Gå til sidens indhold
Print
Frederikssund Kommunes logo
23. juni 2016

Trods regn og blæst: Heksen blev sendt af sted

Noget omskifteligt vejr, et par hundrede vikinger, otte lurblæsere, lystbåde på fjorden, et stort bål med en heks, én borgmester og ikke mindst et par tusinde tilskuere. Det er den enkle opskrift på en succesfuld sankthansaften i Frederikssund.

Vikingernes lurblæserne åbnede som altid sankthans festlighederne. Foto: Kenneth Jensen.
Vikingernes lurblæserne åbnede som altid sankthans festlighederne.

2016 viste sig ikke at være nogen undtagelse, da Frederikssund Roklub og Vikingerne inviterede til bål og borgmestertale ved stranden på Kalvøen umiddelbart efter aftenens vikingespil.

Meteorologerne havde ellers til det sidste truet med risiko for kraftige regnskyl; ja, sågar risiko for skybrud, og der kom også en ordentlig skylle i timen op til bålet skulle tændes, akkompagneret af torden og lyn. Men skyerne trak sig, og folk valfartede til da klokken sneg sig over 22, så borgmester John Schmidt Andersen (V) kunne derfor stige op på talerstolen i tørvejr, og til et vue af vikinger, bål og skibe på fjorden holde årets båltale.

Vikingerne kaster faklerne på bålet. Foto: Kenneth Jensen.
Vikingerne kaster faklerne på bålet under den truende, men flotte aftenhimmel.

Fællesskab og forbindelser

Hans tale handlede om fællesskab og forbindelser. Fællesskab, som navnlig sankthansaften er i højsædet. Det er her man traditionen tro samles omkring bålet, sangen, hyggen og lidt godt til ganen og mærker fællesskabet med hinanden.

Men fællesskab handler iflg. borgmesteren også om meget andet:

John Schmidt Andersen holder båltale. Foto: Kenneth Jensen. - For kommunen og Byrådet handler fællesskabet også om gode forbindelser og det fællesskab vi har med hinanden fordi vi bor i samme kommune, og derfor bærer Byrådets nye vision også overskriften ”Gode forbindelser”, indledte borgmesteren sin tale med at fortælle, og fortsatte:

 - Visionen har overskriften ”Gode forbindelser”, fordi Frederikssund er en levende kommune med gode forbindelser mellem borgere, virksomheder, frivillige - mellem by og land og til hovedstaden. Og de gode forbindelser skal vi gøre endnu stærkere!

Visionen som borgmesteren henviser til er inddelt i tre temaer, som danner hovedspor for kommunens udvikling, og dem kom han også ind på i talen:

 - Den lærerige forbindelse handler om vores børn og unge, og at give dem de bedst mulige uddannelsesmuligheder. For eksempel skaber vi et stærkt Campusområde til glæde for de unge og deres fremtid ved at gøre tilbuddene endnu bedre og sikre flere lokale uddannelsesmuligheder.

 - Den naturlige forbindelse handler om at vi skal være godt forbundne i kommunen og til hovedstaden, så vores kyster og øvrige rige natur gøres mere tilgængelig. Vi vil skabe gode betingelser for borgere og erhvervslivet – og tiltrække nye indbyggere, virksomheder og turister til vores dejlige kommune.

Den tredje og sidste forbindelse er den personlige forbindelse. Iflg. John Schmidt Andersen handler den i høj grad om, at Byrådet og kommunen ønsker dialog med borgere og virksomheder:

 - Det handler nemlig om at kommunen er borgernes. Det er jeres liv og hverdag der skal sætte dagsordenen for kommunen, fastslog han, og fortsatte:

 - Det handler også om at være med som aktiv deltager i udviklingen af kommunen, og gerne deltage i livet i de frivillige foreninger. Et aktuelt eksempel er udviklingen af helhedsplanen for idrætsbyen i Frederikssund. Den plan er udviklet sammen med de lokale foreninger.

Netop foreningerne spiller i det hele taget også en stor rolle for kommunen og fællesskabet – uanset om man har boet her i mange år, er ny tilflytter eller sågar flygtning som skal integreres.

Det fællesskab, og viljen til at skabe de gode forbindelser og godt sammenhold i kommunen, sluttede borgmesteren af med at uddele ros for og glæde sig over:

 - Kendskab til hinanden og gode forbindelser mellem mennesker giver nemlig sammenhængskraft. Og dermed er vi tilbage ved fællesskabet og sammenholdet i aften – som også midsommervisen hylder. Så lad os sammen varme os ved sangen og bålet. 

Og det var en opfordring som folk forstod at følge.

Der var som altid flot fremmøde til sankthansbålet på Kalvøen. Foto: Kenneth Jensen.
Der var som altid flot fremmøde til sankthansbålet på Kalvøen. 

Foto: KEJE.