Gå til sidens indhold
Frederikssund Kommunes logo
9. februar 2016

Nyt Kultur-Arkiv indviet

Tirsdag den 9. februar blev snoren klippet til Kultur-Arkivet der rummer både det lokale, historien og kulturen.

Det nye lokale vil være hjemsted for Frederikssund Lokalhistoriske Arkiv samtidig med at det er Frederikssund Biblioteks nye lokale til foredrag, IT–caféer, Coding Pirates, workshops, børnesjov og meget mere. Arkivet har indgang direkte fra Jernbanegade, og bliver derfor også meget synligt og nemt tilgængelig fra gågaden.

Det var også en glad bibliotekschef der bød velkommen indenfor i de nye omgivelser tirsdag eftermiddag:

 - Det nye fælles lokale, giver meget bedre forhold og synlighed for lokalarkivet og bedre plads til samlingen af arkivalier. Og ikke mindst bedre plads til de frivillige og besøgende, sagde Kirstine Lundsgaard, og fortsatte:

 - Vi kan også kalde det en markering af store store flyttedag på biblioteket, da vi samtidig skulle finde plads til alle materialerne fra skolernes fællessamling. Med fælles hjælp er det lykkedes, og jeg glæder mig over at vi er kommet i mål med et fleksibelt og moderne lokale til gavn for både bibliotekets og arkivets mange brugere. 

 Bibliotekschef Kirsitne Lundsgaard byder velkommen. Foto Kenneth Jensen.j
Bibliotekschef Kirstine Lundsgaard byder velkommen.

Historiens hus

Morten Skovgaard indvier Kultur-Arkivet. Foto Kenneth Jensen.Den officielle indvielse blev foretaget af formand for Fritidsudvalget, Morten Skovgaard (V).

Han ønskede biblioteket og arkivet tillykke med det nye lokale:

 - Der er rigtig dejligt at det nu faktisk er lykkedes at få samlet arkivalierne et sted. Og man kan sige at én ulykke behøver ikke at komme alene, forstået på den måde at en gang mellem oplever man at noget kan sætte noget andet godt i gang - og åbningen af Ungecaféen har indirekte været årsag til at vi kan stå her i dag og indvi de her lokaler, sagde udvalgsformanden, og fortsatte:

 - Som Kirstine siger, så er hele flytningen også affødt af at skolebibliotekernes fællessamling skulle være på biblioteket. Det har været en kæmpe opgave som jeg vil sige alle involverede tak for indsatsen. Det er jo et historisk hus der til tider kan være udfordrende, men det har i løst flot.

 - Også for brugerne er det et løft. Nu er det historiske materiale samlet et sted, og man kan gå ind direkte fra gaden og få adgang til det. I det lys er navnet "Kultur-Arkivet" også fantastisk, fordi hele vores selvopfattelse og historie stammer ud fra vores kultur og historien der er samlet i et arkiv som dette.

Uniform fra den hedengangne Frederikssund Garden. Foto Kenneth Jensen.
Et kig ned i arkiverne afslører mange spændende ting; blandt andet denne uniform fra den hedengangne Frederikssund Garden. 

”Skoleliv. Lokale erindringer”

Hvordan var skolen i gamle dage, og hvordan var det at være elev og lærer? Det er der nu mulighed for at læse om i bogen ”Skoleliv. Lokale erindringer” som leder af Lokalhistorisk Arkiv, Anne_Marie Jørgensen, præsenterede ved indvielsen af Kultur-Arkivet.

Leder af Lokalhistorisk Arkiv, Anne-Marie Jørgensen med bogen om skoleliv. Foto Kenneth Jensen.
Leder af Lokalhistorisk Arkiv, Anne-Marie Jørgensen med bogen om skoleliv som hun selv har udvalgt beretninger til og redigeret.

Bogen tager sit udspring i fejringen af skolelovsjubilæet i 2014. Her opfordrede Frederikssund Lokalhistoriske Arkiver både nuværende og forhenværende elever og lærere til at skrive deres skoleerindringer. Udgangspunktet var at man skulle have haft tilknytning til en skole indenfor det område der nu danner Frederikssund Kommune.

Mange tog imod opfordringen, særligt forhenværende elever, og det er disse erindringer der sammen med det erindringsmateriale som arkiverne allerede rummede, der danner grundlagt for bogen ”Skoleliv. Lokale erindringer”.

Bogen er illustreret med mange billeder fra de fire lokalhistoriske arkiver. Scanningerne er udført af nogle af de frivillige medarbejdere, som hele året rundt bruger mange timer på at være med til at bevare den lokale historie.

Don Wagner har tilrettelagt bogens udseende og Anne-Marie Jørgensen, som er arkivleder på arkiverne i Frederikssund, Skibby og Slangerup har udvalgt og redigeret erindringerne. 3. klasse på Fjordlandsskolen, afdeling Skibby og 3. klasse på Trekløverskolen, afdeling Falkenborg har bidraget med flotte tegninger til omslag og kapiteloverskrifter.

Haldor Topsøe A/S, Poul og Krestine Mathiesens Fond, Jægerspris Historiske Forening, Lokalhistorisk Forening for Slangerupegnen og Historisk Forening for Skibbyegnen har støttet udgivelsen økonomisk.

”Skoleliv. Lokale erindringer” koster kr. 100,- og kan købes på bibliotekerne samt i Thinghøjs Boghandel i Frederikssund.

Foto: KEJE.