Gå til sidens indhold
Print
Frederikssund Kommunes logo
19. august 2016

Stor interesse for nye lokalefordelingsregler

Det var Folkeoplysningsudvalget, der havde inviteret kommunens foreningsliv til møde for at tage hul på en ændring af den måde, man fordeler lokaler til foreningerne på.

En analyse af området lavet af Idrættens Analyseinstitut i oktober og november 2015 viser nemlig, at mens de fleste idrætsfaciliteter er fuldt bookede, så er den reelle udnyttelse af dem noget lavere.

Ikke sværere med bedre

Derfor er anbefalingen i analysen, at man arbejder med bedre udnyttelse af de bookede tider i idrætshallerne. Og det har sat tankerne i gang hos Folkeoplysningsudvalget, der gerne ser at ressourcerne bliver udnyttet bedre, sagde formanden for Folkeoplysningsudvalget Kenneth Jensen i sin velkomst til de 80 fremmødte foreningsrepræsentanter.

- Det er afgørende at understrege, at det ikke skal være sværere at dyrke sin fritidsinteresse – men bedre, fastslog Kenneth Jensen og forsikrede, at udvalgets indblanding ville være minimal og løsningerne skulle komme fra foreningslivet selv.

Omkring 80 repræsentanter var mødt frem til mødet, som blev holdt i Pyramiden på Thorstedlund.
Omkring 80 repræsentanter var mødt frem til mødet, som blev holdt i Pyramiden på Thorstedlund.

Kan man fratage bookede tider?

I lyset af analysen var et naturligt spørgsmål til deltagerne på mødet om man bør kunne fratage en forening dens bookede tider, hvis foreningen ikke bruger tiderne. Og det mente flere godt kunne komme på tale.

- Vi har en torsdagstid til kurser og træning, som vi ikke bruger hver eneste gang, fortæller Kim Andersen fra Skibby Klatreklub, hvis medlemmer træner på klatrevæggen i Marbækhallen.

- Men hvis en forening har booket tid og konsekvent ikke bruger det, så burde man kunne fratage dem tiden, mener han og tilføjer, at Skibby Klatreklub sagtens kan dele hallen med andre udøvere, da deres aktiviteter ikke fylder en særlig stor del af hallen.

Også den nystartede linedanceforening Get it Onliners ser positivt på at få optimeret udnyttelsen af idrætsfaciliteterne i kommunen.

- Som nystartet forening har det været svært at få tildelt tid i passende lokaler. Vi er blevet puttet ind hist og pist i både Slangerup. Jægerspris og Frederikssund, fortæller Jeanette Johnsen fra foreningen og fortsætter:

- Det ville have hjulpet os i gang, hvis man kunne tage lokaler fra foreninger, som ikke bruger dem. Men det skal naturligvis gøres i dialog med den pågældende forening, understreger hun.

Inspiration til nye regler

Udover at blive præsenteret for resultaterne af analysen på idrætsområdet kunne deltagerne på mødet også høre et oplæg om erfaringerne med lokalefordeling i Høje Taastrup Kommune. Herefter var det op til de fremmødte at give deres skriftlige besyv med, om hvordan man fremover skal fordele lokalerne i Frederikssund Kommune. De mange input bliver nu sorteret af forvaltningen og givet videre til en arbejdsgruppe bestående af folk fra idrætsområdet, aftenskolerne, Folkeoplysningsudvalget samt den kommunale forvaltning, forklarer Anders Munch Skovgren, der er konstitueret kultur- og idrætschef i Frederikssund Kommune.

- Vi har fået rigtig meget spændende input fra vores foreningsliv. Det er glædeligt at mærke det store engagement og den interesse de mange frivillige i foreningerne viser også i denne sag. Og det er vigtigt at foreningerne tager dette ansvar, for det har stor betydning for deres virke, hvordan disse regler bliver skruet sammen, konstaterer han.

Arbejdsgruppen skal nu komme med et forslag til nye lokalefordelingsregler, som skal behandles i Folkeoplysningsudvalget og derefter kommer de i høring hos foreningslivet. Anders Munch Skovgren forventer, at Frederikssund Kommune har et nyt sæt regler for lokalefordeling inden jul.

Fakta

Analysen fra Idrættens Analyseinstitut baserer sig på observationer i Frederikssund Kommunes idræts- og svømmehaller foretaget i ugerne 43 og 46 i 2015. Analysens hovedkonklusion er, at de 14 idrætshaller i Frederikssund kommune er bookede i 94% af tiden, men reelt kun bliver benyttet i 64% af tiden. I svømmehallerne er udnyttelsesgraden oppe på 70%.

Hvis du vil læse mere om analysen af idrætsfaciliteterne kan du finde rapporterne her.

Foreningerne skulle besvare en række spørgsmål skriftligt. Svarene bliver nu bearbejdet af en arbejdsgruppe inden der skal tages politisk stilling til nye lokalefordelingsregler.Foreningerne skulle besvare en række spørgsmål skriftligt. Svarene bliver nu bearbejdet af en arbejdsgruppe inden der skal tages politisk stilling til nye lokalefordelingsregler.