Gå til sidens indhold
Print
Frederikssund Kommunes logo
13. juni 2016

Vær varsom med åben ild

Ukrudtsbrændere er hvert år skyld i mere end 200 brandudrykninger i Danmark, og sankthansbål forårsager cirka 50 brande.

Når solen for alvor begynder at titte frem, temperaturen sniger sig over de ti grader, og alting begynder at spire og gro, så springer også havefolket ud. Og mange ruster sig med en ukrudtsbrænder i kampen mod uønsket vækst mellem fliserne eller under hækken - og også til mange andre formål, for eksempel når der skal tændes op i grillen eller lægges tagpap på.

Men pas nu på derude. Hvert år kører brandvæsnet ud til mere end 200 brande, der er opstået på grund af uforsigtig brug af ukrudtsbrændere.

 - Brænderen bør kun skrues så meget op at ukrudtet bliver kortvarigt svitset. Det er desuden vigtigt at holde ukrudtsbrænderen på afstand af bygninger, bevoksninger og biler. Flammen fra brænderen antænder nemlig let brandbare materialer - også dem man ikke ønsker at sætte ild til. Endelig opfordrer vi til at lade ukrudtsbrænderen blive i redskabsskuret i de tørre perioder og i blæsevejr, hvor det kan være svært at styre flammen, siger kommunikationskonsulent Lone Hansen fra Sikkerhedsstyrelsen.

Efter brug af ukrudtsbrænderen skal området tjekkes for oversete gløder. Lad ukrudtsbrænderen køle af før den stilles væk, og husk at afmontere gasflaske eller gasdåse. En ukrudtsbrænder skal være forsynet med DG-mærke - så er den godkendt til brug i Danmark.

Sankthansbål er flotte, men...

der opstår dobbelt så mange brande på en sankthansaften som på en normal aften og nat.

På en normal aften og nat rykker brandvæsenet ud til omkring 25 brande på landsplan. På sankthansaften ligger tallet i gennemsnit på cirka det dobbelte.

For at sikre at det kun er sankthansbålet - og ikke andet - der går op i røg sankthansaften, bør Beredskabsstyrelsens vejledende afstande for afbrænding overholdes.

  • 30 meter fra bygninger med hårdt tag
  • 60 meter fra brændbare markafgrøder
  • 200 meter fra stråtækte huse og andet let antændeligt materiale

Se Afbrændingsbekendtgørelsen og Beredskabsstyrelsens vejledning, hvor afstande fremgår af bilag 1.

Vis hensyn til mennesker og dyr

Husk også at vise hensyn til omgivelserne generelt, og vær opmærksom på at smådyr kan have taget ophold i sankthansbålet inden afbrænding.

Det er derfor en god idé at flytte bålet kort tid før det skal tændes.