Gå til sidens indhold
Print
Frederikssund Kommunes logo
10. juni 2016

Columbus sejler med fornyet kraft

M/F Columbus, der betjener Frederikssund Kommunes eneste færgerute fra Kulhuse til Sølager, har fået nye motorer, og sejler med fornyet kraft hele sommerhalvåret.

Den kommunale færgerute er i fast sejllads hvert år fra 1. april til 30. september, og 2016 er ingen undtagelse. Heller ikke i dag, hvor vi tog på tur med den lille færge for at høre om livet på fjorden, og hvad det er for noget med ny motorkraft.

Som flere lokale sikkert erindrer, så var færgeruten for et par år siden ramt af flere nedbrud, og i 2013 måtte sæsonstart sågar udsættes et par dage pga. problemer med motorerne og hydraulikken.

Én af de to nye motorer. Foto: Kenneth Jensen.
En af de to nye motorer.

Skipper Steffen Andersen i motorrummet. Foto: Kenneth Jensen.600 HK

Iflg. skipper på M/F Columbus, Steffen Andersen, så var de gamle motorer efterhånden så utætte at de drev af olie.

 - Det var ikke nogen sjov situation, og ud over det betød at motorerne kørte varme, og hele tiden skulle serviceres, så medførte det også ekstra liggedage hvor vi ikke kunne sejle. Så det var tid til at der skete noget nyt.

De gamle motorer var nu heller ikke helt nye. Faktisk vides det ikke helt hvor gamle de var, men de blev lagt i Columbus for cirka 20 år siden, og da var der tale om brugte, renoverede motorer, fortæller skipper, og tilføjer:

 - Så de er jo i hvert fald noget ældre end det, og helt sikkert modne til udskiftning.

Besparelse – også for miljøet

Én ting er at de nye motorer er driftssikre, men de sparer også på brændstoffet, og dermed på udledningen af Co2 og andre miljøbelastende stoffer – og det er iflg. Morten Bonnen Schultz fra Trafik og Ejendom i Frederikssund Kommune også en væsentlig faktor.

Det er Morten der fører tilsyn med færgen, og han fortæller at færgen også indgår i kommunens samlede Co2-regnskab.

 - De nye motorer udgør en stor miljøgevinst. Vi forventede ved anskaffelsen en besparelse på 200 til 400 liter brændstof om ugen, og det har vi mere end indfriet, som det ser ud lige nu, siger han.

Columbus på vej i Havn i Kulhuse. Foto: Kenneth Jensen.
Columbus på vej i Havn i Kulhuse. 

Over 36.000 passagerer

Men ikke kun af hensyn til miljøet er de nye motorer en god investering; færgeruten er populær, og navnlig blandt cyklister i en grad som aldrig før.

Et dyk ned i statistikken for 2015 viser at 36.215 passagerer benyttede færgeruten sidste år. Heraf var de 6.568 cyklister. I 2012 var det tal 3.312.

Med til historien bag den udvikling hører at det siden 2014 har været gratis at sejle med færgen med sin cykel.

 - Men det er også en god og populær cykelrute fjorden rundt, og her udgør vi en god lille pause på vejen, når Steffen Andersen lige at berette, inden der er bud efter den lille færge igen, og vi stiger af.

Rejsende kører til og fra færgen. Foto: Kenneth Jensen.
Rejsende kører til og fra færgen.Redningskrans på M/F Columbus med lystbådehavnen i baggrunden. Foto: Kenneth Jensen.Redningskrans på M/F Columbus med lystbådehavnen i baggrunden. 

Foto: KEJE.