Gå til sidens indhold
Frederikssund Kommunes logo
20. januar 2016

MOT giver mod på livet

MOT betyder mod. På Jægerspris Skole kommer alle 7. og 8. klasser på et forløb der skal give dem mod. Mod til at leve, mod til omsorg og mod til at sige nej.

MOT Danmark handler om at ruste unge til livet. Det skal skabe et varmt og trygt opvækstmiljø, hvor de unge har mod til at træffe deres egne valg. På Jægerspris Skole arbejdes der med MOT i 7. og 8. klasserne og allerede efter de første forløb kan MOT-lærerne mærke, at eleverne tager det til sig. 

 - MOT skal ruste de unge til at træffe egne valg og ikke bare følge flokken, som det er så nemt at gøre. Og det gælder alle steder, ikke kun her på skolen. Det skal gerne blive en del af hverdagen at tænke i de her baner, siger Tina Haven Jensen, der er lærer på Jægerspris Skole og MOT-uddannet.

Sammen med sine to andre MOT uddannede kollegaer har hun haft MOT-forløb med alle skolens 7. klasser og er nu i gang med forløbet med 8. klasserne. 

Eleverne deltager i flere forløb i løbet af skoleåret hvor der bliver talt om MOT, der er rollespil, gode fortællinger til at sætte fokus på et emne og masser af dialog. De skal lære at stå ved sig selv og deres egne valg 

Stærke værdier

MOT stammer fra Norge, og ideen opstod hos skøjteløberne Johann Olav Koss og Atle Vårvik. I 1997 stiftede de MOT sammen med fodboldspilleren Rune Bratseth og cykelrytteren Dag Otto Lauritzen. De havde alle et ønske om at styrke unges mod, fordi mod er en vigtig egenskab der styrker og udvikler andre egenskaber og værdier i de unges liv.

MOT arbejder med tre værdier. Mod til at leve, mod til omsorg og mod til at sige nej. Værdierne bruges aktivt i alle forløb og ligger til grund for alt hvad der tales om.

På Jægerspris Skole kan eleverne eksempelvis opleve at en af MOT-lærerne tager tre elever op og hvisker lidt med dem. Derefter går hun rundt inde i stolecirklen og laver mærkelige ting – hun spiller trompet, hopper, går som en hund og letter ben eller bræger som et får. De tre elever følger efter hende og gør det samme som hende. Denne lille optræden skal understrege, hvor ofte man bare gør som de andre, uden at tænke over om det er noget, man selv har lyst til.

Derefter taler klassen om, hvornår de gør som andre, fordi det er nemt og man slipper for at træffe egne valg. Pointen er, at man skal have mod til at sige nej. Hvis MOT-læreren var gået ud over en klippekant, ville de tre elever næppe være fulgt med.

Senere i forløbet vil skolen få besøg af en af MOT Danmarks 12 kendte ambassadører. De kommer ud og fortæller om, hvordan de har fundet mod til at træffe vigtige beslutninger i deres liv. På den måde skal de inspirere de unge til selv at være modige, træffe bevidste valg og hjælpe dem med at føle sig trygge og værdifulde.

Læs mere om MOT på www.motdanmark.dk