baggrunden for den disposition.

Bølgeskærmen er næsten færdig i skrivende stund, og kommandobroen, der udformes som en skibsstævn med bovspryd, forventes at stå færdig først i juli når hoved feriesæsonen starter. Broen vil blive udstyret med kort, kompas, pejleudstyr og andre oplysnings- og aktivitetsting.

Også den nye badebro, der placeres omtrent samme sted som den gamle, men altså kan bruges hele året, forventes at stå klar om kort tid.

Havneformanden viser her hvor den nye udsigtsplatform kommer til at ligge. Foto: Kenneth Jensen.
Havneformanden viser her hvor den nye udsigtsplatform kommer til at ligge.

Foto: KEJE.