Gå til sidens indhold
Print
Frederikssund Kommunes logo
4. juli 2016

Ungekontakt viser vejen

Et halvt år efter åbningen af Frederikssund Kommunes nye Ungekontakt på Campus i Frederikssund er erfaringerne positive.

Samlet indsats

Ungekontakten samler hele Jobcentrets ungeindsats, ungevejlederne fra UU Vest, rådgivere fra Social Service, ydelsesmedarbejdere fra Borgercentret, medarbejder fra Familieafdelingen samt SSP-koordinator.

Pejlemærkerne for Ungekontakten har fokus på at de unge kun skal henvende sig ét sted. Det betyder at ingen går forgæves, og at de unge bliver mødt med et entydigt uddannelsesrettet fokus.

Kortere vej

Grundidéen med Ungekontakten er altså at kommunen ikke skal spænde yderligere ben for de unge, så vejen til at få en uddannelse bliver unødigt lang.

 - Uddannelsessystemet er jo som det er, og det kan vi ikke ændre på. Men vejen til uddannelse kan være lang og uoverskuelig, og det er her, vi kan være med til at hjælpe med at rydde udfordringerne af vejen, så de unge kan fokusere på det de skal; uddannelsen. Så nedbryder vi siloer bag kulisserne, så de unge kan koncentrere sig om at uddanne sig, fortæller ungekoordinator og leder af den nye Ungekontakt, Keziban Bilal Aydin.

 I den sammenhæng er det en kæmpe fordel at have alle ressourcer og aktører der spiller en rolle for den unges uddannelsesvej samlet, så viden ikke går tabt på vejen igennem systemet.

 - Det kan vi bedre sikre med alle kompetencer samlet i et hus. Og vi kan være med på sidelinjen når den unge føler det bliver for meget. Endelig er det nemmere for skolerne. De har også kun én vej ind i systemet at henvise til, fortæller Ungekoordinatoren.

På rette vej

De første seks måneder efter åbningen den 4. januar 2016 havde Ungekonktakten 180 henvendelser fra nye unge. Hovedparten henvender sig med et ønske om at ansøge om uddannelseshjælp.

Iflg. Keziban Bilal Aydin er det vanskeligt at konkludere entydigt på resultaterne af indsatsen på så kort en bane, som de første seks måneder, men overordnet ser udviklingen ud til at gå i den rigtige retning:

 - Der er færre unge på uddannelseshjælp end for et år siden, og udviklingen i Frederikssund har i de seneste måneder været bedre end i de kommuner vi sammenlignes med, oplyser hun.

Et rigtig godt eksempel på at indsatsen virker, er Marc Leithoff Jørgensen på 25 år. Marc flyttede til Frederikssund i sommeren 2013, og led dengang af en slem depression, og beskriver det selv som at han var nede i et sort hul:

 - Jeg led ganske forfærdeligt af social angst, og havde aldrig afsluttet en uddannelse men var startet i militæret i stedet, fortæller Marc, og fortsætter:

 - Da jeg kom til Frederikssund havde jeg gæld, intet sted at bo, og lukkede mig meget inde i mig selv; jeg var den type der sov til langt op ad dagen og dårligt magtede at gå i bad. Til at starte med skete der heller ikke så meget. Det var først da jeg fik ny sagsbehandler, og der blev lagt en samlet plan for mig med Lars som mentor, at det begyndte at rykke.

- Sammen med min nye sagsbehandler og Lars begyndte vi at snakke. Første gang i min kælder, hvor jeg fortalte jeg gerne ville begynde at træne. Derfor tog Lars mig anden gang med i hallen, i deres træningscenter. Det var noget af en oplevelse med en masse 10. klasses tøser der står uden foran. Det blev jeg meget genert over, og da vi træder ind i hallen er den helt fyldt op med folk. Lars stoppede bare nogle og talte med dem, men jeg var parat til at krybe ind under panelerne.

På billedet ses fra venstre Marc Leithoff Jørgensen, Keziban Bilal Aydin og Lars Borch Sandborg. Foto: Kenneth Jensen.
På billedet ses fra venstre Marc Leithoff Jørgensen, Keziban Bilal Aydin og Lars Borch Sandborg.

Små skridt, stor succes

Siden da er sket meget i Marcs liv, og han træner nu fast, har sluppet medicinen og er i fuld gang med at tage folkeskolens afgangseksamen som enkeltfag på VUC, til trods for han er ordblind.

 - Lars og min sagsbehandler har været gode til at hanke op i mig, og hjælpe med at skubbe på, og jeg syntes det er rart at komme her i Ungekontakten, fortæller Marc Leithoff Jørgensen, der ud over tilfredsheden med den hjælp han har fået, også er stolt over hvor langt han er nået.

 - Det handler om at acceptere at tage det i små skridt, for at få succesoplevelser ud af det. Men der skal også viljestyrke til, og det kan være svært med for mange mennesker og skift omkring dig. Her har det været en kæmpe hjælp med Ungekontakten og min mentor, fastslår Marc Leithoff Jørgensen.

Muligheder og værktøjer

Ifølge mentor i Ungekontakten, Lars Borch Sandborg, handler indsatsen om at præsenterer muligheder og værktøjer:

 - Vi er egentlig at sammenligne med et værktøj for den unge; vi tilbyder nytænkning og nye måder at se tingene på når folk lader sig begrænse. Og så handler det om ikke at se livet som en lineær streg, sådan som mange myndigheder og systemer gør, siger Lars Borch Sandborg:

 - Der er mange rundkørsler undervejs på livets snørklede vej. Dem skal man finde vej ud af hver gang man havner i én, og der kan vi også hjælpe.

Og dermed er vi tilbage til det som Ungekontakten handler om: At nedbryde grænser og siloer i kulisserne, så de kan koncentrere sig om at uddanne sig og komme videre i tilværelsen.

Fakta om ungekontakten

Du finder Ungekontakten på Campus i Frederikssund:
Odinsvej 4 H
3600 Frederikssund
Tlf. 47 35 11 64
Email: jobcenter@frederikssund.dk

Se mere om Ungekontaktens tilbud.

Foto: KEJE.