Gå til sidens indhold
Print
Frederikssund Kommunes logo
31. januar 2016

Lokal bryg hitter

Det var lidt af et tilløbsstykke da Frederikssund Ølfestival – forkortet fØLs – slog dørene op lørdag den 30. januar 2016 klokken 11.00. Køen foran indgangsdøren var lang, og i løbet af de første tre kvarter gik mere end 400 gæster igennem indgangen. I alt nåede 775 personer at gæste festivalen og få stillet den værste øltørst inden det hele var forbi igen klokken 17.00.

Stort rykind fra starten af årets ølfestival 2016. Foto Kenneth Jensen.
Stort rykind fra starten af årets ølfestival 2016. 

Festival med vokseværk

Som så meget andet kulturliv i Frederikssund Kommune, så startede det hele med en lille men god idé der viste sig levedygtig, og i dag har vokset sig stor - faktisk så stor at den er vokset ud af sine oprindelige rammer i det intime og hyggelige Valhal, og sidste år måtte rykke til hal B i Frederikssund Hallerne på den anden side af Kalvøvej. 

Det har heldigvis ikke spoleret den gode og hyggelige stemning, der både trækker gæster og bryggerier til Frederikssund, fortæller formand for festivalen, Jesper Wittenburg, der også er formand for Frederikssund Vikingespil.

Og ikke overraskende spiller vikingerne også en rolle i ølfestivalen:

 - Det startede for mange øl siden, siger Jesper Wittenburg. Vi var nogle stykker der i forbindelse med vikingespillet talte om at det kunne være sjovt at starte vores egen ølklub og festival. Så vi meldte os ind i Danske Ølentutiaster, og begyndte at besøge andre festivaler. Men vi syntes de var for store og manglede det intime islæt, så derfor startede vi vores egen festival i 2004.

Der kom 166 til den første festival i 2004, og det tal var i år altså steget til 775. Tilsvarende er antallet af bryggerier vokset fra 6 til 20.

Men hvorfor denne succes, når andre ølfestivaler lider eller ligefrem må dreje nøglen om?

Det skyldes ifølge formanden to ting:

 - Vi startede i det små som en frivillig forening der ikke skal tjene noget, men blot hylde og nyde den gode øl. Så vi har meget få omkostninger til at stable arrangementet på benene. Og så oplever vi en enorm lokal opbakning – både fra borgerne der komme og smager øl, men også fra vores lokale erhvervsliv og bryggerierne i området, der brænder for at være med.

Jesper Wittenburg byder velkommen - Foto Kenneth Jensen.
Jesper Wittenburg byder velkommen med lurblæserne i baggrunden.

Microbryggerier blomstrer

En helt tredje parameter bag succes er utvivlsomt den opblomstring som bryggekunsten har oplevet i Danmark de seneste godt ti år - også i vores egen kommune.

Det bekræftes af to af dagens gæster, Ole Dahl Nissen og Torkel Stentorp, der også begge er medlem af lokalafdelingerne af Danske Ølentutiaster i hhv. Frederikssund og Halsnæs, og har været med på festivalen alle årene siden dens start.

Torkel Stenstorp fortæller at der alene sidste år kom 1.200 nye danske øl på markedet:

 - Så de 57 ølvarianter der er med på festivalen er kun en dråbe i havet. Men festivalen trækker alligevel, da der er en god stemning, og der er gode lokale bryggerier med.

Ole Dahl Nissen og Torkel Stentorp. Foto Kenneth Jensen.
Ole Dahl Nissen (tv) og Torkel Stentorp er stamgæster ved ølfestivalen i Frederikssund. 

Salgs boost til lokale bryggerier

Netop de to lokale bryggerier, Slangerup Bryghus og Frederikssund Bryghus lægger heller ikke skjul på at festivalen har stor betydning for deres forretning.

 - Vi var med for første gang sidste år, få uger efter vi havde åbnet vores bryggeri, fortæller Jesper Schwartz fra Frederikssund Bryghus.

 - Her blev vores porter kåret til årets øl, hvilket gav efterspørgslen et kæmpe boost; faktisk blev efterspørgslen så stor, at vi slet ikke var gearet til det, og det kneb med at følge med, siger den glade brygmester, der i år har fire øl med på festivalen: BLR Porter, Færgelundens Gyldenbryg, Falkenborg Pilsner og Stærke Ferdinand, der også er en porter.

Men ambitionerne for det lokale bryghus rækker længere:

 - Lige nu kører det på hobbybasis, men vi er lige flyttet til bagerafdelingen i det gamle Kvickly i Falkenborggården, så vi nu har 250 m2 at brygge på. Så vi håber inden for det næste år både at kunne leve af at brygge øl, og at kunne åbne vores egen café med udskænkning, fortæller Jesper Schwartz.

Jesper Schwartz fra Frederikssund Bryghus. Foto Kenneth Jensen.
Jesper Schwartz (midt i billedet) fra Frederikssund Bryghus. 

Også Susanne og Morten Byrgesen fra Slangerup Bryghus har travlt.

 - Vi bryggede sidste år 4.000 liter øl, fordelt på 13 forskellige typer, fortæller Morten Byrgesen der er brygmester.

 - Vi har 75 kvm. derhjemme hvor øllen bliver brygget, så der er nok at se til når det kører på hobbybasis. Ved siden af bryggeriet driver jeg også Slangerup VVS, så vi hedder lidt i folkemunde bare ”Slangerup Øl og Vand”, siger brygmesteren med et bredt smil.

Susanne og Morten Byrgesen  fra Slangerup Bryghus. Foto Kenneth Jensen.
Morten og Susanne Byrgesen  fra Slangerup Bryghus i gang med at udskænke øl.

Men hvorfor starte som lokal brygmester?

Til det svarer både Morten Byrgesen og Jesper Schwartz at det handler om passionen for godt øl, og stoltheden over at vi nu har lokale bryghuse. For at understrege den lokale stolthed er alle øl fra Slangerup derfor navngivet efter lokale sagn og fortællinger.

 - Og efter der er kommet en øl på VVS-skiltet ude ved vejen derhjemme, så er der også kommet mere gang i VVS-forretningen, siger Morten Byrgesen: Det sælger ligesom bedre med en øl end en vandhane på skiltet.

Begge lokale brygmestrer er i øvrigt selvlærte.

Årets bryggeri 2014

Det er brygmester Claus Christensen fra Munkebo Mikrobryg også – næsten.

Han uddannet forsker og Ph.D. i molekylærbiologi, men skiftede spor og begyndte at arbejde som brygmester først i Danmark og sidenhen i Bayern i de tyske alper, inden han vendte hjem til Fyn og startede eget bryggeri.

 - Det har hele tiden været min drøm og plan – og nu er den blevet virkelighed. I 2014 blev vi faktisk kåret til årets bryggeri i Danmark, og jeg har udelukkende med 1800-tals teknologi udviklet min egen gærstamme med noter af abrikos til vores Hjemstavn Ale, fortæller Claus Christensen, og tilføjer:

 - Jeg er nok lidt mere nørdet end de fleste.

Claus Christensen fra Munkebo Mikrobryg. Foto Kenneth Jensen.
Claus Christensen fra Munkebo Mikrobryg.

Det er da heller ikke gået ubemærket hen, og derfor blev bryghuset inviteret til Frederikssund sidste år, hvor de var så populær en gæst at de blev tørlagt lidt hurtigere end planlagt.

 - Så er år er vi beredt, og ved hvor stort et tilløbstykke festivalen i Frederikssund er, siger brygmesteren som afslutning.

Årets øl 2016

Sidst men ikke mindst: Også i år blev årets øl kåret i Frederikssund. Førstepladsen gik til Hornbeer, der holder til i Hornsherred. De vandt med øllen Black Valhal der fik 114 stemmer.

På andenpladsen kom bryggeriet Spy Brew med deres Black Water - Dry Stout der fik 82 stemmer. Herefter følger Hoppes Garagebryg med Hoppes-Ølfabrikkens Belgisk Shwartzbeer der fik 70 stemmer, og i år måtte Frederikssund Bryghus se seig hensat til fjerdepladsen med deres BLR Porter der opnåede 64 stemmer.

Der er ølfestival i Frederikssund igen den 28. januar 2017, så sæt allerede ny kryds i kalenderen hvis du vil med.

Foto: KEJE.