Gå til sidens indhold
Print
Frederikssund Kommunes logo
15. juli 2016

Fredag flyttede 25 flygtninge ind på Nordhøj 2

I februar måned besluttede Byrådet at indrette Nordhøj 2 i Skibby til midlertidig indkvartering for flygtninge. Onsdag blev de vist frem for nysgerrige fra lokalbefolkningen, og fredag den 15. juli 2016 flyttede de første 25 flygtninge ind.

 Et af de nye værelser på Nordhøj 2. Foto: Kenneth Jensen.
Et af de nye værelser på Nordhøj 2 som er på cirka 10 kvm.

Helt præcist den 24. februar tog Frederikssund Byråd beslutningen om at indrette de midlertidige flygtningeboliger. Det har krævet en mindre ombygning for at gøre de tidligere ældreboliger klar til den nye opgave, og såvel håndværkere som kommunens integrationsmedarbejdere har arbejdet på højtryk de seneste uger for at blive klar til indflytningen.

Åbent hus for lokalbefolkningen

Allerede onsdag den 13. juli var der snigpremiere på de nye boliger. Her havde Mette Møller og Mette Kjær fra kommunens afdeling for Aktiv Indsats og Integration nemlig slået dørene op til de nye boliger så lokale borgere et par timer om eftermiddagen kunne komme ind og se de nye forhold.

Mette Kjær svarer på spørgsmål fra de mange nysgerrige borgere. Foto: Kenneth Jensen.
Mette Kjær svarede på spørgsmål fra de mange nysgerrige borgere.

Ifølge Mette Kjær får hver beboer eget værelse, som er på cirka 10 kvm og indrettet med et bord, seng og skab samt med adgang til bad og toilet. Her ud over får hver beboer et aflåseligt højskab og aflåseligt køleskab til sine egne køkkensager og madvarer i forbindelse med fælleskøkkenerne. Tillige får de et starterkit med hygiejneartikler, service mv. som følger med dem når de får en permanent bolig, og dermed fraflytter Nordhøj 2 igen.

Fællesareal på Nordhøj 2. Foto: Kenneth Jensen.
En af de fælles opholdsstuer på Nordhøj 2.

Køleskabe på Nordhøj 2. Foto: Kenneth Jensen.
Køleskabe med lås på. Hver beboer får sit eget køleskab og et højskab til at opbevarer madvarer, service mv. i det fælles depot

Ud over de små værelser er der indrettet fællesrum med TV, fælleskøkkener og to lidt større boliger som er beregnet til hele familier. Disse kommer dog ikke i brug i første omgang.

Spændte beboere

Fredag flyttede de 25 flygtninge så ind. De blev modtaget af Mette Møller og Mette Kjær samt fire tolke, der var behjælpelige med at oversætte de mange informationer som de nye beboere skulle have. Det var informationer om fællesarealer, rygeregler, tømning af affaldsspande, brandalarmer og meget mere af praktisk karakter.

De ankomne flytgninge med tolke samlet i et af fællesrummene på Nordhøj. Foto: Kenneth Jensen.
De ankomne flygtninge med tolke samlet i et af fællesrummene på Nordhøj. 

Efter at have fået de mange informationer blev de vist rundt på Nordhøj 2. Men koncentrationen dalede hurtigt da de kom forbi de opslagstavler hvor fordelingen af værelser hængte. De fleste var nemlig rigtig nysgerrige efter at finde ud af hvor de skal bo; hvor stort er værelset, hvordan ser det ud, er man en af de heldige med eget køkken, og er der plads til de medbragte møbler. Efter rundvisningen, en sandwich og en sodavand blev de én efter én vist til deres nye bolig, hvor de fik overrakt nøglerne.

Et sted at føle sig hjemme

For 27-årige Farishta Siddiqui fra Afghanistan er det dejligt med et sted at bo, der ikke er et hotel. Hun har tidligere boet på Skuldelev Kro og dernæst i Jørlunde på Skjalm Hvide Hotel.

 - Det  er et flot sted og jeg er glad for at være her. Tidligere har jeg boet på hotel, men det her er mere som en lejlighed med eget køkken, så det er mere et hjem, fortæller Farishta, mens hun vugger sin ni måneder gamle søn Daniyal.

Sakhi Sakhah, der selv tidligere er flygtet til Danmark, hjalp til på Nordhøj i dag. Her ses han med Danieyal Siddiqui. Foto: Kenneth Jensen.
Sakhi Sakhah, der selv tidligere er flygtet til Danmark, hjalp til på Nordhøj i dag - blandt andet at tolke for os. Her ses han med Daniyal Siddiqui. 

Farishta har været i Danmark i to år, men har ikke nået at gå på sprogskole fordi hun har været gravid, og herefter har skulle passe sin søn. Men hun glæder sig meget til at begynde at lære dansk.

 - Jeg vil gerne have en uddannelse. Jeg begyndte på gymnasiet i Pakistan, og det vil jeg gerne gøre færdigt. Men først skal jeg lære sproget, fortæller hun ved hjælp fra Sakhi Sakhah. Han er iraner, men bor i en plejefamilie i Skuldelev. Her har han mødt flere af de flygtninge der nu flytter ind på Nordhøj 2. Fordi man i Iran og Afghanistan taler nogenlunde samme sprog, kan han oversætte hvad Farishta fortæller.

Yes, et køkken

I et andet værelse bor 29-årige Yohannes Huluf Beraki. Han får vist sit værelse af Mette Møller, og bliver meget glad for at opdage at det er med eget køkken.

Yohannes Huluf Beraki får nøglen til sit værelse af Mette Møller. Foto: Kenneth Jensen.
Yohannes Huluf Beraki får nøglen til sit værelse af Mette Møller.

 - Det er rigtig godt med et køkken. Det her værelse ligger langt fra fælleskøkkenerne, så det er jeg rigtig glad for, siger han på engelsk og smiler. Han har dog en bekymring:

 - Jeg har en meget stor sofa, og den kan ikke være herinde. Så den må nok komme ned i kælderen og stå, fortæller han.

Yohannes er flygtet fra Eritrea fra det han selv kalder en svær historie, som han ikke har lyst til at fortælle. Han vil dog godt fortælle at Eritrea er et land hvor man ikke har nogen frihed, ingen fremtid, intet demokrati og ingen ret til at tale. Han er glad for at han er kommet til Danmark, og nu til Skibby.

 - Jeg boede i Skuldelev før, og det er en meget lille by. Skibby er et godt sted for mig og de andre for vi er nødt til at lære dansk, og så har vi brug for at kunne tale med danskere. I Skuldelev var der ikke så mange at tale med, men Skibby er en lidt større by, så jeg håber at vi kan finde danske venner her, siger Yohannes.

I Eritrea arbejde han som lærer i biologi og kemi, og han håber at han kan få brug for de evner igen i Danmark - men sproget kommer før alt det andet. 

 - Jeg vil gerne lære dansk snart, for sproget er nøglen til at klare sig her, siger han.

Yohannes Huluf Beraki var glad for sit nye værelse. Foto: Kenneth Jensen.
Yohannes Huluf Beraki var glad for sit nye værelse.

Foto: KEJE.